ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Σημαντικές καταστροφές μετά τις βροχοπτώσεις

Δημοσίευση 13 Δεκεμβρίου 2010, 14:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ρόδος: Σημαντικές καταστροφές μετά τις βροχοπτώσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Εκτεταμένες ζημιές και διάβρωση των ακτών στη δυτική πλευρά του νησιού της Ρόδου, σημειώθηκαν μετά την έντονη θαλασσοταραχή και τις βροχοπτώσεις της Κυριακής.

Εκτεταμένες ζημιές και διάβρωση των ακτών στη δυτική πλευρά του νησιού της Ρόδου, σημειώθηκαν μετά την έντονη θαλασσοταραχή και τις βροχοπτώσεις της Κυριακής.

Για την αποκατάσταση των ζημιών κινητοποιήθηκε αμέσως η νομαρχία Δωδεκανήσου και παράλληλα σήμερα ο νομάρχης κ. Μαχαιρίδης απέστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση, τους οποίους ενημερώνει για την εικόνα που εμφανίζει η περιοχή και θέτει θέμα συνολικής αντιμετώπισης του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών.

Ο κ. Μαχαιρίδης στην επιστολή του αναφέρει:

«Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στην παραλιακή ζώνη στο δυτικό τμήμα του νησιού της Ρόδου, κυρίως από την περιοχή της Σορωνής έως την περιοχή της Καμείρου. Πολλοί παραλιακοί δρόμοι έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημίες και έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί, καθώς η διάβρωση σε πολλές περιπτώσεις επεκτάθηκε μέχρι τα 30 μέτρα από το χειμέριο κύμα.

Κατ’ αρχάς, κρίνουμε εξαιρετικά απαραίτητη τη διενέργεια αυτοψίας από κλιμάκιο αρμοδίων. Για την προσωρινή αποκατάσταση των καταστραφέντων οδών (κυρίως αγροτικών) επείγει η διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων.

Επειδή η διάβρωση των δυτικών ακτών στο νησί της Ρόδου (από το Αεροδρόμιο έως την Κάμειρο Σκάλα) είναι διαρκές φαινόμενο, με εμφανείς τις επιπτώσεις του, ειδικά τα τελευταία χρόνια, στις αγροτικές καλλιέργειες, όσο και στις ξενοδοχειακές μονάδες που είναι εγκαταστημένες στην συγκεκριμένη περιοχή, επιβάλλεται η αντιμετώπιση συνολικά του φαινομένου, με την εκπόνηση ειδικής μελέτης. Βάσει αυτής πρέπει να προβλεφθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και να κατασκευαστούν τα συνοδά έργα, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω περιβαλλοντικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή, όπως και συνολικά στο νησί της Ρόδου. Λόγω της ιδιαιτερότητας και της έντασης του φαινομένου παρακαλούμε για τις ενέργειες και τις οδηγίες σας.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι στην διάθεσή σας προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να κάνει όλες τις ενέργειες που θα μας υποδείξετε».