ΕΛΛΑΔΑ

Βενετσιάνικο άρωμα στο καρναβάλι της Ζακύνθου

Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2011, 16:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βενετσιάνικο άρωμα στο καρναβάλι της Ζακύνθου
Facebook Twitter Whatsapp

Με χρώματα και εικόνες από αναγεννησιακά δρώμενα και μουσικές από όπερες της δύσης ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Ζάκυνθο.

Με χρώματα και εικόνες από αναγεννησιακά δρώμενα και μουσικές από όπερες της δύσης ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Ζάκυνθο.

Τα ιδιαίτερα ζακυνθινά έθιμα που συντηρούνται με σχολαστικότητα εδώ και πολλούς αιώνες στην πόλη και τα χωριά, αναδεικνύουν μια ξεχωριστή αποκριάτικη πραγματικότητα που θεωρείται μοναδική στον ελληνικό χώρο.

Στη Ζάκυνθο είναι περισσότερο αισθητή από οπουδήποτε αλλού η επιρροή των παραδόσεων που άφησε η Βενετσιάνικη παρουσία και σήμερα συναντάμε εδώ το αναγεννησιακό λαϊκό θέατρο, που αποκαλείται "Ομιλία", ιππικούς αγώνες με το ιταλικό όνομα "Γκιόστρα" και ένα καρναβαλικό δρώμενο που αποκαλείται "Βενετσιάνικος Γάμος".

Όλα αυτά διανθισμένα με τη γοητεία της μάσκας και του ντόμινο που αποτελούν την πιο γνήσια αποκριάτικη έκφραση των Ζακυνθινών παραδόσεων.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις άρχισαν την Κυριακή των Απόκρεω με την παρέλαση του Πίκολο καρναβαλιού.

Στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας θα δούμε στις πλατείες της πόλης να παίζονται πέντε "Ομιλίες" να κυκλοφορούν οι μπάντες του νησιού παιανίζοντας γνωστές άριες, λαϊκοί τραγουδιστάδες να αποδίδουν επτανησιακές καντάδες, χορευτικά συγκροτήματα να αναδεικνύουν την τέχνη τους στις πλατείες και τα δύο μεγάλα δρώμενα της καρναβαλιού, τη "Γκιόστρα του δακτυλιδιού" και το "Βενετσιάνικο Γάμο". Πρόκειται για τις πιο φαντασμαγορικές εκδηλώσεις του ζακυνθινού καρναβαλιού που οργανώνονται σε πνεύμα άμιλλας και λαϊκού ενθουσιασμού από δύο τοπικά ιδιωτικά σωματεία.

Η Γκιόστρα ξεκινά την Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Παρασκευή στην μεγάλη πλατεία του ποιητή και ακολουθεί την Παρασκευή ο Βενετσιάνικος γάμος στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Και τα δύο δρώμενα συμμετέχουν δεκάδες καρναβαλιστές με βενετσιάνικες ενδυμασίες σε πομπή από την είσοδο της παλιάς πόλης έως το ιστορικό κέντρο.

Την Κυριακή το μεσημέρι δεκάδες καρναβαλικοί όμιλοι συμμετέχουν στη μεγάλη παρέλαση στους δρόμους της πόλης. Εκατοντάδες νέοι και νέες δίνουν το δικό τους παρών με ευρηματικές ενδυμασίες, άρματα και ιδέες που τις χαρακτηρίζει το χιούμορ και η σάτιρα.

Στην πόλη συγκεντρώνονται χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες που φωτογραφίζουν, βιντεοσκοπούν και απολαμβάνουν το χρώμα , τη μουσική και την παράδοση του Ζακυνθινού καρναβαλιού.

Με τη δύση του ηλίου μια άλλη μοναδική στη χώρα μας καρναβαλική εκδήλωση ξεκινά στο κέντρο της πόλης. Είναι το "Πόβερο καρναβάλι" ή επί το ελληνικότερο η κηδεία της μάσκας. Εδώ η φαντασία ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Ο βασιλιάς Καρνάβαλος ξεψυχά στους δρόμους και μεταφέρεται με λυγμούς και οδυρμούς από τη "χαροκαμένη χήρα" και τους "τεθνεώτες συγγενείς" στους δρόμους της πόλης. Ακολουθούν χιλιάδες καρναβαλιστές, οι μπάντες και όσοι ακόμα "πενθούν".

Ένα απόλυτα χιουμοριστικό δρώμενο βγαλμένο κι αυτό μέσα από την παράδοση του νησιού. Η πομπή παραδίδει τον Καρνάβαλο στην πυρά κι εκεί αρχίζει το μεγάλο αποκριάτικο γλέντι. Στο κέντρο της πόλης κυριαρχεί η μουσική και ο χορός. Τα καταστήματα φιλοξενούν ορχήστρες ή οργανώνουν υπαίθρια πάρτυ και οι όλοι συμμετέχουν στο ξεφάντωμα της τελευταίας νύχτας του καρναβαλιού.

Η Ζάκυνθος παρά τα προβλήματα και την κρίση αντιστέκεται με όπλο την παράδοση και το πνεύμα της νέας γενιάς.