ΕΛΛΑΔΑ

Eκκένωση προσφυγικού καταυλισμού για λόγους υγιεινής

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2011, 13:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Eκκένωση προσφυγικού καταυλισμού για λόγους υγιεινής
Facebook Twitter Whatsapp
Με απόφαση του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας, εκκενώθηκαν τα καταλύματα στη Θήβα, στα οποία διέμεναν υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής πολλοί αλλοδαποί.
Με απόφαση του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας, εκκενώθηκαν τα καταλύματα στη Θήβα, στα οποία διέμεναν υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής πολλοί αλλοδαποί. Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Δρίτσας, Ηρώ Διώτη και Βασίλης Μουλόπουλο καταγγέλλοντας βίαιες εξώσεις Πακιστανών από τον καταυλισμό.

  
Σε ότι αφορά την αρμοδιότητα της Αστυνομίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζει ότι «η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας κατέστη αποδέκτης αιτήματος του Δήμου Θηβαίων, για παροχή νόμιμης συνδρομής σε πράξεις και ενέργειες που επρόκειτο να επιχειρήσει ως δημοτική Αρχή, στην περιοχή του παλαιού προσφυγικού συνοικισμού της Θήβας, για την αποκατάσταση των συνθηκών υγιεινής και την άρση της υφιστάμενης κατάστασης που εγκυμονούσε κινδύνους για τη δημόσια υγεία».

Μετά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 50 καταλύματα που διαμένουν αλλοδαποί στη συγκεκριμένη περιοχή διαπιστώθηκαν άθλιες συνθήκες υγιεινής και κατά την επιχείρηση «η αστυνομική Υπηρεσία παρείχε ως είχε υποχρέωση νόμιμη συνδρομή για την αποτροπή πρόκλησης επεισοδίων ή κάθε άλλου είδους εκτρόπων», αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημερώνοντας τους βουλευτές πως, για όλες τις ενέργειες, είχε προηγηθεί προφορική ενημέρωση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, που κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή κατηγορούν το Δήμο Θήβας ότι με επιχείρημα την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων, προχώρησε πρόσφατα στην κατεδάφιση σπιτιών του προσφυγικού συνοικισμού, τα περισσότερα των οποίων είχαν εκμισθωθεί από τους ιδιοκτήτες τους σε Πακιστανούς μετανάστες και πρόσφυγες αιτούντες άσυλο, οι οποίοι επί σειρά ετών εργάζονται σε αγροτικές εργασίες στην περιοχή της Θήβας. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι βουλευτές, η κατεδάφιση έγινε χωρίς καμία ειδοποίηση και χωρίς να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία αλλά με μόνο επιχείρημα την υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων. Αποτέλεσμα είναι, όπως έχουν επισημάνει οι βουλευτές, περισσότεροι από 120 άνθρωποι να έχουν μείνει άστεγοι σε πλατείες, γήπεδα και άλλα σημεία της πόλης. Κατηγορούν επίσης προσωπικά τον αντιδήμαρχο Θήβας ότι όλη η επιχείρηση εξελίσσεται υπό την επίβλεψή του και ότι ασκεί και χρέη «αστυνομίας», σταματώντας στο δρόμο Πακιστανούς και ζητώντας τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα.