Το γεγονός, πως "δεν παρουσιάζει μείωση η τουριστική κίνηση από την Ουγγαρία προς την Ελλάδα, η οποία παραμένει αμετάβλητα δημοφιλής προορισμός για τους Ούγγρους τουρίστες", κάτι που ισχύει για την Αίγυπτο και την Τυνησία, χώρες δηλαδή στις οποίες υπήρξαν διαδηλώσεις ή ταραχές, επισημαίνει η πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων και Πρακτόρων της Ουγγαρίας, Γκαμπριέλα Μόλναρ, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα "Μάγκιαρ Χίρλαπ". Στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας με υπότιτλο "Το ελληνικό κράτος εγγυάται διαμονή και διατροφή για τους τουρίστες εφόσον αποκλεισθούν στη χώρα λόγω ταραχών και διαδηλώσεων", η κ. Μόλναρ αναφέρει ότι οι Ούγγροι τουρίστες επιλέγουν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στα ελληνικά νησιά και στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Όπως προσθέτει, στα μέρη αυτά οι τουρίστες φθάνουν με ναυλωμένες πτήσεις, αποφεύγοντας τις τυχόν διαδηλώσεις, ενώ λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, οι τουριστικοί πράκτορες μπορεί να ακυρώσουν προαιρετικά προγράμματα που αφορούν την Αθήνα.

Η ίδια σημειώνει πως οι Ούγγροι τουρίστες παραμένουν πιστοί στους καλοκαιρινούς τους προορισμούς, προσπαθώντας δε να αποταμιεύσουν χρήματα αναγκάζονται είτε να μειώσουν το χρόνο διαμονής τους, είτε να επιλέξουν ξενοδοχείο κατά μία κατηγορία φθηνότερο.

Το δημοσίευμα παραπέμπει σε ιθύνοντες μεγάλου αυστριακού ταξιδιωτικού γραφείου που δραστηριοποιείται και στην Ουγγαρία, σύμφωνα με τους οποίους για φέτος υπάρχουν προσφορές ταξιδιών από την Ουγγαρία για την Ελλάδα, κατά 20-30 % φθηνότερα από άλλες χρονιές.

Συγκεκριμένα, παραθέτει δηλώσεις στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, APA, του διευθυντή του "Thomas Cook Austria", Γιάννη Αφουκατούδη, ο οποίος αναφέρει ότι ο αριθμός των μέχρι τώρα κρατήσεων για φέτος βρίσκεται στο επίπεδο του 2009, ενώ πέρυσι υπήρξε μείωση της τάξης του 10%, αλλά οι ενδείξεις και τα μηνύματα για φέτος είναι ενθαρρυντικά.

Ο ίδιος τονίζει, ότι η Ελλάδα φέτος έχει λάβει σειρά μέτρων για την ενδυνάμωση του τουρισμού, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, κατάργηση των τελών αεροδρομίου (εκτός Αθηνών), και φυσικά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ στη χώρα υπάρχει ειδικός νόμος, ο οποίος προβλέπει διαμονή και διατροφή σε περίπτωση που, εξαιτίας εθνικών αργιών, κλείσιμο εναερίου χώρου ή ταραχών, αποκλειστούν εκεί οι τουρίστες.

Η Ελλάδα συνέχισε και το 2010 να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, τόσο στην αγορά των οργανωμένων ταξιδιών στην Ουγγαρία, όσο και στις προτιμήσεις των Ούγγρων για τουρισμό στο εξωτερικό, και σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ουγγρικής Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας, μέσα στο 2010 περίπου 150.000 Ούγγροι επισκέφτηκαν με οργανωμένα πακέτα διακοπών την Ελλάδα, ενώ ο συνολικός αριθμός των Ούγγρων επισκεπτών στη χώρα μας εκτιμάται κατά μέσο όρο σε 220.000 το χρόνο, με ελαφρές αποκλίσεις από χρονιά σε χρονιά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα επικεντρώνεται στους καλοκαιρινούς μήνες και σε ποσοστό 67%, και ένα μεγάλο μέρος των Ούγγρων τουριστών επισκέπτεται την Ελλάδα οδικά (λεωφορείο, ιδιωτικό αυτοκίνητο) και παραμένει κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, Χαλκιδική, Πιερία, Λάρισα, ενώ δημοφιλέστεροι προορισμοί εκείνων που έρχονται αεροπορικά, είναι η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα.