ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Aναβίωσαν και φέτος οι "Λαζαρίνες"

Δημοσίευση 16 Απριλίου 2011, 16:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σέρρες: Aναβίωσαν και φέτος οι "Λαζαρίνες"
Facebook Twitter Whatsapp

Για μία ακόμη χρονιά ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Σερρών, πιστός στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, αναβίωσε το πανάρχαιο έθιμο «Λαζαρίνες».

Για μία ακόμη χρονιά ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Σερρών, πιστός στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, αναβίωσε το πανάρχαιο έθιμο «Λαζαρίνες».

Κορίτσια ντυμένα Λαζαρίνες και αγόρια έως 12 ετών με τοπικές ενδυμασίες, τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου σε φορείς της πόλης, αλλά και στους κατοίκους της.

Το χρηματικό ποσό, που θα συγκεντρώσουν, θα το διαθέσουν στον σύλλογό τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Στην Τερπνή Σερρών το έθιμο ξεκίνησε από χθες με τις Λαζαρίνες να μαζεύουν λουλούδια, με τα οποία στολίζουν ένα καλαθάκι. Ανήμερα της γιορτής, φορώντας τοπικές ενδυμασίες και κρατώντας το καλαθάκι τους, πηγαίνουν σε όλα τα σπίτια του χωριού, τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου. «Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα βάγια, ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια…».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Νίκο Πασχαλούδη, το έθιμο της «Λαζαρίνας» είναι συνέχεια αρχαίων εθίμων, αφού, όπως σημειώνει σε άρθρο του για τα κάλαντα της περιοχής, υπάρχει άμεση σχέση με τα σημερινά κάλαντα και τα έθιμα της αρχαίας Ελλάδας. Η σχέση αφορούσε όλα τα κάλαντα, του Δωδεκαήμερου, της πρώτης Μαρτίου, του Λαζάρου και άλλα.

Σε συγγράμματα του ο κ. Πασχαλούδης, καταγράφει ότι στην αρχαιότητα, εκείνοι που ασχολούνταν με το ημερολόγιο, ανακοίνωναν την αλλαγή του χρόνου, ή του μήνα, με τα κάλαντα των παιδιών. Τα παιδιά μετέφεραν το μήνυμα της χρονικής αλλαγής με τραγούδια, που εκτός από τα μηνύματα είχαν κι ευχές. Κι ο κόσμος έδινε στους μικρούς αγγελιοφόρους διάφορα μικρά φιλοδωρήματα.

Στην Τερπνή το έθιμο αναβιώνει για περισσότερο από δυόμιση αιώνες.