ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν εξαιτίας της χιονόπτωσης

Δημοσίευση 11 Δεκεμβρίου 2010, 11:23 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κρήτη: Τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν εξαιτίας της χιονόπτωσης
Facebook Twitter Whatsapp

Σε λευκό κλοιό βρίσκεται και το νησί της Κρήτης με χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια στα ορεινά και βροχές.

Σε λευκό κλοιό βρίσκεται και το νησί της Κρήτης με χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια στα ορεινά και βροχές.

Τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν στην ορεινή περιοχή των Ανωγείων Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, στην ευρύτερη περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Αυτή την ώρα, κλιμάκιο από την ΕΜΑΚ Ηρακλείου με ερπυστριοφόρο, σπεύδει στην περιοχή για τον απεγκλωβισμό τους, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν έχει αναφερθεί πρόβλημα στην υγεία τους και υπάρχει επικοινωνία μαζί τους.

Ο προϊστάμενος ΠΣΕΑ Ρεθύμνου (Πολιτικής Προστασίας), Αντώνης Μπαγιαρτάκης δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως οι τέσσερις άνδρες έφτασαν στην περιοχή με οχήματα 4χ4, αλλά σήμερα το πρωί διαπίστωσαν πως δεν μπορούν να κινηθούν. Παραμένουν εντός των οχημάτων τους σε ζεστό, λόγω των καλοριφέρ, περιβάλλον και σύντομα θα προωθηθούν στα πεδινά του νομού.

Στο μεταξύ, ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει το Ρέθυμνο από χθες αργά το βράδυ με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους, βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά του νομού.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στο νομό και η συνεχής χιονόπτωση, μέχρι και αυτή την ώρα, δημιουργεί πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων, σε οδικά δίκτυα και αγροτικές περιοχές, ενώ τα χιόνια έχουν ήδη καλύψει τις κορυφές του Ψηλορείτη και τα ορεινά σε Ανώγεια, Μυλοπόταμο, Αμάρι, Γερακάρι και δήμο Λάμπης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ για την περιοχή, η πτώση τις θερμοκρασίας θα συνεχισθεί με θυελλώδεις ανέμους, χιονόνερο και χιόνια και ως εκ τούτου τα μηχανήματα της Νομαρχίας είναι σε ετοιμότητα για τυχόν προβλήματα, ενώ όπου χρειάζεται οι δρόμοι διατηρούνται ανοιχτοί.

Για ακόμη μία χρονιά, το λιμάνι στο Ρέθυμνο, στην περιοχή του Λιμεναρχείου και του λιμενικού Παρκινγκ, πλημμύρησε με αποτέλεσμα οι αρχές να αποκλείσουν την κυκλοφορία και την πρόσβαση στη γύρω περιοχή .

Ο προϊστάμενος ΠΣΕΑ Ρεθύμνου (Πολιτικής Προστασίας), Αντώνης Μπαγιαρτάκης, ανέφερε πως όλα τα προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα και προέτρεψε τους πολίτες να είναι προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να ενημερώνονται για τις συνθήκες που επικρατούν, σε περίπτωση που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ενδοχώρα και στα ορεινά του Ρεθύμνου.

Στελέχη της Πολιτικής Προστασίας δήλωσαν, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, πως μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που να αφορούν σε πτώσεις δέντρων, κατολισθήσεις, ή διακοπές ρεύματος. Όλος ο μηχανισμός της νομαρχίας και των δήμων είναι σε επιφυλακή, χωρίς να έχουν προκύψει θέματα οργάνωσης.

Παράλληλα, προβλήματα κυρίως στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού προκάλεσε η κακοκαιρία που πλήττει και τα Χανιά, με κύριο χαρακτηριστικό τις χαμηλές θερμοκρασίες, τα χιόνια στα ορεινά και τις βροχές.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι κατά διαστήματα ακόμα και στην πόλη έπεσε χιονόνερο.

Λόγω των χιονοπτώσεων, έχει αποκλεισθεί το οδικό δίκτυο Ταυρωνίτης - Παλαιόχωρα, στη θέση Άναβος - Φλώρια, ο δρόμος προς το οροπέδιο του Ομαλού στο 30ο χιλιόμετρο, ο δρόμος στη θέση Πέτρα Σελί προς Ανατολικό Σέλινο, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο δρόμο προς Σφακια στο ύψος της Ίμπρου

Σε όλα τα σημεία βρίσκονται μηχανήματα, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Στην πόλη των Χανίων αναφέρθηκαν πτώσεις κλαδιών από δέντρα, ενώ το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας, με ανακοίνωση του, καλεί τους κτηνοτρόφους να κατεβάσουν στα χαμηλά τα κοπάδια τους και τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών να φροντίσουν για την ασφάλεια τους στα λιμάνια.

Τέλος, στο Ηράκλειο, οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, στα δρομολόγια των πλοίων που περαμένουν δεμένα στα λιμάνια, ενώ καθυστερήσεις σημειώνονται και στις πτήσεις των αεροσκαφών.

Λόγω των ισχυρών ανέμων κόπηκαν αρκετά δένδρα στο Ηράκλειο και έπεσε και χαλάζι μέσα στην πόλη.