ΕΛΛΑΔΑ

Mεγάλες "αποκλίσεις" μεταξύ ΚΕΠΚΑ και Υπ. Ανάπτυξης για το πασχαλινό τραπέζι

Δημοσίευση 19 Απριλίου 2011, 08:04 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Mεγάλες "αποκλίσεις" μεταξύ ΚΕΠΚΑ και Υπ. Ανάπτυξης για το πασχαλινό τραπέζι
Facebook Twitter Whatsapp

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) διπίστωσε μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών. Την ίδια ώρα σύγχυση στους καταναλωτές προκαλεί η έρευνα του Υπουργείου Ανάπτυξης που έχει καταγράψει τα εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα για το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού αναφέροντας ότι το "φετινό τραπέζει θα είναι το φθηνότερο".

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) διπίστωσε μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών. Την ίδια ώρα σύγχυση στους καταναλωτές προκαλεί η έρευνα του Υπουργείου Ανάπτυξης που έχει καταγράψει τα εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα για το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού αναφέροντας ότι το "φετινό τραπέζει θα είναι το φθηνότερο".

Συγκεκριμένα, μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις ανώτερες και στις κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων, διαπίστωσε στην πασχαλινή αγορά της Θεσσαλονίκης το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) και στο πλαίσιο αυτό ενημερώνει τους καταναλωτές ότι το πόσο βαθιά θα βάλει ο καθένας το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να στρωθεί το πασχαλινό τραπέζι, είναι αποκλειστικά θέμα σωστής έρευνας και ...έξυπνων αγορών.

Από την έρευνα αγοράς του ΚΕΠΚΑ, που έγινε τη Μεγάλη Δευτέρα, προκύπτει ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 70,07% από ένα που θα "στηθεί" με αγαθά -στις ίδιες ποσότητες- που αγοράστηκαν, όμως, στις κατώτερες τιμές.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι μια προσεκτική έρευνα πριν από την αγορά οποιουδήποτε αγαθού συνάδει σε... προστασία του οικογενειακού μπάτζετ, ενώ από το Κέντρο επισημαίνεται ότι η υψηλότερη τιμή ενός προϊόντος δεν σημαίνει πάντοτε και την καλύτερη ποιότητα.

 Βάσει της έρευνα αγοράς των συνεργείων του ΚΕΠΚΑ, το φετινό πασχαλινό τραπέζι, για οκτώ-δέκα άτομα, μπορεί να στοιχίσει σε κάθε νοικοκυριό, από 89,41 ευρώ μέχρι και 152,06 ευρώ, όταν πέρυσι το αντίστοιχο κόστος κυμαινόταν σε 85,97 ευρώ - 157,51 ευρώ. Τα ποσά αυτά, αφορούν σε μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα.

Από την άλλη, φθηνότερα κατά 4,43% θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου για τις τιμές τη Μεγάλη Εβδομάδα, το αρνί πωλούνταν πέρυσι, την περίοδο από 22 έως 26 Μαρτίου, από 8,57 ευρώ το κιλό μέχρι και 9,99 ευρώ το κιλό ενώ φέτος, για την περίοδο από 11 έως 15 Απριλίου, η τιμή ξεκινάει από 7,69 ευρώ το κιλό έως 7,90 ευρώ το κιλό.

Να σημειωθεί ότι η τιμή αυτή αφορά στις τιμές πώλησης σε σούπερ μάρκετ διότι στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές μπορεί να διαμορφωθούν ακριβότερα.

Πάντως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου η μέση τιμή πέρυσι ήταν 9,28 ευρώ το κιλό και φέτος 7,80 ευρώ το κιλό και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι φέτος η τιμή είναι 16% φθηνότερη.

Πιο φθηνό είναι και το κατσίκι το εγχώριο που πέρυσι, στα σούπερ μάρκετ, είχε μέση τιμή 9,74 ευρώ το κιλό και φέτος 9 ευρώ το κιλό (μεταβολή -7,6%).

Το τσουρέκι είναι ακριβότερο φέτος, σύμφωνα με τη σύγκριση τιμών από αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία. Η μέση τιμή πέρυσι ήταν 7,25 ευρώ το κιλό και φέτος είναι 7,72 ευρώ το κιλό (μεταβολή 6,48%),

Τα αβγά, με σύγκριση τιμών από λαϊκές αγορές, πέρυσι είχαν μέση τιμή 0,17 ευρώ το ένα και φέτος 0,18 ευρώ το ένα (μεταβολή 2,94%).

Από τα οπωροκηπευτικά: μαρούλι, πατάτες, κρεμμυδάκια φρέσκα και πορτοκάλια έχουν ακριβότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι. Η μέση τιμή στο μαρούλι πήγε στη λαϊκή αγορά από 0,53 στα 0,55 λεπτά το τεμάχιο (μεταβολή 4,76%), οι πατάτες στη λαϊκή από 0,75 λεπτά το κιλό η μέση τιμή πήγαν στο ένα ευρώ (33,56%), τα κρεμμυδάκια τα φρέσκα το κιλό, επίσης στη λαϊκή, από 1,90 ευρώ η μέση τιμή πήγε στα 2 ευρώ (5,26%) και τα πορτοκάλια από 0,75 λεπτά το κιλό η μέση τιμή, στα σούπερ μάρκετ, πήγαν στα 0,80 λεπτά το κιλό (μεταβολή 7,38%).

Φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι είναι τα λεμόνια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα κολοκυθάκια, το σπανάκι, τα αγγουράκια και οι ντομάτες. Οι ντομάτες είχαν μέση τιμή πέρυσι στα σούπερ μάρκετ 1,59 ευρώ το κιλό και πήγε η τιμή 1,52 ευρώ το κιλό (μεταβολή -4,10%), τα αγγουράκια το τεμάχιο είχαν πέρυσι 0,64 λεπτά και η τιμή έγινε 0,34 λεπτά στα σούπερ μάρκετ (μεταβολή -47,24%), το σπανάκι στα σούπερ μάρκετ είχε μέση τιμή 1,27 ευρώ το κιλό και έγινε 1,01 ευρώ το κιλό (-20,87%).

Τα κολοκυθάκια από 1,68 ευρώ το κιλό μέση τιμή πήγε 1,52 ευρώ το κιλό (μεταβολή -9,25%), τα αχλάδια από 2,18 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ η μέση τιμή πήγε 1,85 ευρώ το κιλό (-15,37%) η μέση τιμή στα μήλα από 1,57 πήγε 1,55 ευρώ το κιλό (-0,96%) και για τα λεμόνια η μέση τιμή ήταν πέρυσι στα σούπερ μάρκετ 0,83 ευρώ το κιλό έγινε 0,78 ευρώ το κιλό (μεταβολή -5,45%).