current views are: 6

25 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση16:30

Πόρισμα – βόμβα για τα δημόσια νοσοκομεία – Έκαναν εικονικές νοσηλείες για χορήγηση αναρρωτικών αδειών

Σε «ιδιωτικά μαγαζιά» έχουν μετατραπεί κλινικές του ΕΣΥ εξυπηρετώντας αποκλειστικά τους ιατρούς και την πελατεία τους.

Δημοσίευση 16:30’

Σε «ιδιωτικά μαγαζιά» έχουν μετατραπεί κλινικές του ΕΣΥ εξυπηρετώντας αποκλειστικά τους ιατρούς και την πελατεία τους.

Σε «ιδιωτικά μαγαζιά» έχουν μετατραπεί κλινικές του ΕΣΥ εξυπηρετώντας αποκλειστικά τους ιατρούς και την πελατεία τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, τακτικά περιστατικά «βαφτίζονται» επείγοντα για να παρακάμψουν λίστες αναμονής, γιατροί επιλέγουν πότε και ποιον ασθενή θα χειρουργήσουν και … ασθενείς -κυρίως του Δημοσίου– πραγματοποιούν εικονικές νοσηλείες προκειμένου να λάβουν αναρρωτικές άδειες από την εργασία τους!

Μάλιστα, οι παραβάτες γιατροί συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους ή τιμωρούνται με «έγγραφη επίπληξη».

Πόρισμα – σοκ

Όλα αυτά καταγράφονται στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), μετά από έλεγχο που διενήργησαν σε δημόσιο νοσοκομείο της Β. Ελλάδας. Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι και στο «στόχαστρο» των επιθεωρητών βρίσκονται όλες οι χειρουργικές κλινικές των δημόσιων και πανεπιστημιακών νοσοκομείων, με εντολή του Γενικού Επιθεωρητή κ. Σταύρου Ευαγγελάτου. Σε πρώτη φάση οι έλεγχοι αφορούν νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι εντάθηκαν μετά τον εντοπισμό «ύποπτων» δωρεών. Δηλαδή δωρεών υλικών χειρουργείων από ιδιώτες σε συγκεκριμένες κλινικές, που φαίνεται να καταλήγουν στον ίδιο τον δωρητή, με στόχο την παράκαμψη της λίστας αναμονής. Πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, με ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου 2017, αποκαλύπτει τα «κακώς κείμενα» στο ΕΣΥ. Το πόρισμα αφορά στη διενέργεια ελέγχου σε δημόσιο νοσοκομείο και συγκεκριμένα τη λειτουργία Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής νοσοκομείου της Περιφέρειας και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Προηγήθηκαν καταγγελίες και αναφορές για ιατρό της συγκεκριμένης κλινικής καθώς και για τον προγραμματισμό των χειρουργικών επεμβάσεων και εάν τα χειρουργεία προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται κανονικά. Παράλληλα διερευνήθηκε η γενική κατάσταση η οποία επικρατεί στη Κλινική, «εάν έχουν ομαλοποιηθεί οι επαγγελματικές σχέσεις μεταξύ των στελεχών της ή συνεχίζεται η τεταμένη κατάσταση η οποία δύναται να θέση σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών της εν λόγω κλινικής», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα ελέγχου των επιθεωρητών. Σημειώνεται ότι για το θέμα έχει διενεργηθεί και Ένορκη Διοικητική Εξέταση ενώ τα ευρήματα του ελέγχου είναι αποκαλυπτικά:

  • Διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής διαμαρτύρεται για την αυξημένη συχνότητα εισαγωγών στη κλινική οι οποίες αφορούν αποκλειστικά ασφαλισμένες του Δημοσίου -κυρίως εκπαιδευτικούς- λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες – κυρίως Σαββατοκύριακα. Λαμβάνουν εξιτήριο σε μία ημέρα, συνεπάγονται χορήγηση αναρρωτικών αδειών και η σχετική διάγνωση δίνεται από συγκεκριμένο ιατρό. Σύμφωνα όμως με την προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε, τα στοιχεία «εγείρουν βάσιμες υπόνοιες εικονικών εισαγωγών με σκοπό τη χορήγηση μακροχρόνιας αναρρωτικής άδειας, πράγμα το οποίο αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα». Σημειώνεται ότι οι εν λόγω εισαγωγές αφορούν σε εγκυμονούσες με αιτιολογία νοσηλείας «πρόληψη πιθανού λοιμώδους νοσήματος», «έντονη ψυχολογική φόρτιση σε εγκυμοσύνη 7 εβδομάδων», «ακρωτηριασμός κάτω άκρου προ ετών» και έγιναν χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις. Σημειώνεται ότι παρά τα ευρήματα της προκαταρκτικής έρευνας, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την «επιβολή της πειθαρχικής ποινής της έγγραφης επίπληξης».
  • Ο ίδιος ο ιατρός στη Μαιευτική Κλινική που χορηγούσε αναρρωτικές άδειες, «τελών σε αναρρωτική άδεια διενήργησε τοκετό» στο νοσοκομείο. Μάλιστα στη σχετική αναφορά επισημαίνεται ότι ζήτησε να μην εφημερεύσει το Πάσχα και την Πρωτομαγιά, καθώς πάσχει από «υπερτασική κρίση και ιλιγγική συνδρομή». Παρόλα αυτά διένυσε 150 χιλιόμετρα προκειμένου να διεκπεραιώσει τοκετό. Η υπόθεση, όπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές, τέθηκε στο αρχείο.
  • Ασθενής προγραμματίστηκε για επέμβαση και ενώ είχε λάβει νάρκωση στη χειρουργική αίθουσα, η επέμβαση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε «είτε λόγω κόπωσης» του ιατρού, όπως τουλάχιστον ο ίδιος ανέφερε στην προϊσταμένη της κλινικής, «είτε λόγω περιορισμένου χρόνου», όπως επίσης ο ίδιος ανέφερε εκ των υστέρων στην ασθενή, «είτε λόγω δυσκολίας της επέμβασης», όπως ο ίδιος ανέγραψε στο πρόγραμμα χειρουργείου.
  • Προγραμματισμένο χειρουργείο ασθενή, μεταφέρθηκε μία μέρα μετά, έλαβε εξιτήριο την ίδια ημέρα και τελικά εισήχθη λίγες ημέρες μετά ως έκτακτο περιστατικό.
  • Ιατρός της κλινικής παρουσιάζει περιστατικά και συγκεκριμένα καισαρικές τομές ως έκτακτα – επείγοντα και εκτός τακτικού προγραμματισμού χειρουργείου.

Μετά από ΕΔΕ που διενεργήθηκε στη Κλινική -μετά από παρέμβαση του ΣΕΥΥΠ– διαπιστώθηκε «παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος και ειδικότερα παράβαση του κανόνα ιατρικής δεοντολογίας». Μάλιστα η ΕΔΕ καταλήγει με πρόταση άσκησης πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του υπεύθυνου ιατρού. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ καλούν τη διοίκηση του νοσοκομείου να εκκινήσει τις πειθαρχικές διαδικασίες και συγκεκριμένα να «ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά του ιατρού για το πειθαρχικό παράπτωμα που τελέστηκε σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ και τον καλεί σε έγγραφη απολογία». Καλεί δε τη διοίκηση του νοσοκομείου να διαβιβάσει στο Σώμα των Επιθεωρητών το έγγραφο κοινοποίησης της πειθαρχικής απόφασης.


σχετικα αρθρα