ΕΛΛΑΔΑ

Οι περικοπές "πνίγουν" τα νοσοκομεία της Λάρισας

Δημοσίευση 21 Φεβρουαρίου 2011, 13:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι περικοπές "πνίγουν" τα νοσοκομεία της Λάρισας
Facebook Twitter Whatsapp

Στη... χρεοκοπία οδηγεί τα νοσοκομεία της Λάρισας η πολιτική των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας να περικόψουν τις λειτουργικές δαπάνες για το 2011, κατά 36,6% στο Γενικό και κατά 18,9 % στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπως επιβάλλεται και από τους στόχους του μνημονίου.

Στη... χρεοκοπία οδηγεί τα νοσοκομεία της Λάρισας η πολιτική των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας να περικόψουν τις λειτουργικές δαπάνες για το 2011, κατά 36,6% στο Γενικό και κατά 18,9 % στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπως επιβάλλεται και από τους στόχους του μνημονίου.

Οι προϋπολογισμοί των δυο νοσοκομείων της Λάρισας, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα αποτελέσουν κενό γράμμα, όσο τα ασφαλιστικά ταμεία θα συνεχίσουν την ίδια τακτική, να εξοφλούν δηλαδή με πολύμηνη καθυστέρηση τις εισφορές τους για νοσήλια, εισφορές που αποτελούν βασική πηγή εσόδων για τα νοσοκομεία. Ανεδαφική κρίνεται επίσης και η δέσμευση του υπουργείου Υγείας πως μπορεί να περιορισθούν οι δαπάνες για την Yγεία, αλλά δεν θα υποβαθμισθεί περαιτέρω η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Όταν μόνο τις τελευταίες μέρες είναι γνωστές αρκετές περιπτώσεις πολιτών που αναγκάζονται να προμηθευτούν από μόνοι τους υγειονομικό υλικό, προκειμένου να... διευκολύνουν τους θεράποντες ιατρούς και να νοσηλευθούν αξιοπρεπώς. Ακόμη και αν δεν χρεοκοπήσουν τα νοσοκομεία, ακόμη και αν επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι των διοικήσεων των δυο νοσοκομείων, όπως ορίζονται από το υπουργείο Υγείας, το βέβαιο είναι πως η παροχή υπηρεσιών θα υποβαθμισθεί ακόμη περισσότερο, ενώ το κόστος θα μεταφερθεί στους χρήστες υπηρεσιών υγείας.

Θα «χρεοκοπήσει» δηλαδή το ίδιο το ΕΣΥ, όχι τόσο με την οικονομική έννοια όσο με την έννοια των υπηρεσιών υγείας, αφού δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να τις παράσχει, όταν τις χρειάζονται οι πολίτες. Όχι απλά δεν θα αναπτυχθούν οι τόσο αναγκαίες, νέες δράσεις (κλινικές κλπ), αλλά ήδη υποβαθμίζονται και οι σημερινές υπηρεσίες. Το μνημόνιο μπορεί να πάει... καλά, για τον ασθενή δεν είναι βέβαιο!

Ήδη, οι πρώτες συζητήσεις, που έγιναν την περασμένη εβδομάδα με αφορμή το νέο προϋπολογισμό, μεταξύ της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και των επικεφαλής τομέων και διευθυντών κλινικών, στρέφονται στην κατεύθυνση του περιορισμού των δράσεων των κλινικών και της προσαρμογής τους στα νέα οικονομικά δεδομένα. Ουσιαστικά, αναζητείται φόρμα περικοπής ή αισθητής μείωσης δαπανηρών πράξεων (κυρίως χειρουργικές επεμβάσεις), προκειμένου το ΠΝΛ να μην ξεφύγει ούτε κατά ένα ευρώ από τα 81,1 εκατ. ευρώ (έσοδα) του φετινού του προϋπολογισμού. Τώρα, ποιος θα ανακοινώσει ποιοι ασθενείς θα γίνονται... δεκτοί και ποιοι όχι λόγω κόστους (!) είναι ένα ερώτημα...

