Μια δυσάρεστη έκπληξη έμελλε να προκαλέσει πρωινό συναγερμό στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς τουρκικό πολεμικό πλοίο όχι μόνο παραβίασε τα χωρικά ύδατα, αλλά προχώρησε και στην εκτέλεση βολών σε απόσταση αναπνοής από το Φαρμακονήσι.

Το συμβάν που αποτελεί ακόμη μια τουρκική πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα, σημειώθηκε στις 7:30 το πρωί της Παρασκευής όταν το παράκτιο περιπολικό της γείτονα χώρας εκτέλεσε βολές με πραγματικά πυρά, με το επεισόδιο να διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι η Τουρκία χθες βράδυ είχε ενημερώσει μέσω ΝΑVTEX για την άσκηση στα ελληνικά ύδατα. Τα παίγνια του τουρκικού μαχητικού διέκοψε η ελληνική κανονιοφόρος «Νικηφόρος» η οποία εξέπεμψε προς το τουρκικό πλοίο όλα τα προβλεπόμενα κείμενα. Μετά την εκτέλεση των πυρών το τουρκικό σκάφος απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές υπηρεσίες είχαν εκδόσει αντι-Navtex με την οποία ενημέρωναν ότι η τουρκική αγγελία με αριθμό 221/17 είναι άκυρη.

Με τη σειρά του το ΥΠΕΞ «άστραψε και βρόντηξε» για την ενέργεια της Τουρκίας την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη. Διπλωματικές πήγες μιλούν για σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου ενώ τόνισαν «η Τουρκία, για μια ακόμη φορά κατά την τρέχουσα περίοδο, προβαίνει σε μια απαράδεκτη ενέργεια, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τις συνέπειες που δύναται να έχει η συμπεριφορά της στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες, μέσω της πραγματοποίησης των αναγκαίων διαβημάτων και της ενημέρωσης φίλων, συμμάχων και διεθνών Οργανισμών. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που βρίσκεται στο Μόναχο στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας, πληροφορήθηκε για το συμβάν και προέβη στην ενημέρωση των εταιρών και τους συμμάχους.

Νέα τουρκική προκλητικότητα στα Ίμια

Λίγες ώρες μετά το περιστατικό 2 μίλια από το Φαρμακονήσι, η ελληνική ακτοφυλακή τέθηκε σε συναγερμό.  Το δίκτυο Anadolu έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζονται οι ακτοφυλακές των δυο χωρών να πλησιάζουν η μια την άλλη στα Ίμια. Παρότι οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η εγχώρια ακτοφυλακή τους έδιωξε στις 12:05 το μεσημέρι από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, σκάφος του ελληνικού λιμενικού, το ηχητικό ντοκουμέντο διαψεύδει τους ισχυρισμούς τους.