current views are: 8

27 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση16:20

Χιλιάδες αποσπασμένοι υπάλληλοι του δημοσίου μετατάσσονται στις θέσεις τους – Με καθυστέρηση μηνών η εφαρμογή της κινητικότητας

Το δρόμο της μετάταξης παίρνουν ,μετά από αίτησή τους, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται αποσπασμένοι για χρόνια η ακόμη και λίγους μήνες σε υπηρεσίες του δημοσίου.

Δημοσίευση 16:20’

Το δρόμο της μετάταξης παίρνουν ,μετά από αίτησή τους, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται αποσπασμένοι για χρόνια η ακόμη και λίγους μήνες σε υπηρεσίες του δημοσίου.

Το δρόμο της μετάταξης παίρνουν ,μετά από αίτησή τους, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται αποσπασμένοι για χρόνια η ακόμη και λίγους μήνες σε υπηρεσίες του δημοσίου. Σύμφωνα με το άρθρο 38 του νέου πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα εισάγονται τροποποιήσεις στη κινητικότητα στο δημόσιο ,με δυνατότητα μετάταξης αποσπασμένων υπαλλήλων σε κενή  θέση κλάδου της ίδιας η ανώτερης κατηγορίας και εάν δεν υπάρχει  με μεταφορά της θέσης που κατέχει ο υπάλληλος με την ίδια σχέση εργασίας και διατήρηση τυχόν προσωπικής διαφοράς στις αποδοχές. Παράλληλα με το ίδιο άρθρο παραμένουν οι αποσπάσεις όταν οι λόγοι αφορούν συνυπηρέτηση για ζευγαριών  δημοσίων υπαλλήλων.

Τι προβλέπει το άρθρο 38 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου εσωτερικών

Τροποποιήσεις στη κινητικότητα στο Δημόσιο, με δυνατότητα μετάταξης σε κάθε αποσπασμένο υπάλληλο κατόπιν αίτησης

Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 18, ν.4440/2016

2. Το άρθρο 18 του ν. 4440/2016 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Μετατάξεις για τις οποίες είτε εκδόθηκε ανακοίνωση – πρόσκληση πριν από τις 15.3.2017 είτε υποβλήθηκε αίτηση του υπαλλήλου πριν από την ίδια ημερομηνία, δύνανται να ολοκληρωθούν σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τις 2.12.2016.

Η κάλυψη των σχετικών δαπανών μισθοδοσίας των μετατάξεων του προηγούμενου εδαφίου πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του παρόντος.

2. Τακτικοί υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, οι οποίοι κατά τις 2.12.2016 είναι αποσπασμένοι με γενικές ή ειδικές διατάξεις, σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και Ν.Π.Ι.Δ., επιτρέπεται να μεταταχθούν με αίτησή τους στην υπηρεσία που είναι αποσπασμένοι, μετά από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου της υπηρεσίας υποδοχής, εφόσον αυτό υφίσταται.

Η μετάταξη διενεργείται σε κενή θέση κλάδου της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας και εάν δεν υπάρχει, με μεταφορά της θέσης που κατέχει ο υπάλληλος, με την ίδια σχέση εργασίας και διατήρηση της τυχόν προσωπικής διαφοράς στις αποδοχές. Η αίτηση υποβάλλεται έως τις 15.3.2017 και η μετάταξη γίνεται με απόφαση των οικείων Υπουργών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.1 του άρθρου 68 του ν. 4002/2011 (Α΄ 180).

Σε περίπτωση που η απόσπαση του υπαλλήλου λήγει πριν από τη δημοσίευση της πράξης μετάταξης, η απόσπαση παρατείνεται μέχρι την έκδοση της πράξης μετάταξης. Όσοι υπάλληλοι δεν υποβάλλουν αίτηση ή δεν επιλεγούν προς μετάταξη επιστρέφουν στην υπηρεσία στην οποία ανήκει η οργανική τους θέση με τη λήξη της απόσπασής τους και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 15.4.2018.

3. Τακτικοί υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση και αποσπώνται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και Ν.Π.Ι.Δ., κατόπιν ανακοίνωσης-πρόσκλησης που εκδόθηκε πριν από τις 2.12.2016, δύνανται να μεταταχθούν στην υπηρεσία που είναι αποσπασμένοι, με αίτηση που υποβάλλουν μέχρι τις 30.4.2017, με τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο.

4. Αποσπάσεις εξακολουθούν να διενεργούνται μέχρι τις 15.4.2017, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά τις 2.12.2016 διατάξεις. Οι κατά τα ανωτέρω διενεργούμενες αποσπάσεις λήγουν αυτοδικαίως στις 15.4.2018.

5. Αποσπάσεις τακτικών υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, για λόγους συνυπηρέτησης, σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες,

Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. α΄ και β ΄βαθμού και Ν.Π.Ι.Δ. δεν θίγονται με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση που οι εν λόγω υπάλληλοι δεν υποβάλουν αίτηση ή δεν επιλεγούν προς μετάταξη με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου εξακολουθούν και είναι αποσπασμένοι έως ότου εκλείψει ο λόγος συνυπηρέτησης.»

Με καθυστέρηση μηνών η εφαρμογή της κινητικότητας στο δημόσιο

Με το ίδιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών παρατείνεται για το ερχόμενο φθινόπωρο η  εφαρμογή του νόμου (ν4440/2016) για την κινητικότητα στο δημόσιο η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Απρίλιο. Ο νόμος για την κινητικότητα στο δημόσιο  ψηφίστηκε πέρυσι και προβλέπει  την εθελοντική  μεταφορά και μετακίνηση υπαλλήλων σε διαφορετικές υπηρεσίες για την κάλυψη κενών θέσεων   με περιορισμό παράλληλα του πλεονάζοντος προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες. Στη διαδικασία της κινητικότητας θα μπορούν να συμμετάσχουν σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι με εξαιρέσεις .όπως αυτές που αφορούν το προσωπικό του ΕΚΑΒ, τους νοσηλευτές/τριες,το Μετρό,τους δικαστές κλπ


σχετικα αρθρα