current views are: 5

3 Απριλίου 2017
Δημοσίευση06:35

Ο νέος αριθμός εισακτέων στις δημοφιλείς σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ

Υποχωρεί το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά τη μείωση των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανακοινώνοντας ότι το μαχαίρι 1.000 θέσεων «σπάει» σε δύο χρονιές (ακαδημαϊκά έτη 2017-2018 και 2018-2019), επομένως φέτος θα μειωθούν κατά 500 οι εισακτέοι.

Δημοσίευση 06:35’
αρθρο-newpost

Υποχωρεί το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά τη μείωση των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανακοινώνοντας ότι το μαχαίρι 1.000 θέσεων «σπάει» σε δύο χρονιές (ακαδημαϊκά έτη 2017-2018 και 2018-2019), επομένως φέτος θα μειωθούν κατά 500 οι εισακτέοι.

Υποχωρεί το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά τη μείωση των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙανακοινώνοντας ότι το μαχαίρι 1.000 θέσεων «σπάει» σε δύο χρονιές (ακαδημαϊκά έτη 2017-2018 και 2018-2019), επομένως φέτος θα μειωθούν κατά 500 οι εισακτέοι.

Όπως σημειώνει δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, η αναστάτωση που έχει προκληθεί στους υποψηφίους σχολιάζεται με σφοδρή επίθεση και από την αντιπολίτευση, με την τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως, η οποία σημειώνει ότι «το υπουργείο δεν διασφαλίζει την αναγκαία σταθερότητα, δεν επιδεικνύει αξιοπιστία, αντιθέτως επιτείνει την αγωνία σε μαθητές δημιουργώντας αχρείαστη αναστάτωση».

Από την πλευρά της, η συντονιστική των ιδιωτικών σχολείων, που έχει σήμερα το απόγευμα συνάντηση με την ηγεσία, ζητάει τη μείωση 1.000 θέσεων σε βάθος πενταετίας και όχι διετίας και η ισχύς οποιασδήποτε αλλαγής να μην αφορά τους υποψήφιους που θα συμμετέχουν φέτος στις Πανελλαδικές αλλά αυτούς της επόμενης.

Βάσει λοιπόν των νέων δεδομένων, όπως αποτυπώθηκαν σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, η τράπουλα ξαναμοιράζεται στα Πανεπιστήμια που χάνουν 500 θέσεις, ενώ βάσει της επερχόμενης νέας υπουργικής απόφασης, ο συνολικός αριθμός εισακτέων δεν μεταβάλλεται σε σχέση με πέρσι, καθώς στα ΤΕΙ δίνονται επιπλέον 500 θέσεις, ισοσκελίζοντας τη διαφορά.

Άγνωστο παραμένει αν το 50% της μείωσης θα εφαρμοστεί καθολικά κι αν θα επηρεάσει εκτός από τα Πανεπιστήμια και τα «δημοφιλή» ΤΕΙ, όπως το τμήμα Λογιστικής του Πειραιά που έχασε 40 θέσεις και της Νοσηλευτικής Αθήνας με 35 θέσεις μείον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος αριθμός εισακτέων στις δημοφιλείς σχολές είναι:

1ο Επιστημονικό Πεδίο-Ανθρωπιστικές Σπουδές:

Η νέα απόφαση είναι ανακουφιστική για τους υποψήφιους της Νομικής, με μόλις 25 θέσεις μείον και για τις τρεις σχολές. Οι άλλες σχολές του 1ου Πεδίου δεν δέχτηκαν δραστικές μειώσεις.

2ο Επιστημονικό Πεδίο-Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές:

Δώρον άδωρον για την αποσυμφόρηση των Πολυτεχνικών Σχολών αποδεικνύεται η νέα απόφαση, με τη μείωση να περιορίζεται μέχρι και 5 θέσεις. Στις 15 πέφτει το Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, στις 25 το Μαθηματικό Αθήνας και στις 15 όσοι κατευθύνονται προς την Αρχιτεκτονική.

3ο Επιστημονικό Πεδίο-Επιστήμες Υγείας

Με 110 θέσεις μείον, η Ιατρική δεν φαίνεται να πέφτει από το κατώφλι των 19.000 μορίων στα κεντρικά Ιδρύματα. Περιορισμένες παραμένουν και οι θέσεις σε Χημικό και Φαρμακευτική, ενώ στα τμήματα Βιολογίας αποσυμπιέζεται η κατάσταση με τη νέα απόφαση. Δύσκολη είναι η πρόσβαση και στα παραϊατρικά (Μαιευτική, Νοσηλευτική) με απώλεια 15 θέσεων (σ.σ.: στην περίπτωση που το 50% ισχύσει και στα ΤΕΙ).

4ο Επιστημονικό Πεδίο-Παιδαγωγικά

Ελάχιστη η μείωση στα κεντρικά Ιδρύματα, ενώ στα περιφερειακά υπάρχει αύξηση. Μένει να φανεί αν το ενδιαφέρον των υποψηφίων παραμένει ζωντανό γι’ αυτές τις σχολές, όταν εδώ και εννιά χρόνια δεν έχουν γίνει μαζικές μόνιμες προσλήψεις στη δημόσια εκπαίδευση.

5ο Επιστημονικό Πεδίο-Πληροφορικής και Οικονομίας

Αισιόδοξα τα μηνύματα και για τους υποψήφιους του 5ου Πεδίου, με το μεγαλύτερο ψαλίδι σε σχολές (σ.σ.: κυρίως στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που δέχθηκε αρχικά μεγάλη μείωση) να φτάνει πλέον τις 15 θέσεις.


σχετικα αρθρα