current views are: 8

4 Απριλίου 2017
Δημοσίευση16:15

Le Parisien: Η Ελλάδα διαθέτει από τους μικρότερους δημόσιους τομείς παγκοσμίως

Ένα δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Parisien» έρχεται να αναδείξει μια άλλη εικόνα από την στερεοτυπική για το μέγεθος του ελληνικού δημόσιου 

Δημοσίευση 16:15’

Ένα δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Parisien» έρχεται να αναδείξει μια άλλη εικόνα από την στερεοτυπική για το μέγεθος του ελληνικού δημόσιου 

Ένα δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Parisien» έρχεται να αναδείξει μια άλλη εικόνα από την στερεοτυπική για το μέγεθος του ελληνικού δημόσιου τομέα, χωρίς ωστόσο να υπολογίζει την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του.

Τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών που παρουσιάζονται στο άρθρο δείχνουν ότι η χώρα μας διαθέτει στην πραγματικότητα έναν από τους μικρότερους δημόσιους τομείς στην Ευρώπη και παγκοσμίως, με μόλις 7,8% του ενεργού πληθυσμού, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν διπλάσιο ή ακόμη και τριπλάσιο δημόσιο τομέα.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τον μικρότερο δημόσιο τομέα διαθέτει η Ιαπωνία, με μόλις 6,7% του ενεργού πληθυσμού και ακολουθεί η Ελλάδα με 7,9% του ενεργού πληθυσμού. Από εκεί και πέρα, η Γερμανία είναι στο 9,6%, η Ισπανία στο 12,3%, η Ιταλία στο 14,3%.

Λίγο πιο πάνω, οι ΗΠΑ με 14,6%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 17,4% και η Γαλλία στο 21,9%. Στην κορυφή του πίνακα, δύο σκανδιναβικές χώρες, η Σουηδία με 26,2% και η Νορβηγία με 29,3%.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έθεσε τα στοιχεία υπ’ όψιν της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, που δήλωσε τα εξής: «Έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα την άποψη, πως σήμερα ο δημόσιος τομέας είναι ιδιαίτερα υποστελεχωμένος, ενώ παράλληλα το Δημόσιο “γερνάει”, μετά το πάγωμα των προσλήψεων που ξεκίνησε το 2009.

Τα χρόνια του μνημονίου, ο δημόσιος τομέας στοχοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να εφαρμοστούν πολιτικές που οδηγούσαν σε απολύσεις και υποβάθμιση των υπηρεσιών του.

«Tο συμπέρασμα που προκύπτει από το δημοσίευμα της εφημερίδας “Le Parisien” πως το ποσοστό των εργαζομένων στο δημόσιο στη χώρας μας είναι από τα χαμηλότερα» συνεχίζει η κ. Γεροβασίλη, «ταυτίζεται πλήρως με τη δική μας εκτίμηση περί υποστελέχωσης και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα της προηγούμενης κυβέρνησης περί διογκωμένου δημόσιου τομέα».

Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει, ότι «σήμερα καταρρέει και ο μύθος περί δήθεν “διογκωμένου” Δημοσίου στη χώρα μας, τον οποίον συντηρούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες “υπόσχονται” ότι θα λύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας με περαιτέρω περιορισμό του Δημοσίου. Ο έσχατος λαϊκισμός!».


σχετικα αρθρα