current views are: 9

21 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση10:03

18χρονη φοιτήτρια πέθανε λόγω ιατρικού λάθους – Πήγε δυο φορές στο νοσοκομείο και την έστελναν σπίτι της!

Η 18χρονη έφυγε από τη ζωή λόγω «καθολικής περιτονίτιδας», ενώ οι γιατροί αποφάνθηκαν «εμπύρετη γαστρεντερίτιδα».

Δημοσίευση 10:03’

Η 18χρονη έφυγε από τη ζωή λόγω «καθολικής περιτονίτιδας», ενώ οι γιατροί αποφάνθηκαν «εμπύρετη γαστρεντερίτιδα».

Μια 18χρονη φοιτήτρια, εισήχθη δυο φορές σε κρατικό νοσοκομείο της Μακεδονίας, λόγω σκωληκοειδίτιδας, αλλά οι δύο βασικοί εφημερεύοντες γιατροί (χειρουργός και παθολόγος) απουσίαζαν και οι ειδικευόμενοι συνάδελφοί τους αποφάνθηκαν «εμπύρετη γαστρεντερίτιδα» και της έδωσαν εξιτήριο!

Η 18χρονη ωστόσο, έφυγε από τη ζωή λόγω «καθολικής περιτονίτιδας», όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα. 

Τέσσερις γιατροί του νοσοκομείου καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 10 έως 18 μήνες ενώ οι δύο γιατροί δεν είχαν προσέλθει την ημέρα της εφημερίας, όπως είχαν υποχρέωση.

Παράλληλα, το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου με την οποία υποχρεώνεται το νοσοκομείο να καταβάλει περίπου το ποσό των 560.000 ευρώ στους γονείς, τα τρία αδέλφια, τον παππού και τη γιαγιά της 18χρονης.

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διεξήχθη αποδίδει «πλημμελή άσκηση καθηκόντων» και ευθύνες για τον θάνατο της κοπέλας σε 7 γιατρούς του νοσοκομείου, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής του νοσοκομείου (τελικά καταδικάστηκαν τέσσερις).

Μάλιστα, στην ΕΔΕ υπογραμμίζεται ότι η ασθενής δεν είχε την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση και η πάθησή της εξελίχθηκε σε σηπτική καταπληξία. Έτσι, «μια πάθηση που έχει πολύ χαμηλή θνητότητα (η οξεία σκωληκοειδίτιδα έχει θνητότητα 0,1%) εξελίχθηκε σε περιτονίτιδα (θνητότητα 10%) και αργότερα σε πάθηση με πολύ υψηλή θνητότητα (η σηπτική καταπληξία παρουσιάζει θνητότητα 50%)».

Οι δικαστές σημειώνουν ότι την πρώτη ημέρα που προσήλθε η άτυχη φοιτήτρια ήταν «ημέρα ενεργού εφημερίας και οι ειδικοί γιατροί θα έπρεπε να βρίσκονται στον χώρο ευθύνης τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εφημερίας (24ωρο), τούτο όμως δεν το έπραξαν ο ειδικός παθολόγος και ο ειδικός χειρουργός (και οι δύο επιμελητές), οι οποίοι απουσίαζαν τη συγκεκριμένη ημέρα.

Τη διάγνωση και αντιμετώπιση ανέλαβαν οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου, οι οποίοι προέβησαν σε σειρά παραλείψεων».

Σε άλλο σημείο των αποφάσεων αναφέρεται ότι οι γιατροί δεν επέδειξαν ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια στην αξιολόγηση της νόσου και άφησαν την ασθενή να φύγει με οδηγίες απλώς για αντιμετώπιση γαστρεντερίτιδας, χωρίς να εκτιμηθεί ο αυξημένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων που αποτελεί ένδειξη φλεγμονής.

 Η άτυχη φοιτήτρια μέσα σε τέσσερις μέρες πήγε τρεις φορές στο νοσοκομείο. 


σχετικα αρθρα