ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελίες της ΟΛΜΕ για το πρόγραμμα "Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση"

Δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2011, 12:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Καταγγελίες της ΟΛΜΕ για το πρόγραμμα "Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση"
Facebook Twitter Whatsapp

Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έστειλε η ΟΛΜΕ καταγγέλλοντας την Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης "διασπαστική κίνηση" στον χώρο των εκπαιδευτικών.

Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έστειλε η ΟΛΜΕ καταγγέλλοντας την Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης "διασπαστική κίνηση" στον χώρο των εκπαιδευτικών.

Στην επιστολή επισημαίνεται η έκπληξη των καθηγητών, οι οποίοι διαπίστωσαν πριν από λίγες ημέρες ότι αποφασίσθηκε η "ένταξη στην Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος "Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση" της "διασπαστικής Ομοσπονδίας της ΤΕΕ", με το σκεπτικό ότι «εκπροσωπούν την επαγγελματική εκπαίδευση στην οποία θέλει το πρόγραμμα να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα".

Ειδικότερα, η ΟΛΜΕ καταγγέλλει ότι: "Η φερόμενη, ως Ομοσπονδία της ΤΕΕ, είναι μια διασπαστική κίνηση στον χώρο της Β/βάθμιας Εκπ/σης. Οι εκπαιδευτικοί της ΤΕΕ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι μέλη της ΟΛΜΕ από το 1987, μετά την ψήφιση του ν.1566/85, οπότε και ενοποιήθηκε η Τεχνική και η Γενική εκπαίδευση και η συνδικαλιστική έκφραση του κλάδου".

Κατά τους Λειτουργούς Μέσης Εκπαίδευσης, η ΟΛΤΕΕ φέρεται να εκπροσωπεί, από τα πρακτικά του συνεδρίου της, περί τους 800 ψηφίσαντες εκπαιδευτικούς σε σύνολο 18.897 εκπαιδευτικών, που εργάζονται στην ΤΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (2009).

Εξέλεξε δε, δύο αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ (ένας αντιπρόσωπος εκλέγεται για κάθε 375 ψηφίσαντες).

"Η συγκεκριμένη "Ομοσπονδία" -συνεχίζουν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ- αποκλείστηκε ομόφωνα από το τελευταίο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ (2010), αλλά και από το προηγούμενο (2007), διότι "διαρκώς παρουσιάζει αντικαταστατικές και παράτυπες συνδικαλιστικά διαδικασίες".

Σε όλα τα όργανα, που η νομοθεσία προβλέπει τη συμμετοχή εκπροσώπων των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών (μετά το 1987, οπότε έγινε και η ενοποίηση), συμμετέχουν μόνον η ΟΛΜΕ για τη δευτεροβάθμια και η ΔΟΕ για την πρωτοβάθμια (ΕΣΥΠ, ΟΕΠΕΚ, κ.λπ.) .

Μόνον η ΟΛΜΕ στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, είναι αναγνωρισμένη Ομοσπονδία στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μέλος της ETUCE (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών) και της Education International (Διεθνής Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών).

Κατόπιν των παραπάνω και αν το Υπουργείο Παιδείας πραγματικά επιθυμεί την παρουσία της ΟΛΜΕ στους "κοινωνικούς εταίρους" της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος ΕΔΒΜ του ΕΣΠΑ, θα πρέπει να διορθώσει την Υπουργική Απόφαση για την Επιτροπή Παρακολούθησης, διαγράφοντας από τα μέλη της την "ΟΛΤΕΕ".

Πάντως, η ΟΛΜΕ προτίθεται να προσφύγει σχετικά και στα Ευρωπαϊκά όργανα του προγράμματος.