current views are: 8

23 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση11:01

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: Στο Αιγαίο το ερευνητικό «Τσεσμέ»

Δεν έχει τέλος η τουρκική προκλητικότητα

Δημοσίευση 11:01’

Δεν έχει τέλος η τουρκική προκλητικότητα

Στο Αιγαίο, σε διεθνή ύδατα, χωρίς να συνοδεύεται από άλλα τουρκικά πλοία, βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ».

Η Άγκυρα είχε εκδώσει χθες NAVTEX υπ’ αριθμόν 244/17 με την οποία ανακοίνωνε πως το «TCG CESME» θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες από τις, 22 Φεβρουάριου και για άγνωστο χρόνο, στην περιοχή η οποία εκτείνεται μεταξύ του Άθω, της Θάσου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης. 

Οι κινήσεις του πλοίου παρακολουθούνται στενά από τις ελληνικές αρχές.

Ο  χάρτης που συνοδεύει τη σχετική τουρκική NAVTEX: 

Δεν έχει τέλος η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Σχεδόν καθημερινά η τουρκική “μονταζιέρα”, στήνει σκηνικά έντασης στο Αιγαίο, με τα τουρκικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι πλοία καταδιώκουν για ώρες, ελληνικά σκάφη. Ενώ και το περιστατικό, με τουρκικό παράκτιο περιπολικό, που εκτελούσε άσκηση με πραγματικά πυρά, κοντά στο Φαρμακονήσι, δείχνει τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς. 

Για νέα στενή επαφή μεταξύ σκάφους του λιμενικού και της ακτοφυλακής κοντά στα Ίμια κάνει λόγο το τουρκικό δίκτυο CNN Turk. Δημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται δύο σκάφη, πιθανότατα – με βάση τα διακριτικά τους – ένα ελληνικό και ένα τουρκικό, το δίκτυο σημειώνει ότι ελληνικό σκάφος (“ΑZ 913”) κατευθύνθηκε στις 9 το πρωί από την Καλόλιμνοπρος τα Ίμια και στη συνέχεια εισήλθε «στα τουρκικά χωρικά ύδατα» (σ.σ. άγνωστο εάν αναφέρεται στα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα της Τουρκίας ή σε ύδατα τα οποία αποτελούν μέρος των τουρκικών διεκδικήσεων).

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο, στις 09.35 το ελληνικό σκάφος έπαθε βλάβη ευρισκόμενο «στα τουρκικά χωρικά ύδατα», με τους Έλληνες λιμενικούς να επιχειρούν να συνομιλήσουν με Τούρκους συναδέλφους τους.

Την περασμένη Πέμπτη, όπως αποκαλύπτει βίντεο του Newpost Τουρκικό υποβρύχιο αναδύθηκε εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, κάτι που αποδεικνύεται από την παρουσία στο σημείο των ψαράδων οι οποίοι καταφέρονται κατά των Τούρκων. Το υποβρύχιο από το διαθέσιμο οπτικό υλικό δεν παρακολουθείται από κάποιο σκάφος του λιμενικού ή πολεμικού της χώρας μας.

Βίτσας: Έχουμε σενάρια για τα πάντα

«Λειτουργούμε με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» δήλωσε στον ANT1 ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και σχολίασε ότι η τουρκική προκλητικότητα έχει άμεση σχέση με το σχέδιο Ερντογαν να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή της χώρας του μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης που θα τον καταστήσει κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού. «Θα το συνέδεα με εσωτερικές διεργασίες στην Τουρκία,. Κανένα λόγο δεν έχουμε σαν χώρα να βοηθήσουμε μία τεχνητή ένταση, αλλά όχι να παίρνουμε και τα πράγματα ελαφρά» συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Έχουμε σενάρια για τα πάντα. Δεν ανησυχούμε για θερμό επεισόδιο, αλλά είμαστε και προετοιμασμένοι. Για μας κόκκινη γραμμή είναι η εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Το ότι το λέει κάποιος, δεν σημαίνει πως υπάρχουν» επισήμανε ο κ. Βίτσας.


σχετικα αρθρα