current views are: 10

20 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση19:22

Συγκλονιστικό οδοιπορικό του Reuters στα συσσίτια – «Βυθίζονται στη φτώχεια οι Έλληνες»

Το διεθνές πρακτορείο περιγράφει την τραγική πραγματικότητα της Ελλάδας μετά από 7 χρόνια κρίσης.

Δημοσίευση 19:22’

Το διεθνές πρακτορείο περιγράφει την τραγική πραγματικότητα της Ελλάδας μετά από 7 χρόνια κρίσης.

Το πρακτορείο Reuters την τραγική πραγματικότητα της Ελλάδας μετά από 7 χρόνια κρίσης και τον αντίκτυπο που έχει στα ελληνικά νοικοκυριά.

Δημοσιογράφος του Reuters βρέθηκε σ’ ένα από τα πολλά συσσίτια του δήμου Αθηναίων. Σκοπός του είναι να καταγράψει σοκαριστικά στοιχεία και φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που ζουν Έλληνες πολίτες.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι ενδεικτικός: “Μετά από επτά χρόνια προγραμμάτων διάσωσης, οι Έλληνες βυθίζονται ακόμη πιο βαθιά στη φτώχεια”.

Έτσι ξεκινά το δημοσίευμα του Reuters που περιγράφει το πώς βιώνουν οι Έλληνες την κρίση, η οποία μετράει πια επτά χρόνια οδυνηρής παρουσίας και τον φόβο για χρεοκοπία.

«Η 73χρονη Δήμητρα -που κάποτε βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη σε συσσίτια του Ερυθρού Σταυρού- είναι μεταξύ ενός αυξανόμενου αριθμού Ελλήνων που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα. Μετά από επτά χρόνια προγραμμάτων διάσωσης, που “έριξαν” δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, η φτώχεια δεν βελτιώνεται. Γίνεται χειρότερη από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.»

«Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου», λέει, αρνούμενη να δώσει το επίθετό της, εξαιτίας του στίγματος που ακόμη υπάρχει για όσους πηγαίνουν σε συσσίτια στην Ελλάδα. “Ζω με φειδώ. Ποτέ δεν πήγα διακοπές. τίποτα, τίποτα, τίποτα”.

Πλέον, τα περισσότερα από τα 332 ευρώ που είναι το μηνιαίο εισόδημά της, πηγαίνουν στο ενοίκιο ενός μικροσκοπικού διαμερίσματος στην Αθήνα. Τα υπόλοιπα: Λογαριασμοί.

Με τη παγκόσμια οικονομική κρίση και ο αντίκτυπός της, αναγκάστηκαν τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης να επιστρέψουν στους διεθνείς δανειστές τους. Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος μπήκαν σε προγράμματα διάσωσης και είναι ξανά στα πόδια τους, οι οικονομίες τους αναπτύσσονται ξανά. Η Ελλάδα όμως, η πρώτη που μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης το 2010, χρειάστηκε τρία.

Πακέτα δανειακής διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ έσωσαν την Ελλάδα από την χρεοκοπία, αλλά η λιτότητα και οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που οι δανειστές επέβαλαν ως όρους, βοήθησαν στο να μετατραπεί η ύφεση σε κατάθλιψη..

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, του οποίου η αριστερή κυβέρνηση πέφτει στις δημοσκοπήσεις, τόνισε αυτό τον μήνα πως “πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί απέναντι σε μία χώρα που λεηλατήθηκε και σε ανθρώπους που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν τόσες πολλές θυσίες στο όνομα της Ευρώπης”.

Βέβαια να σημειωθεί πως, η Ελλάδα δεν είναι η πλέον φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα επίπεδα φτώχειας είναι υψηλότερα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η Ελλάδα όμως δεν είναι πολύ πίσω στην τρίτη θέση, με τα δεδομένα της Eurostat να δείχνουν πως το 22,2% του πληθυσμού είχαν “σοβαρές υλικές στερήσεις” το 2015.

«Εδώ, δεκάδες Έλληνες περιμένουν υπομονετικά με ένα κουπόνι στο χέρι για να πάρουν το μερίδιό τους. Όλοι είναι εγγεγραμμένοι ως άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι περίπου 370 ευρώ το μήνα.»

“Οι ανάγκες είναι τεράστιες”, λέει η Ελένη Κατσούλη, μια υπάλληλος του δήμου στο συγκεκριμένο κέντρο. Περίπου 11.000 οικογένειες -ή 26.000 άνθρωποι- είναι εγγεγραμμένοι, ενώ το 2012 ήταν μόνο 2.500 και 6.000 το 2014. Από αυτούς, περίπου οι 5.000 είναι παιδιά.

Πολλά από τα ράφια και τα ψυγεία στο δωμάτιο είναι άδεια. Το τί δίνεται, εξαρτάται από το τί δίνουν οι χορηγοί, πολλοί από τους οποίους είναι επιχειρήσεις που μοχθούν.

Η κ. Κατσούλη συνεχίζει: «Ανησυχούμε επειδή δεν ξέρουμε αν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Υπάρχουν οικογένειες με μικρά παιδιά και κάποιες μέρες δεν έχουμε να τους δώσουμε ούτε γάλα».


σχετικα αρθρα