Ενώ δεν έχω διαταραχές στην σεξουαλική διέγερση, όταν με προσεγγίζει ο σύντροφός μου συνήθως δεν θέλω να συνουσιαστώ μαζί του. Στους υπόλοιπους τομείς της σχέσης μας δεν έχω δυσκολίες ούτε νιώθω πώς δεν θέλω να είμαι μαζί του άλλο. Φαντασιώσεις δεν έχω, ούτε αισθάνομαι να με έλκει ερωτικά κάποιος άλλος άντρας. Μήπως είμαι προβληματική; Μήπως θέλω να χωρίσω και δεν το έχω καταλάβει?

Η ψυχολόγος Μυρσίνη Κωστοπούλου δίνει τις δικές της απαντήσεις. Οι σκέψεις πριν και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης συχνά ευθύνονται για τα αρνητικά μας συναισθήματα που παρεμποδίζουν την ερωτική απόλαυση.

Πρόκειται για αυτόματες σκέψεις, αρνητικές, (π.χ. «δεν τον επιθυμώ», «μήπως είμαι προβληματική;»), δυσλειτουργικές, που δημιουργούν ψυχική φόρτιση (άγχος, δυσθυμία, ενοχές) και οδηγούν στην αποφυγή της σεξουαλικής πράξης αλλά και στον σταδιακό εγκλωβισμό του εαυτού σε μία βαθύτερη αμφισβήτηση.

Η αμφισβήτηση ως τρόπος σκέψης ενδέχεται να είναι κομμάτι του εαυτού σας που σας ακολουθεί παντού, και έχει τη δύναμη κάτι να «κλέβει» από την εμπιστοσύνη σας και την ικανοποίηση που αντλείτε από τον εαυτό σας. Παρατηρείστε αν αμφισβητείτε τον εαυτό σας σε άλλα θέματα, π.χ. στις καθημερινές σας επιλογές, στην επαγγελματική σας απόδοση, στις φιλικές σας σχέσεις. Μήπως αισθάνεστε ότι απουσιάζει η βαθύτερη εκτίμηση στον εαυτό σας και η αμφισβήτηση απορρέει από αυτό;

Πηγή: tanea.gr