ΕΛΛΑΔΑ

"Oδύσσεια" ο επαναπατρισμός των Ελλήνων από τη Λιβύη

Δημοσίευση 24 Φεβρουαρίου 2011, 09:11 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
"Oδύσσεια" ο επαναπατρισμός των Ελλήνων από τη Λιβύη
Facebook Twitter Whatsapp

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο εφαρμογής απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών που βρίσκονται στην Λιβύη, δια αέρος και θαλάσσης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο εφαρμογής απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών που βρίσκονται στην Λιβύη, δια αέρος και θαλάσσης.

Τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη και στελέχη από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που θα συντονίσουν την επιχείρηση, αναχώρησαν -στις 09:00 το πρωί τα δύο πρώτα και και στις 11.15 το τρίτο- από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό την Τρίπολη και την Σάμπχα, δύο κέντρα συγκέντρωσης για τους Έλληνες που βρίσκονται σε διάφορα εργοτάξια σε αυτές τις περιοχές.

Τα δύο πρώτα ήδη προσγειώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, με το τρίτο να αναμένεται να προσγειωθεί εκτός από το αεροδρόμιο της Σάμπχα και σε αυτό της Σύρτης.

Στην περίπτωση της Τρίπολης για περισσότερους από 100 ανθρώπους και στη Σάμπχα για περισσότερους από 40.

Τις δυσκολίες της επιχείρησης, η οποία τελικά έλαβε άδεια πτήσης, επισήμανε σε τηλεοπτική του δήλωση ο κ. Δόλλης λίγο πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας. «Ευχόμαστε μέχρι το βράδυ να έχουμε φέρει κόσμο από την Τρίπολη και τη Σάμχα και να δούμε για τα υπόλοιπα μέρη όπου υπάρχουν Έλληνες τι δυνατότητες έχουμε, τι συνεργασίες θα κάνουμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες»

"Οι Έλληνες είναι περίπου 300. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όσους μπορούμε και όσο είναι δυνατόν. Γίνονται προσπάθειες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες γ΄ι αυτό πάω και εγώ ο ίδιος" τόνισε ο υφυπουργός

Ήδη, σήμερα τα ξημερώματα, αναχώρησαν από το λιμάνι της Βεγγάζης τα επιβατικά πλοία Hellenic Spirit και Olympic Champion, με Έλληνες και πολίτες τρίτων χωρών τα οποία αναμένονται στο λιμάνι του Ηρακλείου το μεσημέρι. Τις πρώτες πρωινές ώρες αναχώρησε επίσης από την Κρήτη η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού Ψαρά, η οποία θα παραμείνει στα ανοιχτά της Λιβύης.

Η Ελλάδα, όπως εξήγησε σε τηλεοπτική του δήλωση, ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ κ. Δελαβέκουρας, λειτουργεί και σαν κέντρο συγκέντρωσης πολιτών άλλων χωρών που φεύγουν από εκεί, καθώς έχει αναλάβει -σε συνεργασία και με την κινεζική κυβέρνηση- τον επαναπατρισμό 13000- 15.000 κινέζων.

Από χθές το βράδυ, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, ενεργοποιήθηκε και ο ευρωπαικός μηχανισμός προστασίας, γεγονός που αυξάνει τις δυνατότητες απεγκλωβισμού Ελλήνων, Ευρωπαίων, αλλά και πολιτών άλλων χωρών από τη Λιβύη.