Ανησυχητικά αυξάνεται ο αριθμός αφίξεων των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες πέντε ημέρες. Ένα χρονό μετά την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό και η κατάσταση στην χώρα μας παραμένει αβέβαιη.

Σε αυτό συνετέλεσε το κλείσιμο των βαλκανικών συνόρων από κράτη όπως π.χ η Ουγγαρία που οδηγούν σε έναν εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας. Παράλληλα ο "πόλεμος" που έχει κηρύξει η Τουρκία στην Δύση και οι συνεχείς απειλές της πως δεν θα τηρήσει την συμφωνία για το προσφυγικό όσο και εάν διαψεύδονται από την ΕΕ δημιουργούν ανασφάλεια στους κατοίκους των νησιών μας. 

Νέες αφίξεις μεταναστών

Τρία περιστατικά αφίξεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο που βρίσκονται σε εξέλιξη, ανεβάζουν σε 566 τους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στο βόρειο Αιγαίο από την περασμένη Πέμπτη ως σήμερα Δευτέρα το πρωί.

Πρόκειται για αριθμό πολλαπλάσιο εκείνου των αφίξεων όλο τον υπόλοιπο Μάρτιο και όσο αυτός ολόκληρου του Φεβρουαρίου. Το τελευταίο τετραήμερο στη Λέσβο έφτασαν 195 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 341 και στη Σάμο 30.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα βρίσκονται 8.759 άτομα. Από αυτά 3.485 στη Λέσβο, 3.541 στη Χίο και 1.733 στη Σάμο. Οι αφίξεις των τελευταίων ημερών επέστρεψαν τους αριθμούς των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου στα δεδομένα του τέλους του περασμένου Φεβρουαρίου.

Στελέχη των διωκτικών αρχών  δήλωσαν πως μελετούν την αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών και την αποδίδουν αρχικά στην καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών αλλά και στην απόσυρση από την περιοχή πλοίων των στόλων της Ελλάδας και της Τουρκίας που το Μάρτιο λόγω έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έπλεαν στην περιοχή.