ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Δίωξη για απάτη κατά του δημοσίου σε βάρος φαρμακοποιού

Δημοσίευση 15 Απριλίου 2011, 10:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ρέθυμνο: Δίωξη για απάτη κατά του δημοσίου σε βάρος φαρμακοποιού
Facebook Twitter Whatsapp

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για απάτη κατά του δημοσίου, άσκησε ο εισαγγελέας Ρεθύμνου σε βάρος Ρεθεμνιώτη φαρμακοποιού, μετά από στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα ελεγκτών του ΟΓΑ στο φαρμακείο του.

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για απάτη κατά του δημοσίου, άσκησε ο εισαγγελέας Ρεθύμνου σε βάρος Ρεθεμνιώτη φαρμακοποιού, μετά από στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα ελεγκτών του ΟΓΑ στο φαρμακείο του.

Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε ο ΟΓΑ στο φαρμακείο, που λειτουργεί σε χωριό, διαπιστώθηκε ότι ο ασφαλιστικός φορέας έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, από σωρεία αδικημάτων και παραβάσεων.

Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί και προσκομισθεί τόσο στον οργανισμό όσο και στη δικαιοσύνη, μεταξύ άλλων, σφραγισμένες συνταγές φαρμάκων από τον ίδιο τον φαρμακοποιό, σε ονόματα πολιτών, τις οποίες συνταγογραφούσε σε βιβλιάρια υγείας, με στόχο την κερδοσκοπία.

Παράλληλα στο φαρμακείο του, εντοπίστηκαν σφραγίδες γιατρών του ΕΣΥ, πλαστογραφημένες συνταγές σε ονόματα γιατρών, παραποιημένες συνταγές φαρμάκων και σειρά φαρμακευτικών κουπονιών, που δεν αντιστοιχούσαν σε συσκευασίες φαρμάκων εντός του φαρμακείου.

Αρχικά, και σε επίπεδο διοικητικών κυρώσεων, ο ΟΓΑ επέβαλε πρόστιμο στον φαρμακοποιό, ύψους 250.000 ευρώ, το οποίο δεν έχει πληρώσει ακόμη, παρόλο που έχει ομολογήσει τις πράξεις του στους ελεγκτές, καθώς έχει δικαίωμα να κάνει προσφυγή κατά της απόφασης του Οργανισμού.

Παράλληλα, ο ΟΓΑ παρέμπεψε την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα, για την εξέταση του ποινικού μέρους της.

Απολογούμενος στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου, δήλωσε πως «η περιοχή που δραστηριοποιείται το φαρμακείο είναι μία προβληματική περιοχή, με δυσκολία για τους αγρότες-πολίτες να μετακινούνται, και για το λόγο αυτό χρησιμοποίησε σφραγίδες γιατρών, ώστε αφενός να εξυπηρετήσει τους ασθενείς αφετέρου δε να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου Σίφης Σπαντιδάκης, τέτοια πρόβλημα μπορεί να τα λύσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. «Είναι θεμιτό μέτρο και το υποστηρίζουμε ως κλάδος, διότι θα εξαλείψει κάθε περίπτωση ατασθαλιών από πλευράς συναδέλφων, που σκέπτονται να κερδοσκοπήσουν», ανέφερε ο κ. Σπαντιδάκης.

Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου, επίσης, σημείωσε πως «χρειάζεται προσοχή στη διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος από πλευράς των ΜΜΕ» ώστε να μην «βάζουν στο ίδιο "σακί" όλους τους φαρμακοποιούς και τους απαξιώνουν σε σχέση με τις διεκδικήσεις τους και τα δικαιώματα τους απορρίπτοντας τους δίκαιους αγώνες τους» και τόνισε ότι επικρατεί δυσφορία στους φαρμακοποιούς του Ρεθύμνου από τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ ο σύλλογος του νομού αναμένει «να κλείσει δικαστικά και μετά να προσχωρήσουμε σε κυρώσεις από πλευράς του συλλόγου».