current views are: 3

20 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση05:54

Στο «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα μετά την απόφαση για τους «8» στρατιωτικούς

Σε τεντωμένο σχοινί  βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την απόφαση, στις 26 Ιανουαρίου για μη έκδοση των «8» στη γείτονα χώρα κάτι που καταδεικνύεται από τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού FIR  και των υδάτων και προκλητικές δηλώσεις

Δημοσίευση 05:54’

Σε τεντωμένο σχοινί  βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την απόφαση, στις 26 Ιανουαρίου για μη έκδοση των «8» στη γείτονα χώρα κάτι που καταδεικνύεται από τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού FIR  και των υδάτων και προκλητικές δηλώσεις

Σε τεντωμένο σχοινί  βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την απόφαση, στις 26 Ιανουαρίου για μη έκδοση των «8» στρατιωτικών στη γείτονα χώρα κάτι που καταδεικνύεται από τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού FIR και των υδάτων και προκλητικές δηλώσεις, Ερντογάν, Γκιλντιρίμ, Τσαβούσογλου, αλλά και Τούρκων βουλευτών.

Σχεδόν καθημερινά η τουρκική “μονταζιέρα”, στήνει σκηνικά έντασης στο Αιγαίο, με τα τουρκικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι πλοία καταδιώκουν για ώρες, ελληνικά σκάφη, όπως έγινε χθες. Ενώ και το περιστατικό, με τουρκικό παράκτιο περιπολικό, που εκτελούσε άσκηση με πραγματικά πυρά, κοντά στο Φαρμακονήσι, δείχνει τις προθέσεις της Τουρκικής πλευράς. 

Τις προηγούμενες ημέρες, ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ  Ερντογάν,  Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του συνέδεσε ευθέως τις τουρκικές προκλήσεις με την απόφαση για μη έκδοση των «8» λέγοντας: «Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία».

Τουρκικές αμφισβητήσεις Διεθνών Συνθηκών

Στις  3 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, αμφισβητώντας ευθέως τις διεθνείς συνθήκες, που ορίζουν τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, αλλά και την κυριότητα της Ελλάδας επί νησιών του ανατολικού Αιγαίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα έκανε λόγο για 130 βραχονησίδες που “Ούτε ταυτότητα έχουν, ούτε καν είναι γνωστό σε ποιον ανήκουν. Έτσι είναι από παλιά“.  Ενώ, την ίδια ημέρα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστήριξε ότι η Κως είναι αποστρατιωτικοποιημένη και χαρακτήρισε παράνομη άσκηση Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στο νησί.

Συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του, ο Γιλντιρίμ ανέφερε πως “Για μας δεν έχει κανένα νόημα που πήγε ο Υπουργός Άμυνας εκεί και πόζαρε στις βραχονησίδες. Στο Αιγαίο υπάρχουν 130 μικρές και μεγάλες βραχονησίδες. Ούτε ταυτότητα έχουν, ούτε καν είναι γνωστό σε ποιον ανήκουν. Έτσι είναι από παλιά. Το πρόβλημα σχετικά με το Αιγαίο δεν είναι καινούριο, έχει βαθύ παρελθόν“.

Ο Γιλντιρίμ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ζήτημα της μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών, τονίζοντας ότι αυτό «μας προκαλεί απογοήτευση

Απειλές για ανεπανόρθωτο ατύχημα

Με «ανεπανόρθωτο ατύχημα» στο Αιγαίο απείλησε την Αθήνα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε εμπρηστική συνέντευξή του στη Hurriyet στη σκιά της ρίψης στεφάνου στα Ίμια από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, την οποία ακολούθησε ρεκόρ παραβιάσεων και υπερπτήσεων στην ελληνική επικράτεια.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στη συνέντευξή του, κάλεσε τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Πάνο Καμμένο “να συνετιστεί”, “να μαζέψει το μυαλό στο κεφάλι του”, για την ακρίβεια όπως τιτλοφορείται το δημοσίευμα, προειδοποιώντας ότι αν υπάρξει ένα ανεπιθύμητο δυστύχημα δεν θα μπορεί να αποκατασταθεί. Σε δηλώσεις, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «αυτός ο Υπουργός προκαλεί συνεχώς» και κατηγόρησε την Ελλάδα πως από παλιά κάνει προκλητικές ενέργειες.

“Σουλάτσο” στο Αιγαίο – Παραβιάσεις στο FIR

Δεν σταματούν τις προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο οι Τούρκοι, φτάνοντας στα όρια τους Έλληνες πιλότους. Σχεδόν καθημερινό είναι το φαινόμενο, οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Μόνο την ημέρα που πέταξε πάνω από τα Ίμια για ρίψη στεφάνου ο Πάνος Καμμένος, έγιναν από πλευρά Τουρκίας εκατοντάδες παραβιάσεις, 138 στον αριθμό! Ενώ την ίδια ώρα σκηνικά έντασης στήνονται σχεδόν καθημερινά στο Αιγαίο. Με αποκορύφωμα  το «σόου»  ανήμερα της συμπλήρωσης 21 ετών από την κρίση του 1996 στα Ίμια, όπου ο ίδιος ο αρχηγός του τουρκικού στρατού Χουλουσί Ακάρ και οι τρεις αρχηγοί των όπλων, επιβαίνοντας σε πυραυλάκατο που συνοδευόταν από δύο φουσκωτά των ειδικών δυνάμεων προσέγγισαν τις βραχονησίδες, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ακολούθως και μέσα σε… χρόνο – ρεκόρ «ανέβασαν» οπτικό υλικό από την «επίσκεψη» στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού επιτελείου, ενώ πολύ σύντομα η είδηση είχε γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ.

Παυλόπουλος και Καμμένος απαντούν στις τουρκικές προκλήσεις

Η Αθήνα απαντά σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο στις τουρκικές προκλήσεις. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος  Καμμένος υποστήριξε πως η Ελλάδα θέλει την ειρήνη στην περιοχή, αλλά «δεν θα υπάρχει αεροσκάφος που δεν θα αναχαιτίζεται. Πρέπει να καταλάβει η Άγκυρα πως τα νταϊλίκια ανατολικού τύπου δεν περνούν στην Ελλάδα».

Ενώ και ο Προκόπης Παυλόπουλος, απάντησε στην τουρκική προκλητικότητα,  τονίζοντας ότι θα πρέπει να σεβαστούν την έννοια της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου.

Όπως επεσήμανε ”είναι σαφές, ότι οφείλουμε ως λαός όχι μόνο ως ελληνικός, αλλά και ως ευρωπαϊκός, να υπερασπιστούμε εκείνα που το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη», τόνισε για να συμπληρώσει: “Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Ελλάδα, εκτός των άλλων, είναι και θεματοφύλακας και υπερασπιστής των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό θα το πράξουμε. Καλούμε, λοιπόν, όλους να σεβαστούν αυτήν την έννοια της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου”.


σχετικα αρθρα