ΕΛΛΑΔΑ

Σε γκαλερί του Λονδίνου εντοπίστηκαν κλεμμένες εικόνες από μοναστήρια

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2011, 08:29 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σε γκαλερί του Λονδίνου εντοπίστηκαν κλεμμένες εικόνες από μοναστήρια
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ιnterpol έχει μπει για τα καλά πλέον,στο «παιχνίδι» της αντιμετώπισης της δράσης των διεθνών κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας που κρύβονται πίσω από το μπαράζ κλοπών και διαρρήξεων σε εκκλησιες και Μοναστήρια του Νομού Ιωαννίνων.

Η Ιnterpol έχει μπει για τα καλά πλέον,στο «παιχνίδι» της αντιμετώπισης της δράσης των διεθνών κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας που κρύβονται πίσω από το μπαράζ κλοπών και διαρρήξεων σε εκκλησιες και Μοναστήρια του Νομού Ιωαννίνων.

Η Interpol αναζητεί τα εκατοντάδες κλεμμένα από την Ελλάδα θρησκευτικά κειμήλια στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη με τη συνεργασία των αστυνομικών αρχών των εκατόν ογδόντα οκτώ χωρών-μελών της! Στην ιστοσελίδα της διεθνούς αστυνομικής υπηρεσίας, σε ειδικό τομέα της βάσης δεδομένων με τα κλεμμένα έργα Τέχνης από όλον τον κόσμο, έχουν αναρτηθεί οι φωτογραφίες πολύτιμων έργων της θρησκευτικής κληρονομιάς μας που κλάπηκαν τα τελευταία χρόνια.

Οι κλοπές έγιναν κυρίως σε μονές και ναούς της περιοχής του Ζαγορίου και όλα έδειχναν ότι ήταν προσεκτικά σχεδιασμένες από κυκλώματα του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Η αδυναμία των ελληνικών αρχών να εντοπίσουν τα ίχνη των ιερόσυλων δραστών τις οδήγησε να ζητήσουν τη βοήθεια της Interpol, που φυσικά δεν ασχολείται με τις μεμονωμένες κλοπές στα… παγκάρια αλλά αποκλειστικά με τις περιπτώσεις στις οποίες προκύπτει ανάμειξη οργανωμένων δικτύων.

Και τέτοια περίπτωση ήταν οι μαζικές εισβολές στα αφύλακτα μοναστήρια στα ορεινά των Ιωαννίνων, όπου οι δράστες ήταν φανερό πως δούλευαν για διεθνή κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας, αφού απέδειξαν ότι ήξεραν πολύ καλά τι θα έπαιρναν και τι θα άφηναν πίσω τους!Στη βάση δεδομένων της Interpol φιλοξενούνται τριάντα πέντε πολύτιμες εικόνες και τμήματα από τέμπλα ναών του 16ου, του 17ου και του 18ου αιώνα, που είχαν φωτογραφηθεί κατά την καταγραφή τους πριν κάνουν «φτερά» από τους ναούς και τις μονές όπου φυλάσσονταν.Μεταξύ αυτών είναι εικόνες που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή της Παναγίας, του Χριστού, των Αποστόλων και άλλων αγίων…Τις φωτογραφίες έστειλε πριν από λίγους μήνες η ελληνική Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας στο αρχηγείο της διεθνούς αστυνομίας στη Λυών της Γαλλίας και από εκεί «ταξίδεψαν» ηλεκτρονικά σε όλα τα συνεργαζόμενα κράτη, όπου οι εθνικές αρχές συμμετέχουν στο κυνήγι των αρχαιοκαπήλων.

Σημαντική βοήθεια στο έργο της Ελληνικής αλλά και της Διεθνούς Αστυνομίας για τον εντοπισμό των αμύθητης αξίας κειμηλίων της πολιτιστικής κληρονομιάς μας προσέφερε η προσπάθεια της πρώην Νομαρχίας Ιωαννίνων,η οποία και ανάρτησε στην ιστοσελίδα της νομαρχίας εικόνες, τέμπλα, βημόθυρα και ιερατικά αντικείμενα που έπεσαν κατά καιρούς στα χέρια των αρχαιοκαπήλων, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και της Εκκλησίας είχαν προνοήσει να τα καταγράψουν με τις φωτογραφίες τους!