ΕΛΛΑΔΑ

"Παγώνουν" μέχρι νεωτέρας οι προσλήψεις στο Δημόσιο

Δημοσίευση 21 Φεβρουαρίου 2011, 08:14 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
"Παγώνουν" μέχρι νεωτέρας οι προσλήψεις στο Δημόσιο
Facebook Twitter Whatsapp

Με στόχο να ελεγχεί επακριβώς ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο και να τηρηθεί στο ακέραιο η αναλογία ένα προς πέντε για τις νέες προσλήψεις, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, αποφάσισε το προσωρινό "πάγωμα" όλων των προσλήψεων και των διορισμών όσων έχουν πετύχει μέσω ΑΣΕΠ.

Με στόχο να ελεγχεί επακριβώς ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο και να τηρηθεί στο ακέραιο η αναλογία ένα προς πέντε για τις νέες προσλήψεις, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, αποφάσισε το προσωρινό "πάγωμα" όλων των προσλήψεων και των διορισμών όσων έχουν πετύχει μέσω ΑΣΕΠ.

Για το λόγο αυτό, έστειλε την προηγούμενη Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου εγκύκλιο σε όλους τους φορείς και στα υπουργεία με την οποία τους ζητεί:

-Να μην προχωρήσουν στην έκδοση και δημοσίευση αποφάσεων πρόσληψης προσωπικού. Αυτό αφορά εκείνους που έχουν μετάσχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και έχουν πετύχει, χωρίς ακόμα να έχουν διοριστεί λόγω του παγώματος των προσλήψεων. Πρόκειται για τακτικό προσωπικό που έχουν πάρει οριστικά αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ, αλλά έχουν μείνει με το «εισιτήριο» του διορισμού στο χέρι περιμένοντας κάποια λύση από την Πολιτεία.

-Να μην υλοποιήσουν οποιαδήποτε άλλη απόφαση διορισμού σε τακτικό προσωπικό, είτε πρόκειται για σύμβαση αορίστου χρόνου είτε για πρόσληψη μονίμων.

Οι διαδικασίες αυτές παγώνουν μέχρι να εκδοθούν οι κοινές αποφάσεις Ραγκούση-Παπακωνσταντίνου, που θα καθορίζουν όχι μόνον τον συγκεκριμένο αριθμό των προσλήψεων για φέτος, αλλά και τη γενικότερη κατανομή των προσλήψεων που θα γίνουν ανά φορέα και υπηρεσία σε όλο το Δημόσιο.

Μάλιστα η κατανομή των θέσεων που θα εγκριθούν αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος γι' αυτόν ακριβώς το λόγο έχει ζητήσει τα αιτήματα για προσλήψεις από όλα τα υπουργεία και τους οργανισμούς.

Αξιοσημείωτα είναι ακόμη δύο σημεία της εγκυκλίου Ραγκούση που στάλθηκε σε όλους τους οργανισμούς.

-Πρώτον, η αυστηρή υπενθύμιση ότι η αναλογία ένας προς πέντε συμπεριλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, τα Σώματα Ασφαλείας και το Λιμενικό Σώμα. Αρα η δέσμευση πέντε φεύγουν ένας έρχεται θα ισχύσει και στα σχολεία και τα νοσοκομεία όπως και στα Σώματα Ασφαλείας.

-Δεύτερον, ο κ. Ραγκούσης, προστατεύοντας ίσως τα νώτα του και προκειμένου να διασφαλίσει προσλήψεις από την πίσω πόρτα, αποστέλλει ταυτόχρονα την εγκύκλιο στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, η οποία ελέγχει τη νομιμότητα των δοκιμίων, καθώς και στο Εθνικό Τυπογραφείο, με την επισήμανση για ακόμα μια φορά να μη δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ατομικές πράξεις διορισμού ή πρόσληψης οποιουδήποτε υπαλλήλου. Ετσι έστω και αν κάποιος υπουργός ή πρόεδρος Οργανισμού στείλει απόφαση διορισμού στο Εθνικό Τυπογραφείο, δεν πρόκειται αυτή η απόφαση να δημοσιευτεί, τουλάχιστον μέχρι να εκδοθούν οι κοινές αποφάσεις των υπουργών Εσωτερικών - Οικονομικών, για τις οποίες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Η αιφνιδιαστική κίνηση Ραγκούση ανατρέπει τα δεδομένα για περίπου 1.800 υποψήφιους που έχουν πετύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ-το 2008 και το 2009- και δεν έχουν ακόμα διοριστεί. Ανάμεσά τους περίπου 500 υπάλληλοι των ΟΤΑ, 620 εκπαιδευτικοί και 660 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Σημειώνεται, επιπλέον, πως, τα αιτήματα για προσλήψεις που έχουν στείλει υπουργεία και φορείς στο υπουργείο Εσωτερικών είναι περίπου 16.000 ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι τομείς της Υγείας, με περίπου 3.000 προσλήψεις, της εκπαίδευσης, με την πρόσληψη 5.500 δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών και της Ασφάλειας με το διορισμό 4.500 ενστόλων.