ΕΛΛΑΔΑ

Σταματούν οι εξαγωγές φαρμάκων λόγω ελλείψεων

Δημοσίευση 16 Φεβρουαρίου 2011, 05:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σταματούν οι εξαγωγές φαρμάκων λόγω ελλείψεων
Facebook Twitter Whatsapp

Ελλείψεις σε 28 φάρμακα διαπίστωσε ο ΕΟΦ με αποτέλεσμα να βάλει προσωρινά "φρένο" στις εξαγωγές, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν τα μέτρα, που πρόκειται να λάβει, για τον περιορισμό του φαινομένου.

Ελλείψεις σε 28 φάρμακα διαπίστωσε ο ΕΟΦ με αποτέλεσμα να βάλει προσωρινά "φρένο" στις εξαγωγές, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν τα μέτρα, που πρόκειται να λάβει, για τον περιορισμό του φαινομένου.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του παρατηρούνται ελλείψεις σε τουλάχιστον 28 φάρμακα που χορηγούνται ως θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, τη νόσο του πάρκινσον, την υπέρταση, το διαβήτη, την σχιζοφρένεια και την ηπατίτιδα.

Έτσι ο ΕΟΦ αποφάσισε την προσωρινή απαγόρευση της εξαγωγής 28 φαρμάκων και τη χρήση της τηλεφωνικής γραμμής 1142. Σε αυτή θα μπορούν να καλούν φαρμακοποιοί και ασθενείς προκειμένου να αναφέρουν ελλείψεις φαρμάκων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΦ, οι ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούνται κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των τιμών τους, όπως συνέβη στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2010.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την εξαγωγή και πώληση φαρμάκων από φαρμακαποθήκες σε άλλες χώρες της Ε.Ε. με υψηλότερες τιμές (παράλληλες εξαγωγές), καθώς και για μειωμένη προμήθεια ή και απόσυρση ακόμα των φαρμάκων αυτών από τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Σημειώνεται ότι οι δραστηριότητες αυτές των φαρμακαποθηκών και των εταιριών είναι νόμιμες εφόσον εξασφαλίζεται η επάρκεια της ελληνικής αγοράς.

Τα μέτρα που πήρε ο ΕΟΦ έχουν ως ακολούθως:

Απαγορεύεται προσωρινά και μέχρι εξομάλυνσης της αγοράς η εξαγωγή 28 φαρμάκων (69 μορφών) που επισυνάπτονται.Οι εταιρίες που προμηθεύουν τα φάρμακα αυτά και οι φαρμακαποθήκες που τα διακινούν θα κληθούν να αναφέρουν τακτικά στον ΕΟΦ τα σχετικά αποθέματα που διαθέτουν. Τα αποθέματα θα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ προς ενημέρωση των φαρμακοποιών.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγόρευσης, απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των προϊόντων αυτών και επιβάλλεται η διάθεση τους στους ασθενείς από όλους τους συμμετέχοντες στην διακίνησή τους (εταιρίες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία).

Από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 θα λειτουργεί η ειδική τηλεφωνική γραμμή 1142 στην οποία οι φαρμακοποιοί και οι πολίτες θα μπορούν να αναφέρουν τυχόν ελλείψεις φαρμάκων στον ΕΟΦ, από τις 8 πμ έως τις 8 μμ, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Από τον Απρίλιο του 2011, θα λειτουργήσει ειδική διαδικτυακή εφαρμογή στον ΕΟΦ για την άμεση ηλεκτρονική υποβολή των ελλείψεων.

Οι εταιρίες και οι φαρμακαποθήκες θα υποβάλλουν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά φάρμακο και ανά πελάτη, σε μηνιαία βάση, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2011.

Στη βάση αυτής της καταγραφής θα υπολογιστούν το μερίδιο αγοράς κάθε φαρμακαποθήκης για κάθε φάρμακο και θα δοθούν ανάλογες οδηγίες στις εταιρίες για τον τρόπο διανομής τους.

Ο ΕΟΦ θα αναρτά στην ιστοσελίδα του κατάλογο με τα φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις και πληροφορίες για πιθανά υποκατάστατά τους, καθώς και τα τυχόν αποθέματα που υπάρχουν στις φαρμακαποθήκες. Επίσης:

θα προχωρήσει στην επιβολή χρηματικών ποινών σε εταιρίες, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία που δεν διασφαλίζουν την επάρκεια της αγοράς σύμφωνα με τον νόμο. Στο τελικό στάδιο της διερεύνησης βρίσκονται τέσσερις εταιρίες, 30 φαρμακαποθήκες και δεκάδες φαρμακεία,

θα διερευνήσει την παραπομπή των Φαρμακευτικών Εταιρειών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την επιβολή μεγαλυτέρων κυρώσεων για τις ελλείψεις που θα εμφανιστούν εφεξής, και

θα συνεργαστεί με ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) και με το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας για τον πληρέστερο έλεγχο των Φαρμακαποθηκών και των Εταιρειών.

Οι εκπρόσωποι του ΕΟΦ επισημαίνουν ότι έχει ξεκινήσει η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ηλεκτρονικής καταγραφής της ταινίας γνησιότητας κάθε φαρμακευτικού προϊόντος που διακινείται από τις εταιρίες και τις φαρμακαποθήκες.

Σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ηλεκτρονική παρακολούθηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής κατανάλωσης ,θα υπάρχει εντός έξι μηνών μία αξιόπιστη παρακολούθηση της κατανάλωσης των φαρμάκων, του εντοπισμού των ελλείψεων, του ελέγχου των παράλληλων εξαγωγών, καθώς και της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας της ταινίας γνησιότητας και της παράνομης εμπορίας των φαρμάκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελικό στάδιο της διερεύνησης για την επιβολή χρηματικών ποινών βρίσκονται τέσσερις εταιρίες, 30 φαρμακαποθήκες και δεκάδες φαρμακεία.

Αναλυτικά ο κατάλογος των φαρμάκων: eof-farmaka.pdf