ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοβουλίες ΓΣΕΕ για υπεράσπιση των Συμβάσεων Εργασίας

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2011, 15:42 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πρωτοβουλίες ΓΣΕΕ για υπεράσπιση των Συμβάσεων Εργασίας
Facebook Twitter Whatsapp

Με δυναμικές πρωτοβουλίες η ΓΣΕΕ θα αναλάβει την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων, που, όπως αναφέρει, απειλούνται από τις κατευθύνσεις του 3ου επικαιροποιημένου μνημονίου.

Με δυναμικές πρωτοβουλίες η ΓΣΕΕ θα αναλάβει την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων, που, όπως αναφέρει, απειλούνται από τις κατευθύνσεις του 3ου επικαιροποιημένου μνημονίου.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε το προεδρείο της ΓΣΕΕ μετά την συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της ΟΤΟΕ στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.

Η συνάντηση των δύο προεδρείων πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα και σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, η οποία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, ανέλυσε τις επιθέσεις που προετοιμάζουν οι τραπεζίτες στις Συλλογικές Συμβάσεις, που στοχεύουν στην δραστική περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων στις Τράπεζες, αλλά και στην κατάργηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η ΟΤΟΕ, όπως επισημαίνεται, τόνισε ότι οι τραπεζίτες αμφισβητούν απροκάλυπτα τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων και με την υποστήριξη της Τρόικας στην οποία παρεμβαίνουν επιδιώκουν την οριζόντια μείωση του μισθολογικού κόστους στις Τράπεζες και την απελευθέρωση των απολύσεων μέσω της ισοπέδωσης των Κανονισμών Εργασίας.

Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της επισήμανε ότι ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων έχει ευρύτερα συνδικαλιστικά, πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι προστατεύεται από το Σύνταγμα και τις Δημοκρατικές αρχές του πολιτεύματος και η υπεράσπισή του δεν αποτελεί μόνο βασικό καθήκον του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και υποχρέωση της πολιτείας.

Υπογράμμισε δε ότι αν η κυβέρνηση ενδώσει στις απαιτήσεις της τρόικας και των τραπεζιτών και προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις κατάργησης ή έστω αλλοίωσης του χαρακτήρα των Συλλογικών Συμβάσεων, θα συναντήσει την καθολική αντίσταση όλων των εργαζομένων της χώρας, αλλά και των Διεθνών Οργανισμών Εργασίας.

Η ΓΣΕΕ κατέληξε, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, στην ανάγκη του πολιτικού συντονισμού όλων των κλάδων που δέχονται ανάλογες επιθέσεις και της συνολικής δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος στο σύνολό του, με αιχμή της αντιπαράθεσής του, στην κυβερνητική πολιτική που ασκείται στα πλαίσια των κατευθύνσεων του μνημονίου και αφορά στους εργαζόμενους, στους ανέργους και στην ελληνική κοινωνία που πλήττονται από αυτήν, ενώ την ίδια ώρα οι οικονομικά ισχυροί, τα μεγαλοστελέχοι και τα Golden Boys των επιχειρήσεων παραμένουν ανέπαφοι.