current views are: 5

3 Απριλίου 2017
Δημοσίευση18:05

Ρένα Δούρου: Το πολυδιάστατο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης της Αττικής

Το νεο μοντέλο περιεφερειακής ανάπτυξης της Αττικής περιγράφει σε άρθρο της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Δημοσίευση 18:05’

Το νεο μοντέλο περιεφερειακής ανάπτυξης της Αττικής περιγράφει σε άρθρο της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Το νεο μοντέλο περιεφερειακής ανάπτυξης της Αττικής περιγράφει σε άρθρο της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Το αναλύει ως εξής:

•    Η Περιφέρεια Αττικής εκπονεί ένα νέο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης μέσα από μια ευρύτερη στρατηγική προώθησης της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

•    Ο στόχος αυτός περνάει μεθοδολογικά μέσα από τρία επίπεδα και μία δημόσια πρωτοβουλία υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.

•    Το πρώτο επίπεδο έχει να κάνει με την εξωστρέφεια. Η λειτουργία του Γραφείου των Βρυξελλών, στο κέντρο λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων σχετίζεται άμεσα με αυτή. Αποσκοπεί στην οικοδόμηση μιας αλυσίδας επικοινωνίας, ανταλλαγής πληροφοριών και καλών πρακτικών. Κάτι που επιδιώκουμε και με τη συστηματική πλέον συμμετοχή της Αττικής σε κορυφαίες, παγκόσμίου εμβέλειας, εκδηλώσεις σχετικά με την καινοτομία και την ψηφιακή πολιτική: Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, DLD Innovation Festival στο Τελ Αβίβ, Slush Event στο Ελσίνκι.

•    Η Αττική έδωσε το παρών, επιλέγοντας συνέργιες – και αυτό είναι το δεύτερο επίπεδο. Επιλέξαμε ως συνεργούς / εταίρους Επιμελητήρια και φορείς, όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Enterprise Greece ή το Σύνδεσμο Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας.

•    Η αναζήτηση του βέλτιστου τρόπου σύζευξης των δυνάμεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με καταλυτικό το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι το τρίτο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό η Αττική έχει συστήσει έναν συνεργατικό σχηματισμό (cluster) ανάδειξης των Βορείων Προαστίων σε τουριστικό – πολιτιστικό προορισμό. Χάρη στη συνεργασία Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα στοχεύουμε, μέσα από την αξιοποίηση της ιστορίας και της φύσης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη στήρίξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

•    Το στοίχημα του νέου μοντέλου περιφερειακής ανάπτυξης συνεπάγεται ανάπτυξη που δεν θα είναι μόνο “έξυπνη” αλλά και βιώσιμη και κοινωνικά συνεκτική.

•    Στην κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια Αττικής θέτει σε δημόσια διαβούλευση τις γενικές κατευθύνσεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020» στη βάση των οποίων πρόκειται να σχεδιάσει δράσεις για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας με έμφαση στους τομείς που αναδεικνύει η στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Αττικής.

•    Πρόκειται για μια πολυδιάστατη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης η οποία περιλαμβάνει συναντήσεις με φορείς και ενώσεις που σχετίζονται με την προώθηση της επιχειρηματικότητας και δημόσιες εκδηλώσεις. Κεντρική θέση κατέχει η ψηφιακή πλατφόρμα Δημόσιας Διαβούλευσης (http://intro.attica-forum.gr/) για τη διευκόλυνση της κατάθεσης ιδεών και προτάσεων επιχειρηματικότητας από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς – πολίτες, οργανώσεις και επιχειρήσεις.


σχετικα αρθρα