current views are: 5

16 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση12:01

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για τα… 600 δισ. του Αρτέμη Σώρρα

Μέχρι τον Άρειο Πάγο έφτασε η υπόθεση με πρωταγωνιστή τον Αρτέμη Σώρρα.

Δημοσίευση 12:01’

Μέχρι τον Άρειο Πάγο έφτασε η υπόθεση με πρωταγωνιστή τον Αρτέμη Σώρρα.

Μέχρι τον Άρειο Πάγο έφτασε η υπόθεση με πρωταγωνιστή τον Αρτέμη Σώρρα.

Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου συζητήθηκε σήμερα η αναίρεση υπέρ του νόμου που ασκήθηκε από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου  εισαγγελική, Ευσταθία Σπυροπούλου, με την οποία ζητείται να ανατραπεί η απόφαση του 2013 που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, στην οποία υπήρξε η παραδοχή ότι τα 600 δισ. δολάρια που διατείνεται ότι διαθέτει ο Αρτέμης Σώρρας είναι υπαρκτά και σε τίτλους ομολόγων.

Η  επίμαχη απόφαση προκάλεσε την άμεση παρέμβαση  του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ώστε η υπόθεση να επανακριθεί από την ελληνική δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρεται στην αναίρεση υπέρ του νόμου  η αντεισαγγελέας Ευσταθία Σπυροπούλου η επίμαχη απόφαση – που έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως- εστερείτο αιτιολογίας είχε ελλειπή επιχειρήματα και προβλήματα νομικής φύσεως.

Ειδικότερα στην εισήγηση μεταξύ άλλων αναφέρονται εκτενώς οι λόγοι για τους οποίους η απόφαση του 2013 δεν στέκει και πρέπει να ανατραπεί.

Α) Το Πρωτοδικείο Αθηνών δεν διέλαβε στην απόφασή του ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία αφού δεν εκτίθενται σε αυτή με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις ή λογικά κενά τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία.

Β) Δεν προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης κατά τρόπο αναμφίβολο ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη του και εξετίμησε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και όχι μόνο μερικά εξ αυτών κατ’ επιλογή, διαλαμβάνοντας ελλιπή, ασαφή και αντιφατική αιτιολογία. Ειδικότερα, δεν παρατίθενται στην απόφαση τα αποδεικτικά μέσα από τα οποία συνήχθησαν τα πραγματικά περιστατικά. Δεν διέλαβε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς την ύπαρξη του υπέρογκου ποσού των 600 δισ. δολαρίων ενώ αναφέρει αορίστως και δεν προσδιορίζει δυνάμει ποιου πληρεξουσίου ο Αρτ. Σώρρας είναι διαχειριστής του αμύθητου ποσού. Επίσης δεν προσδιορίζει τα ακριβή στοιχεία των 6 διεθνών γραμματίων, ούτε πού ακριβώς φυλάσσονται αλλά αόριστα ότι «βρίσκονται κατατεθειμένα σε κεντρική τράπεζα του Καναδά.

Γ) Είναι ασαφής και αντιφατική η αιτιολογία καθόσον ενώ αρχικά δέχεται ότι τα 600 δισ. φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας, ακολούθως η απόφαση αναφέρει ότι “το ποσό ο Σώρρας προτίθεται να το χορηγήσει στο ελληνικό κράτος”.

Δ) Αντιφατικά και εσφαλμένα η απόφαση ερμηνεύει ότι δεν δημιουργήθηκε καμία ανησυχία στους πολίτες ούτε έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος από τους ισχυρισμούς Σώρρα για την αμύθητη περιουσία του.

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ανοιχτές έρευνες από τις εισαγγελικές έρευνες για τα έργα και τις ημέρες εκείνου και των συνεργατών του.

Η υπόθεση που έφθασε να εκδικαστεί σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ξεκίνησε μετά από αναφορά του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος είχε καταγγείλει τον Αρτέμη Σώρρα για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες.


σχετικα αρθρα