Η συνεδρίαση των προέδρων ΤΕΙ άρχισε αργά το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να συζητηθούν οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέχρι στιγμής οι πρόεδροι φαίνεται να συγκλίνουν κι αυτοί στην άποψη ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για διάλογο, αλλά δείχνει δύσκολο να παρουσιαστεί μια κοινή γραμμή ως προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καθώς όπως είπε ο προεδρεύων της συνόδου, πρόεδρος του ΤΕΙ Πατρών Σωκρ. Καπλάνης, τα ΤΕΙ δεν είναι όλα τα ίδια, αφού έχουν διαφορετικές ανάγκες μεταξύ τους. Στη συζήτηση που έγινε πολλοί διαφώνησαν με τις υπερεξουσίες που, όπως είπαν, δίδονται στο Συμβούλιο του Ιδρύματος, και ανέφεραν ότι στο νομοσχέδιο δεν γίνεται λόγος για έρευνα στα ΤΕΙ. Αυτό ανησυχεί τους προέδρους, οι οποίοι εκτιμούν ότι αν τελικά δεν υπάρχει έρευνα στα ΤΕΙ, θα οδηγηθούμε στην υποβάθμιση των σπουδών που παρέχουν, ενώ φεύγουν από την λογική της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως έλεγε, χαρακτηριστικά, πρόεδρος ΤΕΙ: "τι θα πούμε στους σπουδαστές μας αν μας ρωτήσουν ποιες διαφορές έχουμε από ένα κολέγιο; Αν δεν υπερτερούν τα ΤΕΙ γιατί θα μας επιλέξει;"

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ζήτημα που κυριάρχησε στις συζητήσεις των προέδρων ήταν αυτό των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων τμημάτων που προβλέπεται με τις νέες διατάξεις.

Χρόνο για περαιτέρω διάλογο στο νόμο πλαίσιο ζητούν πρυτάνεις – ΝΔ

Την ίδια στιγμή, συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά είχαν οι πρυτάνεις, και όπως δήλωσαν, διαπίστωσαν σε πολλά σημεία σύμπτωση απόψεων.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος, τόνισε ότι βρήκαν πολλά σημεία στα οποία συμφωνούν, αλλά ειδικά στο θέμα των συμβουλίων διοίκησης του πρύτανη και στο χρόνο που ζητούν οι πρυτάνεις να τους δοθεί για περαιτέρω διάλογο.

«Για μία ακόμη φορά» σημείωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφερόμενος στην κυβέρνηση, «λέμε ότι πρέπει να παγώσει τη συζήτηση τώρα και να φέρει το σχέδιο νόμου την 1η Σεπτέμβρη. Να μην επιμείνει στην πρότασή της για την εκλογή πρυτάνεων, παρά μόνο από τον φυσικό τους χώρο. Είναι πάγια η άποψή μας ότι, βεβαίως, χρειάζεται έλεγχος και διαφάνεια στα ελληνικά πανεπιστήμια, βεβαίως χρειάζονται εποπτικά όργανα, αλλά δεν μπορεί η Ακαδημαϊκή Κοινότητα να εκπροσωπείται από κανέναν άλλο παρά μόνο από πρόσωπα τα οποία προέρχονται από το φυσικό της χώρο».