current views are: 14

17 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση06:00

«Συναγερμός» στις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές Αρχές: Φόβοι για την αποστολή άλλων οκτώ τρομοδεμάτων

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Νίκου Τόσκα

Δημοσίευση 06:00’

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Νίκου Τόσκα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές μετά την αποστολή των δύο τρομοδεμάτων στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι. Παρά τις διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για την αποστολή άλλων τρομοδεμάτων από την Ελλάδα προς την Ευρώπη, οι ελληνικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να έχουν φύγει από τη χώρα μας άλλα οκτώ ύποπτα πακέτα. 

Ήδη, οι αστυνομικές αρχές πραγματοποιούν ελέγχους στο ταχυδρομείο από οπου εικάζεται ότι εστάλησαν τα τρομοδέματα, βάζοντας στο μικροσκόπιο το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας. 

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι έχουν φύγει άλλα τέτοια δέματα», δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο κ. Τόσκας, προσθέτοντας πως «οι δύο περιπτώσεις συνδέονται, προφανώς είναι από την ίδια πηγή, από την οποία δεν έχει γίνει τελική ανάληψη ευθύνης». «Είναι οι ουρές της γνωστής οργάνωσης των Πυρήνων, υπολείμματα θα έλεγα, που θέλουν να δείξουν ότι υπάρχουν ακόμα», σημείωσε. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο τα παγιδευμένα πακέτα δεν εντοπίστηκαν στους ελέγχους πιθανόν λόγω της μικρής ποσότητας εκρηκτικής ύλης που περιείχαν. Μάλιστα, το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός συναντήθηκε με τον Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται, εν τω μεταξύ, ότι στη χθεσινή ανακοίνωση των «Πυρήνων της Φωτιάς», με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για την αποστολή του δέματος με εκρηκτικά στον Σόιμπλε, υπήρχε προειδοποίηση για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, σε δεκάδες ευρωπαϊκούς στόχους, στο πλαίσιο του σχεδίου «Νέμεσις 2». Σημειώνεται ότι το 2010 οι «Πυρήνες» είχαν αποστείλει συνολικά 14 παγιδευμένων δεμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα δύο τρομο – χτυπήματα

Στο πρώτο παγιδευμένο δέμα, που παραλήφθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναγραφόταν το όνομα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη. Οι εκεί Αρχές πρόλαβαν και εξουδετέρωσαν τον μηχανισμό, ενώ ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «στοχοποιήσή του με σαφές μήνυμα».

Λίγες ώρες αργότερα, μία υπάλληλος των γραφείων του ΔΝΤ στο Παρίσι τραυματίζεται στα χέρια και το πρόσωπο όταν παραλαμβάνει ένα πακέτο, παγιδευμένο με παραλήπτη τον Πολ Τομσεν και του ίδιου τύπου εκρηκτικά όπως αυτά που περιέχονταν στο φάκελο του Σόιμπλε. Το δέμα και αυτήν τη φορά είχε σταλεί από την Αττική και είχε στο όνομα του αποστολέα τον Βασίλη Κικίλια, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας  του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

FAZ: Δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλα παγιδευμένα δέματα

Στο προσκήνιο του γερμανικού Τύπου βρέθηκαν τα παγιδευμένα πακέτα που έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι προερχόμενα από την Ελλάδα.

Τα παγιδευμένα πακέτα που έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνοκαι στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και προέρχονται από την Ελλάδα απασχολούν τον γερμανικό τύπο.

Παραπέμποντας σε σχετικές απειλές ελληνικής αριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δεν αποκλείει να υπάρξουν κι άλλα παγιδευμένα δέματα όπως αυτό στο Βερολίνο και το Παρίσι: «Παγιδευμένα πακέτα σε πολιτικούς και υπηρεσίες» είναι ο τίτλος του άρθρου, που αναφέρει: «Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν θέλουν προς το παρόν να κάνουν δηλώσεις για το αν απειλούνται πολιτικοί, υπηρεσίες και επιχειρήσεις στη χώρα από παγιδευμένα δέματα».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να έγινε στόχος της απόπειρας: «Παρά τα πακέτα στήριξης ύψους δισεκατομμυρίων και άλλων εκτεταμένων μέτρων στήριξης για τα οποία εγγυάται και η Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα. Θεωρείται σκληροπυρηνικός όσον αφορά τις απαιτήσεις των πιστωτών της χώρας για τα μέτρα περικοπών».

Στο άρθρο γίνεται και μια σύντομη αναφορά στη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα: «Στην Ελλάδα υπάρχει μια ενεργή αριστεροτρομοκρατική σκηνή που ευθύνεται για επιθέσεις σε τράπεζες, αστυνομικά τμήματα, κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες όπως επίσης για αρκετά παγιδευμένα δέματα προς διευθύνσεις του εξωτερικού».


σχετικα αρθρα