current views are: 6

22 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση19:01

Διερεύνηση για τα αίτια της πυρκαγιάς στο τέμενος Βαγιαζήτ ζητεί η Άγκυρα

Τη διερεύνηση από τις ελληνικές αρχές της πυρκαγιάς στο τέμενος Βαγιαζήτ ζητεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Δημοσίευση 19:01’

Τη διερεύνηση από τις ελληνικές αρχές της πυρκαγιάς στο τέμενος Βαγιαζήτ ζητεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Τη διερεύνηση από τις ελληνικές αρχές της πυρκαγιάς στο τέμενος Βαγιαζήτ ζητεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι είναι σημαντικό το τέμενος να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και να διαφυλαχθεί για τις επόμενες γενιές.

Η Άγκυρα δηλώνει επίσης έτοιμη να συμβάλει «με όλα τα μέσα» για την αποκατάσταση και τη διατήρηση του τεμένους.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει το τέμενος μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο και «ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς με την Ελλάδα».

«Η κοινή αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε από κοινού την πολιτιστική περιουσία στην Τουρκία και την Ελλάδα επίσης αντικατοπτρίζεται στα έγγραφα που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (HLCC) ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα», προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η πυρκαγιά προκάλεσε πολλές ζημιές στο τέμενος. Το παρήγορο είναι ότι τις πρώτες πρωινές ώρες, οι άνδρες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο, αφού, όμως, είχε προχωρήσει, διαλύοντας το μεγαλύτερο μέρος του.

Από την πρώτη στιγμή, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, οπότε και εκδηλώθηκε, στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 54 πυροσβέστες, αλλά και υδροφόρα οχήματα από όλο τον νομό.

Κύρια αιτία για την γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς ήταν η μεγάλη ποσότητα ξυλείας που υπάρχει εντός του κτίσματος, αλλά και περιμετρικά, ενώ, όπως έγινε γνωστό, από τη φωτιά έχει καταρρεύσει η οροφή και το μεταλλικό σκέπαστρο που είχε τοποθετηθεί πέρυσι το καλοκαίρι.


σχετικα αρθρα