ΕΛΛΑΔΑ

Νέο "όχι" του Ραγκούση στους μετανάστες

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2011, 14:09 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νέο "όχι" του Ραγκούση στους μετανάστες
Facebook Twitter Whatsapp

Oλοκληρώθηκε η συνάντηση εκπροσώπων των μεταναστών-απεργών πείνας και μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Ανδρέα Λοβέρδο και εκπρόσωπο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στο κτίριο της ΓΣΕΕ.

Oλοκληρώθηκε η συνάντηση εκπροσώπων των μεταναστών-απεργών πείνας και μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Ανδρέα Λοβέρδο και εκπρόσωπο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στο κτίριο της ΓΣΕΕ.

Η πρόταση της κυβέρνησης προς τους μετανάστες, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, ήταν να μπουν σε καθεστώς ανοχής για έξι μήνες με δέσμευση να άλλους έξι μήνες επέκταση.

Για τη συνέχεια θα εξεταστούν οι λύσεις αφού πρώτα οι απεργοί λύσουν την απεργία τους.

Οχι από τους μετανάστες

Απέρριψαν οι μετανάστες του μεγάρου «Υπατία» την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος τους κάλεσε να σταματήσουν την απεργία πείνας και να αποφασίσουν υπέρ της ένταξής τους στο καθεστώς ανοχής.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο κ. Λοβέρδος είπε: "Απο την πρώτη μέρα που ξέσπασε αυτή η κρίση σαν κυβέρνηση φροντίσαμε να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια αφορούσε σε θέματα υγείας των απεργών. Και όπως έχουμε ξαναπεί το πρόβλημα της ανθρώπινης ζωής δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Τις ημέρες αυτές που αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας φροντίσαμε μετά δημόσια νοσοκομεία να τους παρέχουμε όλες τις βοήθειες.

Θέλω να επαναλάβω οτι ανάμεσα στους γιατρούς και τους ασθενείς δεν υπάρχουν διαμεσολαβητές. Σήμερα μια ομάδα γιατρών επισκέφθηκε τους απεργούς στο μέγαρο Υπατία και διαπίστωσαν ότι πρέπει να μεταφερθούν όλοι στα νοσοκομεία. Η σημερινή συζήτηση όλες οι πλευρές συμφωνήσαμε οτι το θέμα της ανθρώπινης υγείας και της ανθρώπινες ζωής δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής. Θα βασίσουμε την επίλυση του προβλήματος στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι της χώρας".

Από την πλευρά του ο κ. Ραγκούσης είπε: "είμαστε εδώ μαζί με τον υπουργό Υγείας και συζητήσαμε με τους απεργούς τις παραμέτρους του προβλήματος. Είχαμε την τύχη να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση στην οποία τους εξηγήσαμε με κάθε ειλικρίνεια τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με τους μετανάστες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του νόμου. Τους εξηγήσαμε γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζικές νομιμοποιήσεις. Είμαστε ικανοποιημένoi με την σημερινή συζήτηση. Οι μετανάστες θα συζητήσουν την πρότασή μας και ελπίζω ότι θα συμφωνήσουν. Επίσης τους είπαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε περαιτέρω συζήτηση εάν και εφόσον τερματίσουν την άμεσα την απεργία και αποδεχτούν τις προτάσεις μας".

Νωρίτερα σήμερα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, από τον οποίο ζήτησε να υπάρξει συνολική ρύθμιση για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Επίσης, ανακοίνωσαν ότι προς την κατεύθυνση αυτή η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στη βουλή πρόταση νόμου.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν το ζήτημα των απεργών πείνας και υπογράμμισαν ότι επείγει η εξεύρεση λύσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Καταλήγοντας, δήλωσαν ότι η συνάντηση ήταν μια παρέμβαση - έκκληση προς την κυβέρνηση να επιδείξει γενναιότητα στις αποφάσεις της για την ικανοποίηση των αιτημάτων των 300 μεταναστών απεργών πείνας, "πριν ακολουθήσουν τραγικές μοιραίες εξελίξεις".