ΕΛΛΑΔΑ

Απεβίωσε ο Δημητρης Μαρινόπουλος

Δημοσίευση 22 Δεκεμβρίου 2010, 16:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Απεβίωσε ο Δημητρης Μαρινόπουλος
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ηλικία 92 ετών, απεβίωσε ο ένας από τους δύο ιδρυτές των επιχειρήσεων της οικογένειας Μαρινόπουλου, ο Δημήτρης Μαρινόπουλος.

Σε ηλικία 92 ετών, απεβίωσε ο ένας από τους δύο ιδρυτές των επιχειρήσεων της οικογένειας Μαρινόπουλου, ο Δημήτρης Μαρινόπουλος.

Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου 1919 και μαζί με τον δίδυμο αδερφό του το 1949 δημιούργησαν την φαρμακοβιομηχανία «Φαμάρ» και στην συνέχεια την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος». Το 2000 έγινε η συγχώνευση με την γαλλική εταιρεία Carrefour, δημιουργώντας την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

Ο ελληνικός όμιλος έχει επεκτείνει της δραστηριότητές του και στην εστίαση μέσω της Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ Α.Ε., εταιρεία η οποία είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας του ομίλου Μαρινόπουλου με τη Starbucks Coffee International, θυγατρική της εταιρείας Starbucks Coffee Company.

Ενώ μακροχρόνια είναι η συνεργασία της Μαρινόπουλος ΑΕΕ με την εταιρεία Sephora αλλά και η συνεργασία του με τον βρετανικό όμιλο Marks & Spencer plc, με την Babana Repablic και την GAP.

Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του στην Αθήνα.

Ακολούθησαν οι σπουδές του στο Φαρμακευτικό & χημικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πήρε τον διδακτορικό του τίτλο στις φυσικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όντας υπότροφος του Γαλλικού κράτους.

Τέλος, παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για το μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, δημιούργησε με τον αδελφό του τη ΦΑΜΑΡ και μερικά χρόνια αργότερα την ομώνυμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Εκτός από την επαγγελματική του δραστηριότητα, συμμετείχε, όπως και όλοι οι άνθρωποι της γενιάς αυτής, στην ανάπτυξη & εξέλιξη της εποχής του και παρακολούθησε από κοντά όλα εκείνα τα γεγονότα που σημάδεψαν τον περασμένο αιώνα. Άμεση συνέπεια αυτού ήταν το κοινωνικό ενδιαφέρον να έχει πάντα πρωταρχικό ρόλο στην επαγγελματική του δραστηριότητα.

Παράλληλα, είχε ενεργή συμμετοχή και στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου.

Από το 1956 διατέλεσε μέλος του ΣΕΒ, ενώ από το 1966-1970 πρόεδρος του Συνδέσμου. Μεταξύ 1970-1974 αναγκάστηκε, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, να αφήσει τη θέση αυτή, την οποία επανέκτησε από το 1974-1978.

Στο τέλος της θητείας του, δημιούργησε με κάποιους συνεργάτες το ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών).

Διατέλεσε μέλος Δ.Σ. στο "Αλουμίνιο της Ελλάδος", στην "Air Liquide", "Pirelli" κ.α. καθώς επίσης μέλος Δ.Σ. των τραπεζών: ΕΤΕ, Alpha Bank, ΕΤΕΒΑ, ΕΤΒΑ & στην Ελληνογαλλική τράπεζα.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει αύριο στις 11.00 το πρωί στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.