current views are: 6

27 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση12:39

Στα ύψη η αντιπαράθεση στο Αιγαίο – Ειδικοί και διπλωμάτες φοβούνται «θερμό» επεισόδιο

Δημοσιογράφος: Κάτι ετοιμάζουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Δημοσίευση 12:39’

Δημοσιογράφος: Κάτι ετοιμάζουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Φόβους για ένα ατύχημα στο Αιγαίο προκαλεί η ολοένα κλιμακούμενη ρητορική του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδίως εάν μετά το δημοψήφισμα και σε περίπτωση που επικρατήσει και ενισχύσει τις εξουσίες του θα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως το Σάββατο ο «Σουλτάνος» απείλησε με νέο δημοψήφισμα, στο οποίοι οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν εάν θέλουν να συνεχιστούν ή όχι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την ΕΕ.

Εκτός από την διαμάχη που άνοιξε με τους ηγέτες της ΕΕ, όπως παρατηρεί η εφημερίδα Guardian, αυξάνεται η ένταση και η ένταση στο Αιγαίο . Παραθέτει μια δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου μετά τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου για να αποδείξει τον ισχυρισμό της: «Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση. Είμαστε έτοιμοι γιατί έτσι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη».

Παρότι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία συγκρούστηκαν το 1974 για την Κύπρο και σχεδόν πήγαν σε πόλεμο το 1996 για τη βραχονησίδα Ίμια,, σχολιάζει η εφημερίδα. Στη συνέχεια υπογραμμίζει τους φόβους του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη για ένα «θερμό επεισόδιο» πριν από το τουρκικό δημοψήφισμα.

Αλλά, το Αιγαίο είναι το μέρος που οι εντάσεις βρίσκονται στο απόγειό τους. Έπειτα από μια σκληρή διαμάχη για τη δικαστική απόφαση αναφορικά με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που βρέθηκαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, η αντιπαράθεση των δύο πλευρών είναι σχεδόν καθημερινή με αερομαχίες μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών και ναυτικές επιδρομές στα ελληνικά χωρικά ύδατα από τουρκικά ερευνητικά σκάφη.

Όλα αυτά έχουν ωθήσει διπλωμάτες και ειδικούς σε θέματα άμυνας να εκφράσουν φόβους για ένα ατύχημα, την ώρα που έμπειροι αξιωματικοί και πιλότοι στην Τουρκία βρίσκονται στο περιθώριο μετά τις εκκαθαρίσεις στις οποίες προχωράει ο Ερντογάν, αναφέρει το δημοσίευμα. Και σημειώνει πως η εύθραυστη συμφωνία για το προσφυγικό ΕΕ – Τουρκίας απλά προσθέτει περισσότερη πίεση.

«Η ανησυχία της ελληνική πλευράς δεν είναι τόσο ένα σκόπιμο περιστατικό, αλλά ένα ατύχημα το οποίο θα οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου. Το εθνικιστικό κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία θα αποκλιμάκωνε πολύ δύσκολα την κατάσταση», αναφέρει ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Με τη ρητορική να έχει φτάσει σε τέτοια ύψη, αξιωματούχοι στην Αθήνα εκφράζουν φόρους ότι οποιαδήποτε περαιτέρω απομάκρυνση της Τουρκίας από την ΕΕ θα σπείρει την καταστροφή εάν προκύψει μια καινούργια κρίση. Και «το αγαπάω τους Έλληνες» που φώναξε ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, δεν μπορεί να απομακρύνει τους φόβους ότι η σύγχυση και το χάος που διακρίνουν τη διακυβέρνησή του θα αποθάρρυναν την Αθήνα από το να βασιστεί στην Ουάσιγκτον σε μια τέτοια περίπτωση.

«Η Ελλάδα εξέφρασε τους φόβους της στις ΗΠΑ, αλλά δεν έχουμε μία πλήρως λειτουργική δομή εθνικής ασφάλειας στην Ουάσινγκτον η οποία συνήθως λειτουργεί πυροσβεστικά σε τέτοιες καταστάσεις, την ώρα που η επιρροή του ΝΑΤΟ κα της ΕΕ είναι ακόμα μικρότερη. Το πραγματικό ερώτημα που προκύπτει είναι το ποιος θα μπορούσε να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση, όταν αυτή ξεσπάσει» καταλήγει ο κ. Ντόκος μιλώντας στον Guardian

Την ίδια στιγμή, ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, πρώην διευθυντής της εφημερίδας Zaman κάνει λόγο για αυξημένη δράση των Τουρκικών μυστικών Υπηρεσιών στην Ελλάδα, με ανάρτησή του στο Twitter: «Οι πηγές μου αναφέρουν ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν κλιμακώσει τις κεκαλυμμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αυξάνοντας και τον αριθμό των επιχειρησιακών πρακτόρων».


σχετικα αρθρα