ΕΛΛΑΔΑ

Μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Πιστεύω πως οι βουλευτές έλεγαν στα μέλη τί να κάνουν

της Μίνας Μουστάκα - Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2017, 18:14 / Ανανεώθηκε 2 Μαρτίου 2017, 18:40
Μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Πιστεύω πως οι βουλευτές έλεγαν στα μέλη τί να κάνουν
Facebook Twitter Whatsapp

Σε 300 φτάνουν  οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε βάρος  Πακιστανών σε όλη τη χώρα, ενώ  τα θύματα των ενεργειών αυτών υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 900, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας Javed Aslam εξεταζόμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Σε 300 φτάνουν οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε βάρος Πακιστανών σε όλη τη χώρα, ενώ  τα θύματα των ενεργειών αυτών υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 900, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας Javed Aslam εξεταζόμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας είπε στο δικαστήριο ότι οι δράστες των επιθέσεων αυτών μετά το 2010 δρούσαν φορώντας μπλούζες της Χρυσής Αυγής , “το δήλωναν ότι είναι Χρυσή Αυγή” , όπως είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε πως σε όλες τις περιπτώσεις “έρχονταν οργανωμένοι και με σύστημα”. Αναφέρθηκε εκτενώς επίσης στις προεκλογικές καμπάνιες της οργάνωσης κατά την διάρκεια των οποίων “το έλεγαν ότι θα μας διώξουν γιατί είμαστε “σκουπίδια”, όπως το έλεγαν και στην Βουλή” και συμπλήρωσε πως “μέχρι το 2012 δεν είχε γίνει ούτε μία σύλληψη και αυτό είναι το μεγάλο μας παράπονο. Εξέφρασε επίσης την απόλυτη πεποίθηση του πως όλες οι επιθέσεις κατά συμπατριωτών του ήταν σε γνώση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής : “πιστεύω πως οι βουλευτές έλεγαν στα μέλη τι να κάνουν”.

Απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης της βουλευτή Ελένης Ζαρούλια σχετικά με το “τι είναι ρατσισμός ;” ο μάρτυρας απάντησε :“Εγώ κατάλαβα τον ρατσισμό το 2010 από αυτούς που μας χτύπαγαν και μας λέγανε “σκουπίδια” και πως αυτοί ήταν καλύτεροι. Μετά το 2011 ήρθαν και τα μαχαίρια και έμαθα τον φασισμό”.

Στην κατάθεση του ο κ. Aslam αναφέρθηκε σε πολλά περιστατικά επιθέσεων με κορυφαία την εν ψυχρώ δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν .Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε πολλές απειλές και επιθέσεις που είχαν σημειωθεί στη Νίκαια σε μαγαζιά που είχαν συμπατριώτες του, αντίστοιχες ενέργειες στον Ασπρόπυργο και στον Άγιο Παντελεήμονα ενώ τόνισε πως αρκετοί αστυνομικοί ανέχονταν ή ενεργούσαν αντίστοιχα με τους χρυσαυγίτες .

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο επί οκτώ χρόνια πρόεδρος της τανζανικής κοινότητας Francis Salum ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε επίθεση που είχε δεχθεί ο χώρος των γραφείων της, το 2012, όταν ομάδα Τανζανών που βρισκόταν εκεί είχε εγκλωβιστεί από κάποιους μαυροφορεμένους που είχαν συγκεντρωθεί απέξω. Το επεισόδιο είχε λήξει καθώς επενέβη έγκαιρα η αστυνομία, ωστόσο όπως κατέθεσε ο μάρτυρας αργότερα την ίδια μέρα κάποιοι είχαν μπει στον χώρο “και είχαν καταστρέψει τα πάντα”. Ο μάρτυρας είπε πως είχε δει στην αστυνομία ,το βίντεο από το περιστατικό και ότι οι δράστες φορούσαν μπλούζες που είχαν επάνω σβάστικα. Είπε επίσης ότι ένα μήνα μετά είχε τοποθετηθεί βόμβα με δυναμίτη που εξερράγη , χωρίς θύματα, έξω από την πόρτα των γραφείων της κοινότητας.