Από την άλλη πλευρά, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μπορεί να αποδειχθεί... «κερδοφόρο» με δεδομένο ότι με την αλλαγή του καθεστώτος των εφημεριών (1:1) θα μειωθεί περισσότερο ο αριθμός των νοσηλευομένων, αφού το ΓΝΛ αποτελεί ένα νοσοκομείο που -με εξαίρεση ελάχιστες κλινικές- τον κύριο όγκο των νοσηλευομένων τον δέχεται από τα επείγοντα στις γενικές εφημερίες.

Το ερώτημα βεβαίως που θα κληθούν σε λίγο καιρό να απαντήσουν οι αρμόδιοι, ενόψει και των συγχωνεύσεων νοσοκομείων ή κλινικών, είναι ποιο θα είναι το μέλλον των κλινικών του ΓΝΛ στις οποίες θα πλεονάζουν κρεβάτια και πιθανόν και προσωπικό...

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Τα έσοδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας στον προϋπολογισμό του 2011 ανέρχονται στα 81,14 εκατ. Ευρώ, από τα 100 εκατ. ευρώ πέρυσι. Φέτος δηλαδή έχει 19 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα (μείωση 18,9%) όταν ήδη οφείλει σε τρίτους (σ.σ. από όλες τις προηγούμενες χρήσεις) το ποσό των 81,8 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή το ΠΝΛ επιχορηγείται φέτος με ποσό ίσο των χρεών του, που σημαίνει πως αποκλείεται να αναπτύξει οποιαδήποτε νέα δράση για το 2011. Ο νέος προϋπολογισμός δεν λαμβάνει επίσης υπόψη του το γεγονός ότι φέτος το ΠΝΛ θα έχει αυξημένες ανάγκες στα λειτουργικά του έξοδα (φάρμακα, αναλώσιμα κλπ), αφού μετά την αλλαγή στο καθεστώς των εφημεριών (1:1) θα εφημερεύσει 60 επιπλέον ημέρες.
Το ΠΝΛ παρουσιάζει σημαντική υστέρηση στη βεβαίωση οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία, διαδικασία απαραίτητη για την είσπραξη των νοσηλίων. Μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο για όλο το 2010 έχουν βεβαιωθεί 15 εκατ. ευρώ ενώ δεν έχουν βεβαιωθεί οφειλές που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ. Μόνο τον περασμένο Ιανουάριο, τα έξοδα του ΠΝΛ ξεπέρασαν τα 5,7 εκατ. ευρώ και με δεδομένο ότι ήδη οφείλει άλλα 81,8 εκατ. ευρώ από το 2010 είναι πασιφανές ότι οι τριτοβάθμιες κλινικές θα πρέπει να περιορίσουν το έργο τους, σε βάρος εννοείται των ασθενών.
Με βάση τους στόχους του υπουργείου Υγείας, το ΠΝΛ θα επιχειρήσει να περιορίσει άμεσα τις δαπάνες για τα φάρμακα αλλά και από εμφυτεύσιμα υλικά, ορθοπεδικά κλπ. Αν βεβαίως τα ασφαλιστικά ταμεία αποδειχθούν συνεπή στις υποχρεώσεις τους προς τα νοσοκομεία, τότε πιθανόν το ΠΝΛ να μπορέσει να εκτελέσει τον προϋπολογισμό του.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Μειωμένα κατά 36,6% είναι φέτος και τα έσοδα του Γενικού Νοσοκομείου αφού επιχορηγείται με 31,75 εκατ. ευρώ έναντι των 50 εκατ. ευρώ το 2010. Το νοσοκομείο έχει βεβαιώσει όλες τις οφειλές μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 των ασφαλιστικών ταμείων που ανέρχονται στα 15 εκατ. ευρώ, σήμερα οφείλει σε τρίτους (προμηθευτές) 18 εκατ. ευρώ ενώ τα έξοδα για τον περασμένο Ιανουάριο ανήλθαν στα 2 εκατ. ευρώ. Άμεσος στόχος της διοίκησης του ΓΝΛ είναι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 8 εκατ. ευρώ (από τα 18 εκατ. ευρώ το 2010) μέσω εκπτώσεων σε πρωτότυπα σκευάσματα αλλά και με ευρύτερη χρήση γενόσημων φαρμάκων.