«Η λειτουργική αναδιάταξη του ΕΣΥ δεν κλείνει κανένα νοσηλευτικό ίδρυμα. Ορισμένα θα αλλάξουν αντικείμενο, αλλά δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς», ανέφεραν ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Τιμοσίδης, στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για τη συνένωση των μονάδων υγείας. «Δώσαμε παράταση στη διαβούλευση μέσω της ''ανοιχτής διακυβέρνησης'', ώστε όσοι γιατροί θελήσουν να τοποθετηθούν επί του σχεδίου να το πράξουν. Την Κυριακή 17 Ιουλίου, ωστόσο, θα έχουμε απ’ όλους τους υπευθύνους των υγειονομικών περιφερειών της χώρας τις γραμμές των διατυπώσεων και στις 21 του μηνός, το κείμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα πάρει το δρόμο των υπογραφών και της δημοσίευσης στο ΦΕΚ για εφαρμογή», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Κάθε αντιπρόταση που θα προτείνει τη διατήρηση νοσοκομείων περισσοτέρων από τα 83 προβλεπόμενα θα αντιμετωπιστεί με μεγάλη δυσπιστία», προσέθεσε ο υπουργός.

Στην πραγματικότητα, «δεν χρειαζόμαστε καταργήσεις δομών, αλλά συνενώσεις δυνάμεων και αυτό είναι το πολιτικό πρόταγμα που θα καθορίσει τη δουλειά μας», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος. «Πιστεύουμε ότι το ΕΣΥ είναι πελατειακά διαρθρωμένο και συγκροτημένο στο εσωτερικό του. Πολλοί γιατροί σε ένα μέρος, κανένας σε ένα άλλο. Απόλυτη δημοκρατία για το πού θα υπηρετήσει ο γιατρός, αλλά χωρίς παιδίατρο η Κέρκυρα, χωρίς καρδιολόγο η Ζάκυνθος. Μας λένε ''μας λείπει η τάδε ειδικότητα''. Τους απαντούμε: ''Τι σας περισσεύει; Άμα ζητάς έναν γιατρό, μου δίνεις ένα γιατρό''. Σου λένε, ''Δεν μπορούμε να μπούμε στην ευθύνη να ξεβολέψουμε έναν άνθρωπο''. Τους απαντούμε ''τότε δεν ζητάς''. Γιατί παντού είναι το ίδιο φαινόμενο: υπερπληθώρα σε έναν τομέα, μειονεξία σε έναν άλλο».

 Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά σε συνενώσεις δομών που θα δώσουν τη δυνατότητα αλληλοβοήθειας ανάμεσα σε νοσοκομεία, τόσο σε ιατρικό όσο και σε τεχνικό-διοικητικό επίπεδο και με ενιαίες προμήθειες υλικού. Στόχος είναι η βελτίωση των υπηρεσιών του ΕΣΥ, αλλά και ο περιορισμός της σπατάλης πόρων, ενταγμένος στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Οι εξηγήσεις του υπουργού Υγείας δεν στάθηκαν ικανές να κάμψουν τη δυσπιστία της αντιπολίτευσης, που στάθηκε έντονα επιφυλακτική, κατά την πρώτη αυτή ενημερωτική συνεδρίαση.

Ο πρώην υφυπουργός Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Γιαννόπουλος, χαρακτήρισε «γονατογράφημα» την έκθεση των συμβούλων του υπουργείου, πάνω στην οποία βασίζεται ο σχεδιασμός και έκανε λόγο για «στατιστικές από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα μουσικής». Ο κ. Γιαννόπουλος παραδέχθηκε πως η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να στηρίξει «στοχευμένα» ορισμένες από τις προβλεπόμενες συνενώσεις, αλλά όχι με τον τρόπο που υλοποιούνται συνολικά, διακρίνοντας μάλλον εφαρμογή των επιταγών της Τρόικας, παρά προθέσεις βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας.


«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και πάλι μια επιστημονική ομάδα προκειμένου να βρεθούν ''στοιχεία'', για να επενδυθεί με επιστημονικό κύρος μια βαθιά ταξική πολιτική καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην υγεία», υποστήριξε ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους (ΚΚΕ).

«Ναι στις συνενώσεις, αλλά είναι ικανοί οι διοικητές να διοικήσουν δύο νοσοκομεία, την ώρα που αδυνατούν να διοικήσουν ένα;», αναρωτήθηκε η βουλευτής του ΛΑΟΣ, Ουρανία Παπανδρέου. Η κ. Παπανδρέου προειδοποίησε και για τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση που υπάρξουν καταργήσεις νοσοκομείων και εξέφρασε αμφιβολίες για το αν τα υπαρκτά κενά του ΕΣΥ είναι δυνατόν να εξισορροπηθούν από τις αναδιατάξεις: «Εκατό χιλιάδες άνθρωποι θα έρθουν στα Λουτρά της Αιδηψού. Πώς θα αντιμετωπιστούν από ένα Κέντρο Υγείας που στερείται βασικών ειδικοτήτων, όπως χειρουργός και παθολόγος;», αναρωτήθηκε. Αντίστοιχες παρατηρήσεις επεφύλαξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Καρανίκας και Πυθαγόρας Βαρδίκος.

Τέλος, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης αμφισβήτησε, μεταξύ άλλων, τις προθέσεις των εμπειρογνωμόνων συμβούλων του υπουργείου Υγείας, μεταφέροντας καταγγελίες οι οποίες αφορούν το Φόρουμ για την Υγεία που συνέταξε τον «υγειονομικό χάρτη» της χώρας: «Αποτελεί μη κυβερνητική οργάνωση που πρόσφατα διοργάνωσε στην Αρκαδία εκδήλωση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με χορηγούς πασίγνωστες φαρμακευτικές εταιρείες και ατομικές προσκλήσεις συμμετοχής για πενήντα μόνον άτομα. Η οργάνωση απαγόρευσε σε μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας να παρευρεθούν…», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε να υπάρξει και νέα ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας.