Την απόφαση της χθεσινής συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ, με την οποία, αν και αναγνωρίζουν θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν το αποδέχονται, παρέδωσαν σήμερα εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων στην υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.. Η υπουργός Παιδείας, πάντως, επισήμανε τον «σπουδαίο» ρόλο των ΤΕΙ στην ανάπτυξη της χώρας, σημειώνοντας πως «γι αυτό και είναι σημαντικό να έχουν διακριτό, αναβαθμισμένο και συγκεκριμένο ρόλο» και ανέφερε πως στη συνάντηση συμφωνήθηκε την επόμενη εβδομάδα να υπάρχουν πιο συγκεκριμένα κείμενα, τα οποία θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην τελική διαμόρφωση του κειμένου.

«Περιμένω την επόμενη εβδομάδα -τις επόμενες 10 ημέρες- προτάσεις. Θα ήθελα, όμως, να κάνω σαφές ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούν τη Βουλή θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς», τόνισε η κα Διαμαντοπούλου.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, μετά τη χθεσινή σύνοδό τους, τόνισαν την ανάγκη να παραμείνουν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα στην σφαίρα της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν ότι «το προσχέδιο που δόθηκε αφήνει τα ΤΕΙ με έναν αμφίβολο ακαδημαϊκό ρόλο. Μάλιστα, υπάρχουν και ενδείξεις υποβάθμισης. Κι αυτό γιατί δεν περιλαμβάνει μέτρα για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωσή τους με την οργάνωση ολοκληρωμένου τρίτου κύκλου σπουδών, με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική. και θέτει σε δεύτερη μοίρα την έρευνα, η οποία αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης, πιστοποίησης και χρηματοδότησης».

«Δεν μας έχουν γίνει γνωστές οι μεταβατικές διατάξεις για τον τρόπο εφαρμογής των προβλεπόμενων ρυθμίσεων και την αντιμετώπιση του υπηρετούντος επιστημονικού προσωπικού», συνεχίζουν οι πρόεδροι. «Το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης, εντείνει τη γραφειοκρατία, δημιουργεί συνθήκες εσωτερικών συγκρούσεων, αρμοδιοτήτων και εξωθεσμικών παρεμβάσεων.

Προτείνει να αναλαμβάνει η ΑΔΙΠ αρμοδιότητες τέτοιες, που διακυβεύουν την αξιοπιστία και το κύρος της ως Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας, αφού θα παρεμβαίνει σε θέματα χρηματοδότησης και χωροταξικής κατανομής των ΑΕΙ. Το ίδιο ισχύει και για το προτεινόμενο ΝΠΙΔ, το οποίο θα διαχειρίζεται κονδύλια πολλαπλάσια αυτών του προϋπολογισμού σε κάθε ΑΕΙ, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη νομιμοποίησης των αποφάσεών του από τα συλλογικά όργανα των ιδρυμάτων», προσθέτουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.

Ωστόσο, τονίζεται ότι υπάρχουν και θετικά σημεία τα οποία όμως «χάνονται εξαιτίας των βασικών αυτών αδυναμιών».

Καταλήγοντας, οι πρόεδροι δεν αποδέχονται το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και ζητούν από το υπουργείο να το αναπροσαρμόσει ριζικά σε συνεργασία με τη σύνοδο προέδρων.

Την ίδια ώρα, οι πρυτάνεις συνεχίζουν τις επαφές τους με τους πολιτικούς αρχηγούς, και σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση με την ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Συγχρόνως, συνεδριάζει εκτάκτως η σύγκλητος του ΕΜΠ. Ήδη, έχουν συνεδριάσει η σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Διοικητικού Συμβούλιο των Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που απέρριψαν διατάξεις του νομοσχεδίου.