current views are: 8

13 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση06:44

Καρέ- καρέ η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας στο Κορδελιό

Όλα πήγαν καλά με τη βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε σε βενζινάδικο στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. 

Δημοσίευση 06:44’

Όλα πήγαν καλά με τη βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε σε βενζινάδικο στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. 

Όλα πήγαν καλά με τη βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε σε βενζινάδικο στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία εξουδετέρωσής της ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα της Κυριακής και η όλη επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία. 

Σε εφαρμογή τέθηκε στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, το σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης πληθυσμού, το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ σε περίοδο ειρήνης στην σύγχρονη Ελλάδα, προκειμένου έξι πυροτεχνουργοί να αφαιρέσουν τον πυροκροτητή και να μεταφέρουν την βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή.

Ήδη από τις τρεις το μεσημέρι,οι 72.000 κάτοικοι που διαμένουν σε διάμετρο 2 χλμ. περίπου από το σημείο στο οποίο πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε η βόμβα, άρχισαν να επιστρέφουν σταδιακά στα σπίτια τους.
 

Εξουδετερώθηκε στο πεδίο βολής η βόμβα

Η τελική εξουδετέρωση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα  στο Πεδίο Βολής Ασκού Προφήτη από πυροτεχνουργούς του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς. 

Όχημα του στρατού μετέφερε τη βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το πρατήριο καυσίμων στην περιοχή του Κορδελιού προς το πεδίο βολής στον Ασκό, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017.

Η διαδρομή που ακολούθησε είναι Μοναστηρίου- Περιφερειακή Οδός- Αερογέφυρα Σταυρούπολης- Δερβένι- Ασκός.

H τελική διαδικασία εξουδετέρωσης της βόμβας άρχισε μετά τις 3 το μεσημέρι.

«Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη φάση της επιχείρησης, η απενεργοποίηση δηλαδή, του εκρηκτικού μηχανισμού της βόμβας και τώρα ξεκινά η δεύτερη φάση της επιχείρησης που είναι η απομάκρυνση της βόμβας από την περιοχή. Ο κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει. Οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν εκτός της ζώνης εκκένωσης για το επόμενο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης της βόμβας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Νωρίτερα, αφού ολοκληρώθηκε το προπαρασκευαστικό στάδιο και η αστυνομία έδωσε σήμα ότι εκκενώθηκε η περιοχή, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή και στη συνέχεια τα μέλη της ειδικής ομάδας κατέβηκαν στο σκάμμα όπου βρίσκεται η βόμβα και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης.

 


σχετικα αρθρα