ΕΛΛΑΔΑ

Περιστέρη: Πλήρως εγκαταλελειμμένη η Αμφίπολη - Ματώνει η ψυχή μου

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2017, 15:42 / Ανανεώθηκε 14 Μαρτίου 2017, 15:42
Περιστέρη: Πλήρως εγκαταλελειμμένη η Αμφίπολη - Ματώνει η ψυχή μου
Facebook Twitter Whatsapp

«Πλήρη εγκατάλειψη της ανασκαφής στην Αμφίπολη από την Πολιτεία και τους φορείς της» καταγγέλλει η αρχαιολόγος, Κατερίνα Περιστέρη, κάνοντας λόγο για «έγκλημα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Πλήρη εγκατάλειψη της ανασκαφής στην Αμφίπολη από την Πολιτεία και τους φορείς της» καταγγέλλει η αρχαιολόγος, Κατερίνα Περιστέρη, κάνοντας λόγο για «έγκλημα».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989», η κυρία Περιστέρη ανέφερε πως «κάθε φορά που πάω να δω το μνημείο ματώνει η ψυχή μου» και τόνισε  πως εάν δεν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, το μνημείο θα καταστραφεί.

«Είναι μια πολύ άσχημη κατάσταση στην Αμφίπολη. Από το 2010 μέχρι και το 2014 ήμουν υπεύθυνη για την ανασκαφή στην περιοχή Καστά και κάναμε το 2015 μεγάλη δουλειά. Το 2016 όταν πήρα σύνταξη είδα να μην γίνεται δουλειά για την σωτηρία και την προβολή μιας ανασκαφής που μας έφερε πολύ μπροστά παγκοσμίως. Ο κόσμος έμαθε για την Ελλάδα από την Αμφίπολη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Περιστέρη μίλησε για πολιτικά παιχνίδια. «Δεν ξέρω τί γίνεται. Αν είναι πολιτικά παιχνίδια. Ο πολιτισμός είναι πάνω από οποιαδήποτε πολιτική ή κόμμα. Έτυχε να γίνει η ανασκαφή επί Σαμαρά και έτυχε να έρθει να βοηθήσει ο τότε πρωθυπουργός και είναι τιμητικό. Μακάρι ο Τσίπρας να ερχόταν και να έλεγε να το συνεχίσουμε και όχι να υπάρχει δυσκοιλιότητα από το υπουργείο».

Και συνέχισε: «Εγώ ως μελετήτρια μπορώ να επισκέπτομαι το μουσείο και τον χώρο της Αμφίπολης και τον Τύμβο Καστά. Το μνημείο με τις Καρυάτιδες και το ψηφιδωτό είναι σε πλήρη εγκατάλειψη με μεγάλη υγρασία. Γιατί το έχει αφήσει έτσι το υπουργείο Πολιτισμού; Έχουμε πνευματική κρίση και πρέπει να κάνουμε κάτι. Αλίμονό μας αν δεν μπορούμε να στηρίξουμε όλα αυτά τα πράγματα. Αν χαθεί η τετραετία του ΕΣΠΑ, το μνημείο έχει χαθεί. Με στενοχωρεί γιατί όταν σκάβουμε κάτι, πρέπει να το σώζουμε κιόλας».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει ομάδα επιστημόνων που απαξιώνουν το μνημείο απάντησε: «Υπάρχουν πάντα ερασιτέχνες που παριστάνουν τους αρχαιολόγους και τους επιστήμονες αλλά δεν υπάρχει απαξίωση. Στις συστηματικές ανασκαφές υπάρχει η έγκριση του υπουργείου και χορηγοί στη συνέχεια. Ας σωθεί αυτή τη στιγμή το τμήμα της ανασκαφής. Θα ήταν όφελος για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο να ήταν επισκέψιμος ο Τύμβος Καστά».