ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή στα ΚΤΕΛ λόγω...βενζίνης

Δημοσίευση 21 Απριλίου 2011, 10:26 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επιστροφή στα ΚΤΕΛ λόγω...βενζίνης
Facebook Twitter Whatsapp

Η αυξημένη τιμή των καυσίμων σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα των ελληνικών νοικοκυριών, ενισχύει κατά πολύ την κίνηση των υπεραστικών λεωφορείων και τις υπερταχείες του ΟΣΕ για την έξοδο του Πάσχα.

Η αυξημένη τιμή των καυσίμων σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα των ελληνικών νοικοκυριών, ενισχύει κατά πολύ την κίνηση των υπεραστικών λεωφορείων και τις υπερταχείες του ΟΣΕ για την έξοδο του Πάσχα.

Από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεκινήσει η έξοδος των Αθηναίων προς τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, με την αρχή να γίνεται ως συνήθως από τους φοιτητές ενώ σήμερα και αύριο η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η κίνηση της εξόδου από τα ΚΤΕΛ της πρωτεύουσας για το φετινό Πάσχα είναι αυξημένη σε αντιστοιχία με τα περσινά δεδομένα καθώς σε αυτό συνέβαλε πολύ η αυξημένη τιμή της βενζίνης.

Με έκτακτα δρομολόγια τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα επιχειρήσουν να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση για θέσεις αφού το συγκεκριμένο μέσο θεωρείται από τα πιο φτηνά.

Κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνει και ο διευθυντής Κεντρικού Σταθμού Αθηνών Υπεραστικών Λεωφορείων Ελλάδος Χαρίλαος Φούκας.

Ενδεικτικό είναι ότι για να ταξιδέψει κάποιος από Αθήνα στην Θεσσαλονίκη θα πληρώσει 65 ευρώ ενώ αν χρησιμοποιήσει το ΙΧ του το κόστος θα ανέβει στα 220 ευρώ.

Έτσι για μια τριμελή οικογένεια το κόστος του ταξιδιού είναι λιγότερο ενώ από τέσσερα μέλη και πάνω θεωρείται ασύμφορο.

"Φωτιά" η τιμή της αμόλυβδης

Στο 1,709 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται σήμερα, στις παραμονές της Πασχαλινής εξόδου, η μέση τιμή της αμόλυβδης με τις υψηλότερες τιμές ως συνήθως στα νησιά και τις χαμηλότερες στα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όσοι ταξιδέψουν στην Κεντρική Ελλάδα και τη Μακεδονία θα πληρώσουν επίσης συγκριτικά χαμηλότερες τιμές για να εφοδιαστούν με καύσιμα καθώς οι νομοί Πέλλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Ημαθίας, Πιερίας, Σερρών είναι (μεταξύ άλλων) από τους φθηνότερους στη χώρα.

Στον αντίποδα η Κρήτη, τα Επτάνησα, οι Κυκλάδες και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι τιμές της αμόλυβδης ξεκινούν σήμερα από 1,617 ευρώ και κλιμακώνονται έως 1,899 ευρώ το λίτρο.

Αντιστροφή τάσης καταγράφεται στο πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου υποχώρησε οριακά, στα 92 λεπτά το λίτρο από 92,1 χθες.

Οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται από 86 λεπτά έως 1,03 ευρώ. Η επόμενη είναι η τελευταία εβδομάδα κατά την οποία το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται με μειωμένο φόρο, ενώ απομένει να διευκρινιστεί η φορολογική πολιτική για την επόμενη χειμερινή περίοδο, αν δηλαδή θα προχωρήσει η εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης ή θα επιλεγούν άλλες λύσεις για την αύξηση των δημοσίων εσόδων.