current views are: 9

23 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση15:24

Απίστευτη πρόκληση: Τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από τα Ίμια

Στο απόγειο η προκλητικότητα της Άγκυρας

Δημοσίευση 15:24’

Στο απόγειο η προκλητικότητα της Άγκυρας

Νέα απίστευτη τουρκική πρόκληση έλαβε χώρα σήμερα, στα Ίμια. Ειδικότερα, ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής πέταξε σε χαμηλό ύψος πάνω από τη βραχονησίδα, όπως ισχυρίζονται ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, σχετικό βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το επίσημο πρακτορείο της χώρας, το Ανατολή

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ «το ελικόπτερο εκτέλεσε χαμηλή πτήση πάνω από τα Ίμια στις 15.30 ώρα Τουρκίας (14.30 ώρα Ελλαδας) για 15 λεπτά», με κάποια μέσα να κάνουν λόγο για «δύο εξορμήσεις». Στα ρεπορτάζ τους αναφέρουν ακόμη ότι μπροστά από τα Ίμια έκανε περιπολία ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και άλλα δύο έκαναν περιπολία από απόσταση ενός ναυτικού μιλίου.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική Yeni Safak, το ελικόπτερο παρέμεινε πάνω από τη βραχονησίδα για 5 λεπτά. 

Έβγαλαν το «Τσεμέ» στο Αιγαίο

Το νέο αυτό επεισόδιο έρχεται την ώρα που η Άγκυρα έβγαλε για έρευνες στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ». Είχε εκδοθεί χτες NAVTEX υπ’ αριθμόν 244/17 με την οποία ανακοίνωνε πως το «TCG CESME» θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες από τις, 22 Φεβρουάριου και για άγνωστο χρόνο, στην περιοχή η οποία εκτείνεται μεταξύ του Άθω, της Θάσου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης. 

Οι κινήσεις του πλοίου παρακολουθούνται στενά από τις ελληνικές αρχές.

Η τουρκική «μονταζιέρα» πήρε φωτιά

Οι σημερινές κινήσεις είναι αποκορύφωμα της προκλητικότητας της Άγκυρας στο Αιγαίο. Η «μονταζιέρα» της γειτονικής χώρας στήνει στήνει σκηνικά έντασης στο Αιγαίο, με τα τουρκικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι πλοία καταδιώκουν για ώρες, ελληνικά σκάφη. Ενώ και το περιστατικό, με τουρκικό παράκτιο περιπολικό, που εκτελούσε άσκηση με πραγματικά πυρά, κοντά στο Φαρμακονήσι, δείχνει τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς

Για νέα στενή επαφή μεταξύ σκάφους του λιμενικού και της ακτοφυλακής κοντά στα Ίμια έκανε λόγο χτες το τουρκικό δίκτυο CNN Turk. Δημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται δύο σκάφη, πιθανότατα – με βάση τα διακριτικά τους – ένα ελληνικό και ένα τουρκικό, το δίκτυο σημειώνει ότι ελληνικό σκάφος (“ΑZ 913”) κατευθύνθηκε στις 9 το πρωί από την Καλόλιμνο προς τα Ίμια και στη συνέχεια εισήλθε «στα τουρκικά χωρικά ύδατα» (σ.σ. άγνωστο εάν αναφέρεται στα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα της Τουρκίας ή σε ύδατα τα οποία αποτελούν μέρος των τουρκικών διεκδικήσεων).

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο, στις 09.35 το ελληνικό σκάφος έπαθε βλάβη ευρισκόμενο «στα τουρκικά χωρικά ύδατα», με τους Έλληνες λιμενικούς να επιχειρούν να συνομιλήσουν με Τούρκους συναδέλφους τους.

Την περασμένη Πέμπτη, όπως αποκαλύπτει βίντεο του Newpost Τουρκικό υποβρύχιο αναδύθηκε εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, κάτι που αποδεικνύεται από την παρουσία στο σημείο των ψαράδων οι οποίοι καταφέρονται κατά των Τούρκων. Το υποβρύχιο από το διαθέσιμο οπτικό υλικό δεν παρακολουθείται από κάποιο σκάφος του λιμενικού ή πολεμικού της χώρας μας.


σχετικα αρθρα