ΕΛΛΑΔΑ

Το παραμυθένιο χωριό Βολισσός της Χίου βιντεοσκοπημένο από... drone

Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2017, 10:55 / Ανανεώθηκε 21 Μαρτίου 2017, 10:20
Facebook Twitter Whatsapp

Όλα τα χωριά της Χίου είναι σαν να έχουν βγει από παραμύθι, αλλά η Βολισσός ακόμα παραπάνω.

Όλα τα χωριά της Χίου είναι σαν να έχουν βγει από παραμύθι, αλλά η Βολισσός ακόμα παραπάνω.

Αυτή την ατμόσφαιρα παραμυθιού έβγαλε και η βιντεοσκόπηση από drone, που έδειξε το χωριό σε όλο του το μεγαλείο.

Η Βολισσός είναι το μεγαλύτερο χωριό της βορειοδυτικής Χίου, σε οδική απόσταση 42 χιλιομέτρων από την πόλη. Το μεσοσταθμικό υψόμετρο του χωριού είναι 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, από την οποία απέχει 2 χιλιόμετρα.

Η Βολισσός είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά λόφου, στην κορυφή του οποίου σώζεται ερειπωμένο βυζαντινό κάστρο, σχήματος τραπεζίου με έξι κυκλικούς πύργους. Κτίστηκε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Κατά την παράδοση θεωρείται έργο του στρατηγού Βελισσάριου (6ος αι.), η χρονολογία κατασκευής του ανάγεται ωστόσο από την έρευνα με μεγαλύτερη πιθανότητα στον 11ο αι., περίοδο γενικής αναδιοργάνωσης του νησιού. Κατά τα μέσα του 15ου αι. το κάστρο επισκευάστηκε από τους Γενουάτες. Η Βολισσός είναι κτισμένη στη θέση μικρής αρχαίας πόλης που ονομαζόταν Βόλισσος ή Βολίσκος και αναφέρεται από την παράδοση ως τόπος όπου έζησε ο Όμηρος: «εν τούτω τω πολισματίω τας διατριβάς εποιείτο» (Στέφανος Βυζάντιος).
Το 412 π.Χ. έγινε στην παραλία της Βολίσσου απόβαση των Αθηναίων, που νίκησαν τους αποστατήσαντες από τη συμμαχία τους Χίους και ερήμωσαν την περιοχή: «Αποβάντες και εν Βολίσσω τους προσβοηθήσαντας των Χίων μάχη νικήσαντες και πολλούς διαφθείραντες, ανάστατα εποίησαν τα ταύτη χωρία» (Θουκυδίδης, Η΄ 24)

Πηγή βίντεο: Κωνσταντίνος Αναγνώστου