ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελία ΣΟΚ - Αφύλαχτα τα νότια σύνορα της χώρας

Δημοσίευση 1 Μαρτίου 2011, 09:06 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Καταγγελία ΣΟΚ - Αφύλαχτα τα νότια σύνορα της χώρας
Facebook Twitter Whatsapp

Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία η Κρήτη και τα σύνορα της Ελλάδας από το νότο είναι αφύλάκτα όπως καταγγέλει ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης.

Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία η Κρήτη και τα σύνορα της Ελλάδας από το νότο είναι αφύλάκτα όπως καταγγέλει ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης.

Σύμφωνα με τους λιμενικούς κανένα πλωτό επιχειρησιακό μέσο δεν περιπολεί στα νότια του νησιού για τον εντοπισμό και την αποτροπή της εισόδου λαθρομεταναστών. Όλα είναι ακινητοποιημένα, λόγω βλαβών εδώ κι αρκετό καιρό, παρά το ότι θα μπορούσαν να επισκευαστούν μέσα σε λίγες μονάχα ημέρες.

Το περιπολικό σκάφος μήκους 18 μέτρων που βρίσκεται στην Αγία Γαλήνη είναι ακινητοποιημένο λόγω βλάβης που έχει να κάνει με … τις μπαταρίες του σκάφους.
Ακολούθως το καταδιωκτικό σκάφος της Ιεράπετρας βρίσκεται σύμφωνα με τις καταγγελίες του ίδιου, ακινητοποιημένο από τα τέλη του προηγούμενου Ιανουαρίου. Η μηχανική βλάβη που το έχει «παραλύσει» επισκευάζεται μέσα σε δύο ώρες εάν βέβαια ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι και έρθουν μηχανικοί για τη δουλειά αυτή.

Επίσης, το σκάφος της Ιεράπετρας (περιπολικό- καταδιωκτικό) είναι ακινητοποιημένο για περισσότερο από ενάμιση μήνα, όπως λέει ο κ. Δαφέρμος. «Κι αυτό επισκευάζεται άμεσα, εάν έρθει συνεργείο από τον Πειραιά» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης.

Κι αυτά όμως που θεωρητικά δεν έχουν κανένα πρόβλημα δεν έχουν περάσει από έλεγχο για περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ στον ένα χρόνο προβλέπεται να ελέγχονται από ειδικούς. Πρόκειται για εργασίες ρουτίνας και μικρού κόστους όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Τα μόνα σκάφη που βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι το καταδιωκτικό – περιπολικό σκάφος στην Παλαιόχωρα των Χανίων, το καταδιωκτικό – περιπολικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, το ναυαγοσωστικό του Αγίου Νικολάου και το σκάφος των Χανίων.

«Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι οι ζημιές αυτές μπορούν να επισκευαστούν άμεσα. Χρειάζεται απλώς ένα κονδύλιο των 200 ευρώ για οδοιπορικά προκειμένου να έρθουν οι συνάδελφοι από τον Πειραιά για να τα επισκευάσουν. Εμείς σαν Ένωση καταγγέλλουμε την πολιτεία ότι έχει αφήσει σε αυτή την πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο τη νότια Κρήτη και κατ’ επέκταση τα νότια σύνορα της χώρας χωρίς πλωτά επιχειρησιακά μέσα. Απορούμε πώς θα γίνει ακτοφυλακή χωρίς επιχειρησιακά μέσα, χωρίς προσωπικό και χωρίς οικονομικά κίνητρα».

Ακόμη όμως και σε επιχειρησιακή λειτουργία να βρίσκονταν τα προαναφερθέντα σκάφη, υπάρχει εντολή για περικοπές στις περιπολίες λόγω οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο δίμηνο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης στα καύσιμα έχει διαταχθεί να μειωθούν οι ώρες που γίνονται οι περιπολίες σε τέσσερις την εβδομάδα!