current views are: 8

14 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση06:22

Οι αγρότες αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων – Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο

Στη Βουλή  βρέθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης χιλιάδες αγρότες

Δημοσίευση 06:22’

Στη Βουλή  βρέθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης χιλιάδες αγρότες

Στη Βουλή  βρέθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης χιλιάδες αγρότες, αντιπροσωπεία των οποίων πρόκειται να επιδόσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μεταξύ των αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων είναι αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, μείωση ορίων συνταξιοδότησης, αφορολόγητο πετρέλαιο και ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ.

Το «παρών» στο σημερινό συλλαλητήριο έδωσαν αγρότες από περίπου 40 μπλόκα διαφόρων περιοχών της χώρας και συμμετέχουν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.

Σημειώνεται ότι στο σημερινό συλλαλητήριο δεν πήραν μέρος οι αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία, εκπρόσωποι των οποίων αύριο το απόγευμα θα λάβουν μέρος σε ευρεία σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών.

Παρών στο συλλαλητήριο και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σημείωσε: «Οι αγρότες στέλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και την ΕΕ για τις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν και τους διώχνουν από τη γη τους» και πρόσθεσε πως: «Χρειάζεται κλιμάκωση του αγώνα, συμπράσταση όλου του λαού. Μόνο με κοινούς, ενωτικούς αγώνες μπορούμε να προχωρήσουμε».

Οι πρώτοι αγρότες που έφτασαν στην Αθήνα ήταν από την Κρήτη νωρίς το πρωί με τα καράβια. 

Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι της δυτικής Μακεδονίας, αν και -λόγω οικονομικής δυσχέρειας- αρκετοί είναι εκείνοι -κυρίως από Κατερίνη, Μάλγαρα και Θράκη- που, ενώ στηρίζουν, δεν μεταβαίνουν στην Αθήνα.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών σύμφωνα με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων είναι η κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.

Την περασμένη Παρασκευή, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων είχε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, τον υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο, και την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Συνάντηση από την οποία οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι, υποστηρίζοντας ότι δεν δόθηκαν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματά τους. «Η κυβέρνηση επιμένει στην αρνητική της στάση και δεν ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματά μας. Στην κυβερνητική αδιαλλαξία απαντάμε με ενίσχυση των μπλόκων με νέα τρακτέρ», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή, καλώντας «τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο για να στηρίζουν, ενεργά, τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει εκ νέου ότι η δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των αγροτών, δηλώνοντας παράλληλα πρόθυμος για παρεμβάσεις προς όφελος του αγροτικού κόσμου σε θεσμικό επίπεδο με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής που αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα για τον αγροτικό τομέα.

«Θα πω όμως για ακόμη μία φορά», είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά, «ότι δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή τους στα θέματα της φορολόγησης, του ασφαλιστικού και της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, όταν το 2016 είναι μια χρονιά ορόσημο με την καθιέρωση του ατομικού αφορολόγητου και της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και βεβαίως με την ανάδειξη του 2016 σε χρονιά ρεκόρ για την καταβολή ενισχύσεων, οι οποίες ξεπέρασαν συνολικά τα 3,7 δισ. ευρώ και αν προσθέσουμε και το πλεόνασμα που δώσαμε ως 13η σύνταξη στους αγρότες φτάνουμε τα 4 δισ. ευρώ Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει βάση στην αιτιολόγηση των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων».

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Χανιά συμμετέχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο της Αθήνας

Στο πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά επιβιβάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας από το λιμάνι της Σούδας, αγρότες μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και κτηνοτρόφοι, για να λάβουν μέρος στο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Για το συλλαλητήριο της Αθήνας, αναχώρησαν περίπου 100 αγρότες και κτηνοτρόφοι από το λιμάνι της Σούδας.

Δυναμικό παρών από τους αγρότες της Λάρισας

Δυναμικό παρών έδωσαν στο συλλαλητήριο της Αθήνας και οι αγρότες του νομού της Λάρισας οι οποίοι οργανώνονται με βάση τις αποφάσεις της Πανελλαδικής επιτροπής Μπλόκων.

Ποιοι άλλοι συμμετείχαν

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τους αγρότες στο συλλαλητήριο συμμετείχαν το ΠΑΜΕ, τα Σωματεία, οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες των ΕΒΕ, η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ.

Στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ (12 μ. – 15 μ.μ.), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (12.30-15.30), όπως και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής (12 μ. έως τη λήξη του ωραρίου) για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, των δήμων και της Περιφέρειας.
 

Μετά το συλλαλητήριο ραντεβού με τον Δραγασάκη

Έντονες διαβουλεύσεις και προετοιμασίες σημειώνονται στη συντονιστική επιτροπή αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν αύριο, Τετάρτη, με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Η συνάντηση θα γίνει στις 4 το απόγευμα, στα γραφεία της αντιπροεδρίας στην Οδό Ζαλοκώστα και θα γίνει στο πλαίσιο του διαλόγου της κυβέρνησης με τους αγρότες. 

Και ενώ τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας τα βρίσκουν στα αιτήματα, φαίνεται ότι έχει προκύψει ζήτημα με την αντιπροσωπεία που θα τους εκπροσωπήσει στη συνάντηση. Ενώ απο την πλευρά τους κρίνεται ότι στη συνάντηση θα πρέπει να συμμετάσχει ένας από κάθε αγροτικό μπλόκο που συγκροτούν τη συντονιστική επιτροπή κεντρικής Μακεδονίας (18 μέλη), η ελληνική κυβέρνηση έθεσε οροφή πέντε ατόμων.

Το θέμα βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση και σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σε κάθε περίπτωση, στους κόλπους των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν και εκείνοι που προτίθενται να υποχωρήσουν, προκειμένου η συνάντηση να γίνει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Σε επίπεδο αιτημάτων, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να ακούσουν προτάσεις και μέτρα που θα… λασκάρουν τη θηλιά του υψηλού κόστους παραγωγής, αλλά και που -ακόμη και εν μέσω των ήδη ψηφισμένων νομοσχεδίων για τα ασφαλιστικό και φορολογικό- θα καταστήσουν βιώσιμη την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα. Θέματα όπως το ακατάσχετο, το εργόσημο, αλλά και ο καθορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στη συνάντηση εκτός από τον Δραγασάκη, θα συμμετέχουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ο αν. υπουργός Ενέργειας Σ. Φάμελλος ο υφ. Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και η υφυπουργός. Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου.


σχετικα αρθρα