current views are: 12

28 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση08:38

Εμφανίστηκε κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Ακρινή Κοζάνης

Κρούσμα γρίπης των πτηνών σε μικρή μονάδα οικόσιτων πουλερικών στην Ακρινή Κοζάνης. 

Δημοσίευση 08:38’

Κρούσμα γρίπης των πτηνών σε μικρή μονάδα οικόσιτων πουλερικών στην Ακρινή Κοζάνης. 

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίας της Κοζάνης, μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε μονάδα οικόσιτων πουλερικών στην Ακρινή Κοζάνης.

Ο ιδιοκτήτης της μικρής φάρμας με τα 150 πτηνά απευθύνθηκε στο εργαστήριο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, μετά τους αιφνίδιους διαδοχικούς θανάτους των πουλερικών του. Από τον άμεσο μακροσκοπικό έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι τα πουλερικά έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών, ενώ σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Θεόφιλο Καντζόγλου, εστάλησαν δείγματα στο εργαστήριο αναφοράς της κτηνιατρικής υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, όπου επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τη νόσο των πτηνών. Πρόκειται για λοιμώδη νόσο που μεταδίδεται με άμεση επαφή από μολυσμένα πτηνά.

Όλα τα πτηνά της φάρμας, πέθαναν από τη νόσο μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ υπό την εποπτεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του χωριού, που επίσης διαθέτουν οικόσιτα πτηνά και έγιναν οι απαραίτητες απολυμάνσεις στο χώρο.

Σε ό, τι αφορά τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται από τους πολίτες που διατηρούν οικόσιτα πτηνά, η κτηνιατρική υπηρεσία συνιστά τα πουλερικά να εκτρέφονται σε χώρους περιφραγμένους ακόμη και από αέρος, ώστε τα άγρια πουλιά να μην μπορούν να μεταφέρουν τη νόσο, ενώ καλεί τους ιδιοκτήτες να τηρούν ευλαβικά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής όταν εξέρχονται από τον χώρο εκτροφής των πουλερικών.

Στην προσπάθεια πρώιμης ανίχνευσης και εντοπισμού της νόσου, ο Θεόφιλος Καντζόγλου επισημαίνει ότι όσοι πολίτες εντοπίσουν νεκρά άγρια πτηνά κοντά σε υδροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες και Δέλτα ποταμών ή παρατηρήσουν αιφνίδιους θανάτους στα οικόσιτα πουλερικά πρέπει να ενημερώσουν άμεσα την κτηνιατρική υπηρεσία.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα