ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση ΕΚΠΟΙΖΩ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Δημοσίευση 15 Απριλίου 2011, 19:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση ΕΚΠΟΙΖΩ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Facebook Twitter Whatsapp

Εκδήλωση σχετικά με την ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με τον νόμο 3869/2010, έγινε σε αίθουσα της ΕΔΟΘ, από την «Ένωση Καταναλωτών η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Εκδήλωση σχετικά με την ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με τον νόμο 3869/2010, έγινε σε αίθουσα της ΕΔΟΘ, από την «Ένωση Καταναλωτών η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Ο γενικός γραμματέας καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος, αναφέρθηκε στον νομικό πλαίσιο και την ρεαλιστική δυνατότητα απαλλαγής των νοικοκυριών από την υπερχρέωση.

Ενώ τόνισε ότι «εξώδικος συμβιβασμός, δικαστικός συμβιβασμός, δικαστική ρύθμιση των χρεών είναι οι τρεις φάσεις που προβλέπει ο νόμος. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα κυρίως στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και για αυτό έχουμε προωθήσει ένα δίκτυο παροχής νομικής βοήθειας για τους ενδιαφερόμενους που θα θελήσουν να προσέλθουν στο στάδιο αυτό, σε συνεργασία με δικηγορικούς συλλόγους και καταναλωτικές οργανώσεις».

Η γραμμή υπερχρέωσης καταναλωτών 2103304444, που λειτουργεί η ΕΚΠΟΙΖΩ από τον περασμένο Μάρτιο, πριν την ψήφιση του νόμου, έχει δεχτεί 50.000 κλήσεις καταναλωτών.

Ενώ καθημερινά, η οργάνωση δέχεται 300 τηλεφωνικές κλήσεις, 50 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, 25-30 επισκέψεις, ενώ εκτελούνται περί τα 30 προγραμματισμένα ραντεβού με δικηγόρους, ανέφερε η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ, δικηγόρος Παναγιώτα Καλαποθαράκου και πρόσθεσε :

«Από τις 7910 αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού, που στείλαμε σε τράπεζες έχει απαντηθεί ουσιαστικά, ποσοστό κάτω από 5% . Το 37% απάντησε προσχηματικά. Συχνά, υιοθετούν επιθετικό τόνο και στέλνουν τους όρους τους στον ίδιο τον οφειλέτη, παραγνωρίζοντας τον φορέα. Τους ζητούμε να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους και να αναπτύξουν κουλτούρα διαλόγου».

Από τους εισηγητές επισημάνθηκε ότι ο νόμος αφορά οφειλέτες με μόνιμη αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών τους. Στόχος του νόμου είναι ο οφειλέτης να διευκολύνεται να αποπληρώσει ένα μέρος του δανείου - που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει διαφορετικά στο σύνολο του, λόγω ένδειας - αλλά χωρίς να διακυβεύεται η αξιοπρεπής επιβίωση, το μίνιμουμ επίπεδο διαβίωσης του. Το πλάνο αποπληρωμής, προκειμένου να απαλλαγεί από τις επιπλέον οφειλές έχει οριστεί στα τέσσερα έτη. Από τη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη με δικαστική εντολή μπορεί να εξαιρεθεί, υπό προϋποθέσεις, η κύρια, πρώτη κατοικία του, αξίας μέχρι του αφορολογήτου ορίου, προσαυξημένου κατά 50% .

«Ο οφειλέτης μπορεί να σώσει την κύρια κατοικία του, αλλά για να γίνει αυτό υποχρεώνεται από το δικαστήριο σε πρόσθετες πέραν της τετραετίας οφειλές, μέχρι 20ετίας και μέχρι εξόφλησης του 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας του και μάλιστα έντοκες, ως κάποιο όριο» τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής νομικής του ΑΠΘ Γιώργος Δέλλιος.

«Η υπαγωγή στο νόμο προστατεύει τον ίδιο, τον οφειλέτη. Συνοφειλέτης και εγγυητής δεν προστατεύονται. Πρέπει να ακολουθήσουν ξεχωριστά τη διαδικασία. Για κληρονόμους, υπό προϋποθέσεις και αναλόγως του ύψους των εισοδημάτων τους", είπε ο λέκτορας της νομικής σχολής Αθηνών Ιάκωβος Βενιέρης.

Στην εικοσιτριάχρονη δράση της ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρθηκε η πρόεδρος της, Ελένη Αλευρίτου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Βασιλειάδου.

Μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΕΚΠΟΙΖΩ στη Θεσσαλονίκη