current views are: 10

16 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση17:24

Τόσκας: Ο φάκελος – βόμβα στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι ταχυδρομήθηκε από την Ελλάδα – «Αποστολέας» ο Βασίλης Κικίλιας – Φόβοι και για νέα τρομοδέματα

Μια τραυματίας – Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. – Μια ημέρα μετά το «χτύπημα» στον Σόιμπλε

Δημοσίευση 17:24’

Μια τραυματίας – Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. – Μια ημέρα μετά το «χτύπημα» στον Σόιμπλε

Την αποκάλυψη της ταυτότητας του δέματος που εξερράγη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. «Το δέμα έχει διεύθυνση παλιού γραφείου του Βασίλη Κικίλια που δεν χρησιμοποιείται πλέον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο δέμα εστάλη την Τετάρτη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με παραλήπτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αποστολέα το γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη, μια ενέργεια την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι «Πυρήνες της Φωτιάς».

Ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ενημερώθηκε για την εξέλιξη, ενώ σημείωσε ότι δράστες αυτών των ενεργειών χρησιμοποιούν τα ονόματα πολιτικών προσώπων κατά την αποστολή των δεμάτων ως «ενέργεια προσβολής κατ’ αυτούς του πολιτικού συστήματος» όπως είπε και τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις καταστάσεις και κάνουμε ότι μπορούμε».

Για το θέμα, το πρωί της Παρασκευής στις 8:00 θα έχει συνάντηση ο κ. Κικίλιας με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον υπουργό Νίκο Τόσκα

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη πως είναι πρόωρο να βγάλουμε συμπεράσματα αυτή τη στιγμή αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εξετάσουν το τι έγινε ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας και ελέγχου.

Υπενθυμίζεται πως το δέμα είχε παραλήπτη τον διεθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Τζέφρι Φρανκς, και το άνοιξε η γραμματέας του, η οποία και τραυματίστηκε ελαφρά από τα θραύσματα του φακέλου – βόμβα. Το δέμα περιείχε μικρή ποσότητα πυρίτιδας, όπως περιείχε και αυτό που εστάλη χθες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με παραλήπτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η ΝΔ με ανακοίνωσή της απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση. Όπως τονίζει, το περιστατικό, «αναδεικνύει το πολύ σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας καθώς και μία εξαιρετικά αρνητική εικόνα για τη χώρα. Επιβάλλεται, να αποδοθούν ευθύνες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κάθε άλλη πιθανή τρομοκρατική πράξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα οι γάλλοι εμπειρογνώμονες κατάφεραν να ενώσουν κομματάκια του φακέλου και να καταλήξουν στο όνομα του αποστολέα. Το δέμα έφυγε από την Ελλάδα, ενώ έχει κηρυχθεί κόκκινος συναγερμός από το βράδυ της Τετάρτης – όταν και έγινε γνωστός ο αποστολέας του δέματος στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο– με τους αστυνομικούς να σαρώνουν υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ ώστε να φτάσουν στα ίχνη των δραστών. Σύμφωνα με ανώτατη αστυνομική πηγή, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτο δέμα. 

Ο νομάρχης του Παρισίου, ερωτηθείς για το αν υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες «σημάδια» που να προμήνυαν τι πρόκειται να συμβεί στο κτίριο του Ταμείου απάντησε: «Υπήρξαν μερικά τηλεφωνήματα τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό μπορεί να μην σχετίζεται με την υπόθεση αυτή» Συνολικά τρεις υπάλληλοι βρίσκονταν στο συγκεκριμένο γραφείο την ώρα της έκρηξης.

Το τρομο-δέμα στο Βερολίνο

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης εντοπίστηκε ανάλογο δέμα με το σημερινό στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, με παραλήπτη προσωπικά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η βόμβα, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε τοποθετηθεί σε ένα «κούφιο» βιβλίο ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Γερμανία χωρίς καμία υπηρεσία ελέγχου στα αεροδρόμια και των δυο χωρών να την εντοπίσει.

Μάλιστα, οι «Πυρήνες της Φωτιάς» που ανέλαβαν την ευθύνη για την ενέργεια, έβαλαν ως όνομα αποστολέα τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη. Την πληροφορία επιβεβαίωσε μέσω Twitter ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ο οποίος επεσήμανε ότι «η στοχοποίηση μου από τρομοκράτες είναι συνεχής».

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αρχική σύγχυση, ακολούθησε η επικοινωνία αξιωματικών των δυο χωρών προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών για τη συνδεσμολογία τη βόμβας για να γίνει σύγκριση με παλαιότερες που είχε αποστείλει η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Παράλληλα μετά την εξουδετέρωση του πυροκροτητή από τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας, αναζητούνται τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό του κατασκευαστή της. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 είχε σταλθεί και πάλι τρομοδέμα με αποδέκτη εκείνη τη φορά την Άνγκελα Μέρκελ και αποστολέα, το Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Η αναστάτωση στο κτίριο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ήταν μεγάλη αλλά τελικά η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γερμανίας  και οι πυροτεχνουργοί πέτυχαν να εξουδετερώσουν τα εκρηκτικά που υπήρχαν στο ύποπτο πακέτο.

Οι ειδικοί της αστυνομικής δύναμης του Βερολίνου εξέτασαν το ύποπτο δέμα και το πέρασαν από ακτίνες, χωρίς να μπορούν να αποφασίσουν τι ακριβώς περιελάμβανε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ γερμανικής εφημερίδας οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο και η επιχείρηση διήρκεσε αρκετές ώρες προκειμένου να ερευνηθεί η περιοχή γύρω από την ταχυδρομική υπηρεσία. 


σχετικα αρθρα