ΕΛΛΑΔΑ

Οι σύγχρονοι "άθλιοι" - Εκρηκτική αύξηση των αστέγων

Δημοσίευση 24 Φεβρουαρίου 2011, 10:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι σύγχρονοι "άθλιοι" - Εκρηκτική αύξηση των αστέγων
Facebook Twitter Whatsapp

Κέντρο φιλοξενίας αναζητά το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κέντρο φιλοξενίας αναζητά το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Είναι ανύπαντρη μητέρα, περίπου πενήντα ετών που έχασε τη δουλειά της. Πάσχει από κατάθλιψη και πριν από λίγα χρόνια κανείς δεν περίμενε να την συναντήσει στο κοινωνικό παντοπωλείο της Καλαμαριάς, στο οποίο καταφεύγει κάθε δεκαπέντε ημέρες, προκειμένου να παραλάβει το δέμα με τα τρόφιμα που θα συμβάλλει στην επιβίωση των παιδιών της. Αυτό είναι ένα από τα "πορτρέτα" των σημερινών απόρων της Θεσσαλονίκης, όπως το περιέγραψε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, επικαλούμενος τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δήμοι της εκλογικής του περιφέρειας αλλά και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τι γίνεται όμως με τη δραματική αύξηση των αστέγων, που πιέζει σοβαρά τους Δήμους, πολύ περισσότερο τώρα που με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, έχουν και αυτοί πλέον την ευθύνη να ασκούν δράσεις στεγαστικής συνδρομής και φιλοξενίας;

Η αύξηση του φαινομένου της ένδειας είναι που οδήγησε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης να εκπονήσει μελέτες για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν στη δημιουργία χώρων φιλοξενίας αστέγων, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τιμοσίδης, υπενθυμίζοντας ότι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ως κύρια αποστολή του να γίνει φορέας δικτύου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης και πληροφόρησης.

"Το ίδιο Κέντρο μπορεί να αντιμετωπίσει και να στηρίξει άτομα, οικογένειες και πληθυσμιακές ομάδες που είτε δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, είτε διέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κοινωνικού αποκλεισμού", είπε ο κ. Τιμοσίδης και πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ξενώνες φιλοξενίας αυτών των ατόμων, είτε σε χώρους του δημοσίου είτε του Υπουργείου Υγείας καθώς έχουν εντοπιστεί τέτοιοι χώροι και στην περιοχή των Αθηνών αλλά και της Θεσσαλονίκης". Ειδικά μάλιστα για τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή ότι σε ενάμισι περίπου μήνα από σήμερα, θα αναληφθεί πρωτοβουλία για το ποιο θα είναι το κτίριο, που το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα συνδράμει και θα μπορέσει να το αποκαταστήσει ώστε να μπορεί να δεχθεί και να φιλοξενήσει ανθρώπους που είναι άστεγοι.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της ανεργίας με το επίσημο ποσοστό αυτής να ξεπερνά το 16%, βάσει της Εθνικής Στατιστικής Αρχής και να ξεπερνά το 20% σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Το 2010 στη Θεσσαλονίκη από τις υπηρεσίες Πρόνοιας ανανεώθηκαν και εκδόθηκαν 11.500 βιβλιάρια υγειονομικής περίθαλψης απόρων, δηλαδή 10% περισσότερα σε σχέση με το 2009, ανέφερε ο βουλευτής επισημαίνοντας ότι "παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Εκκλησία της Ελλάδος και οι Μητροπόλεις, το πρόβλημα εντείνεται με τους άστεγους στη Θεσσαλονίκη να έχουν ξεπεράσει τους δυόμισι χιλιάδες, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις". Ακόμη και τα χαρακτηριστικά των απόρων και των αστέγων έχουν αλλάξει, ανέφερε ο βουλευτής περιγράφοντας ότι "ενώ μέχρι πρότινος βλέπαμε άστεγους που είχαν βρεθεί στη δίνη των ναρκωτικών και με ψυχολογικά προβλήματα, τώρα είναι ταλαιπωρημένοι μετανάστες, ανήμποροι ηλικιωμένοι και αξιοπρεπείς συμπολίτες μας, που για κάποιο λόγο έχασαν τη δουλειά και το σπίτι τους". Ο κ. Καλαφάτης μίλησε μάλιστα και για ακραία περιστατικά, όπου κάποιοι άστεγοι αναζητώντας έστω και προσωρινές λύσεις στέγασης, καταφεύγουν σε μικρούς αυτοτραυματισμούς για ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο!

Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο μέσος όρος ηλικίας στο 70% των ανθρώπων αυτών είναι τα πενήντα έτη, ενώ το 80% είναι άνεργοι και κυρίως, ανύπαντρες μητέρες γύρω στα πενήντα έτη με δύο παιδιά. Από την καταγραφή που έχει γίνει από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι το 85% των ανθρώπων αυτών πάσχει από κατάθλιψη. Όπως μάλιστα ανέφερε ο βουλευτής, το φαινόμενο δεν εντοπίζεται μόνο στο Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και στην Καλαμαριά που είναι από τις οικονομικά εύρωστες περιοχές της Θεσσαλονίκης.