ΕΛΛΑΔΑ

ΕΣΕΕ: 320.000 εμπορικές επιχειρήσεις εκτός επενδυτικού νόμου

Δημοσίευση 16 Δεκεμβρίου 2010, 10:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΕΣΕΕ: 320.000 εμπορικές επιχειρήσεις εκτός επενδυτικού νόμου
Facebook Twitter Whatsapp

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την εξαίρεση του εμπορίου από τον νέο Επενδυτικό Νόμο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την εξαίρεση του εμπορίου από τον νέο Επενδυτικό Νόμο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι οι αναγκαίες εξαιρέσεις όπως αναφέρονται στο σχέδιο νόμου «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή» στις οποίες εντάσσεται και το εμπόριο με δεδομένο ότι δεν προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία, φαίνεται ότι αποτελούν εθνικές επιλογές του υπουργείου.

Προσθέτει ότι ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο νόμου, δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων οι τομείς και κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, εκτός από το χονδρικό και λιανικό εμπόριο αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Επίσης, δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων τα επενδυτικά σχέδια που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα καθώς και σχέδια εμπορίας εγχώριων προϊόντων.

Ως αποτέλεσμα 320.000 εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το 30% των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας, εξαιρούνται από το καθεστώς των ενισχύσεων. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα: ενώ δίνεται η δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε επιχειρηματικά πάρκα την ίδια στιγμή αποκλείονται από τον επενδυτικό νόμο.

Η ΕΣΕΕ, κλήθηκε από το Υπουργείο και συμμετείχε ενεργά σε όλα τα στάδια του κοινωνικού διαλόγου για το νέο Επενδυτικό Νόμο. Αποστείλαμε εγγράφως προτάσεις και ενώ είχαμε προφορικές δεσμεύσεις για την πλήρη υπαγωγή του εμπορίου στο καθεστώς ενισχύσεων, διαπιστώνουμε, με αμηχανία, την πλήρη, αναίτια και αδικαιολόγητη εξαίρεση του κλάδου.

Επειδή τοεμπόριο δεν αποτελεί παράπλευρη οικονομική δραστηριότητα αλλά κλάδο με ζωτική σημασία για την οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία, ο εμπορικός κόσμος ζητεί την πλήρη ένταξη του εμπορίου, εισαγωγικού, εξαγωγικού και εφοδιαστικού στις διατάξεις του προς διαβούλευση σχεδίου για το νέο αναπτυξιακό νόμο. Την ίση μεταχείριση και την άμβλυνση ανισοτήτων, ενώ δεν κατανοεί πως από την γενική επιχειρηματικότητα, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τα ειδικά επενδυτικά σχέδια, την δημιουργία συνεργασιών και την επιχειρηματική δικτύωση (clusters) είναι δυνατόν να εξαιρείται ο κλάδος του εμπορίου.