ΕΛΛΑΔΑ

ΝΕΟΓΑΛ: Νέα επιχειρησιακή σύμβαση χωρίς μειώσεις μισθών

Δημοσίευση 25 Ιανουαρίου 2011, 13:24 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΝΕΟΓΑΛ: Νέα επιχειρησιακή σύμβαση χωρίς μειώσεις μισθών
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία αυτή τη φορά δεν προβλέπει μειώσεις μισθών, υπεγράφη στις 21 Ιανουαρίου στη γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ της Δράμας.

Νέα ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία αυτή τη φορά δεν προβλέπει μειώσεις μισθών, υπεγράφη στις 21 Ιανουαρίου στη γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ της Δράμας.

Η σύμβαση, διετούς διάρκειας, προβλέπει τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης στη γαλακτοβιομηχανία και περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι δεν θα εφαρμοστούν ελαστικές μορφές εργασίας.

Η ΝΕΟΓΑΛ είχε ταράξει τα νερά λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά, όταν είχε ανακοινώσει, πρώτη στην Ελλάδα, την -"αναίμακτη", καθώς δεν προκάλεσε αντίδραση από πλευράς των 125 εργαζομένων - υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης για μείωση των αποδοχών του προσωπικού κατά 9%.

Ωστόσο, η κίνηση είχε προκαλέσει τη μήνιν των συνδικαλιστικών οργανώσεων και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, ενώ και το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΚΕΕ) είχε αποφανθεί ότι "τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, που έχει στη διάθεσή του δεν είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν την ύπαρξη επιτακτικής ανάγκης μείωσης του εργατικού κόστους".

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σεβαστίδης, η εταιρία δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να ταυτιστεί με τη μείωση μισθών, αλλά "στοχοποιήθηκε" -όπως χαρακτηριστικά είπε- "μόνο για αυτή", παραβλέποντας το γεγονός ότι η αρχική σύμβαση περιλάμβανε σημαντικές διασφαλίσεις για τους εργαζομένους, όπως η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η εταιρία θα είναι όντως κερδοφόρα το 2010, αλλά «με τα μισά κέρδη» σε σχέση με το 2009, που είχε κλείσει στα 1,7-1,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, «η κερδοφορία αυτή δεν είναι λειτουργική», υποστήριξε.

"Οι μέτοχοι είχαν προβεί σε τρεις διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ, για να προβούν σε μια εξαγορά που τελικά δεν έγινε. Απλά δεν "τράβηξαν" πίσω τα χρήματά τους για να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν σε μια αντίστοιχη μελλοντική ευκαιρία, αν παρουσιαστεί. Είναι λογικό, λοιπόν, να φαίνεται εύρωστη η εταιρία, όταν υπάρχει αυτή η ρευστότητα", υπογράμμισε.

Ερωτηθείς γιατί μια κερδοφόρα επιχείρηση αποφάσισε αρχικά να προχωρήσει σε μείωση μισθών, ξεκαθάρισε: "Στη σημερινή συγκυρία, πρέπει να μειώνεις ελεγχόμενα τα έξοδα. Αν φτάσεις στο αμήν, είναι πλέον πολύ αργά".

Υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι της ΝΕΟΓΑΛ είναι η Ένωση Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Δράμας - Καβάλας με 36%, οι εργαζόμενοι ως φυσικά πρόσωπα με περίπου 8% και κτηνοτρόφοι της περιοχής με το υπόλοιπο ποσοστό.